Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB ZBOG SPECIJALIZACIJA

Goluža ravnatelje bolnica na stup srama, oni njega na Ustavni sud

Dr. Goluža
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
15.09.2016.
u 22:30

Bura oko pravilnika o liječničkim specijalizacijama sve više uzburkava liječničke redove, a mogle bi pasti i prve privatne tužbe liječnika protiv čelnika njihove komore. U novom broju liječničkih novina pod naslovom “Oni ne poštuju zakon niti kolege” objavljen je popis imena ravnatelja zdravstvenih ustanova u kojima nisu izmijenili ugovore liječnika na način koji im omogućuje da bez penala napuste ustanovu.

Takva objava po sistemu “stupa srama” revoltirala ih je te su među sobom razgovarali o dizanju tužbi, koje bi trebao podići svatko posebno.

– Razmišljam o tužbi pred redovitim sudom, a zasad ću sigurno prijaviti Časnom sudu Komore ovo nečasno ponašanje predsjednika – kaže dr. Ante Ivančić, ravnatelj istarskih domova zdravlja.

– Zasad još čekam da vidim hoće li Časni sud Liječničke komore zaista pokrenuti postupak na traženje Izvršnog odbora i hoće li me zaista zvati – iznosi dr. Sandra Čubelić, ravnateljica Opće bolnice Gospić.

Ta je bolnica, odnosno njezin osnivač, Ličko-senjska županija, u 25 godina platila specijalizacije za tridesetak liječnika, koji su potom otišli i rade u Zagrebu ili Rijeci, a Ličani ostaju bez liječnika specijalista, ističe Darko Milinović, bivši ministar zdravlja, oslikavajući time što nosi novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine. Liječnicima nosi slobodu izbora, ali sustavu javnog zdravstva i građanima u manjim sredinama šteti.

Sporni Pravilnik na dnevnom je redu skorašnje sjednice Zajednice županija.

Dr. Goluža preekstenzivno tumači svoje ovlasti. Prijetnja oduzimanjem licencije prešla je granice i izvan je javnih ovlasti koje predsjednik Komore ima – govori dr. Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Licencija se, kaže, tiče rada liječnika i stručne pogreške, a ne rada ravnatelja ustanove, koji je odgovoran svom osnivaču. – Zatražit ćemo ocjenu ustavnosti ovakvog Pravilnika – najavljuje dr. Jurković. Na pitanje jesu li razgovarali s dr. Golužom na tu temu, šaljivo domeće: – Rado bih razgovarao, ali nazvao nas je parazitima, a oni fiziološki nisu u stanju razgovarati!

Ocjenu ustavnosti već je zatražila bjelovarska bolnica. Među prozvanim je i prof. Vlado Jukić, ravnatelji Psihijatrijske bolnice Vrapče, koji je zbog Pravilnika doživio i eksces u Komori na nedavnom predizbornom sučeljavanju.

– Sve vrijeme vrtjeli su se slajdovi s imenima “onih koji krše zakon”, pa sam, kad se govorilo o Pravilniku, pokušao objasniti da ravnatelji imaju i obvezu prema statutu ustanove. No, dr. Goluža me prekinuo, potom došao do mene i zatražio mikrofon te me poslao da sjednem. Takav postupak jest za Časni sud, ali vidjet ću – govori prof. Jukić.     

>> Peta Hospital Days konferencija u znaku međunarodnih stručnjaka

Komentara 6

R1
R1971D
16:50 16.09.2016.

Goluža u stvari vodi ministarstvo zdravlja...Nakić samo sluša što Hubol i komora govore...Goluža bahat i arogantan, trebao bi znati što više poletiš teže padneš...

DO
doktorica
07:09 16.09.2016.

bahat lik,koji i sam ima putra na glavi

BL
bluesman007
00:11 19.09.2016.

@matija bogec Matija ti si baš kak bi rekli po domaći jeden " Bogec". Ništa ne razumiješ a komentiraš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije