Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor struke

Golubica se ne vraća u Vukovar, ostaje u Zagrebu

06.11.2006., Vukovar - Vucedolska golubica, simbol grada Vukovara. Photo: Krunoslav Petric/PIXSELL
Foto: Krunoslav Petric/PIXSELL
1/4
07.05.2016.
u 18:24

Ravnateljica Arheološkog muzeja u Zagrebu kaže da Golubica spaja Vukovar i Zagreb te da prerasta lokalne, ali i regionalne okvire

– Hvala vam što ste nam je čuvali, ali vrijeme je da se Vučedolska golubica vrati kući, u Vukovar – poručili su Arheološkom muzeju u Zagrebu jučer iz HDSSB-a. Javno su tako pokrenuli inicijativu za povratak arheološkog bisera “na mjesto gdje je i iskopan”.

Otkako je otkrivena, prije 78 godina, čuva ju se u zagrebačkom muzeju. Uvjeti za ostanak u “rodnom” gradu tada, naime, nisu ni postojali – nije bilo muzeja.

– No, naš grad danas ima dva iznimno cijenjena i nagrađivana muzeja, Gradski te lani otvoren Muzej vučedolske kulture – istaknula je Slavica Jelinić, vukovarska gradska vijećnica iz redova HDSSB-a.

Povukli su paralelu s Apoksiomenom, koji se nedavno vratio na Mali Lošinj, a neprocjenjivi antički kip postaje glavni turistički adut toga otoka. Baš tako se i Vukovar, ističu, uz svoju golubicu, može gospodarski i turistički razvijati. Najčešće je to, zanimljivo je, kopirani suvenir u Hrvatskoj.

– Turisti vole vidjeti original, a i drugačije bi je doživljavali u njezinu prirodnom okruženju nego u Zagrebu. Usto, baš kada se pregovaralo o povratku Apoksiomena, tadašnji ministar Božo Biškupić bio je stava kako i Golubica treba biti u Vukovaru – nadovezala se Danijela Lovoković.

Vrijedna keramička posuda u obliku ptice izrađena je prije 5000 godina. Pronađena je 1938., deset godina prije osnutka muzeja u Vukovaru pa je pohranjena u Zagrebu. Iako se u HDSSB-u pozivaju i na potporu struke, Muzej vučedolske kulture nije pokrenuo nikakvu inicijativu za preseljenje vrijednog predmeta.

– Postala je poveznicom naša dva muzeja te nema nikakvog spora – ističe, pak, Mirela Hutinec, ravnateljica te ustanove u sklopu koje je i lokalitet gdje je pronađena Golubice. Novi muzej, dodaje, ni nije konceptualno napravljen tako da se u njemu izloži original, nego mu je cilj prikazati dostignuća vučedolske kulture.

Slaže se s njom i Sanjin Mihelić, prvi čovjek Arheološkog muzeja u Zagrebu.– Golubica je prerasla lokalne, pa i regionalne okvire, postala je simbol koji spaja Zagreb i Vukovar, a nalazi se i na novčanici od 20 kuna – kaže Mihelić. Ne mogu se, smatra, povlačiti usporedbe s Apoksiomenom.

– Pitanje je ovo kulturne politike, ona se donosi na razini države, a uklapa se u svjetske trendove. Golubica je u Zagrebu, to je konsenzus struke – navodi on.

Vukovarski se muzej može, pak, pohvaliti i činjenicom da je poznata točna lokacija gdje je pronađen artefakt. A on je od pronalaska tek dva puta bio izložen u Vukovaru.

Prvi je put to bilo 27. svibnja 1998. na otvaranju Gradskog muzeja Vukovar nakon rata. Drugi je put Golubica, zajedno s nizom drugih predmeta iz vučedolske kulture smještenih u Arheološkom muzeju, pokazana Vukovarcima točno deset godina kasnije, u sklopu Noći muzeja. 

>>Vučedolska golubica iz 3D printera putuje svijetom

Komentara 3

YN
yes_no
11:07 08.05.2016.

Po toj logici - iz naslova članka, tada bi i Vodotoranj trebalo izmjestiti u Zagreb ?

Avatar jurac
jurac
19:53 07.05.2016.

Hehe Vukovaru olinjali šator a Zagrebu Golubica.Eee moja Salvonijo pustoši te ko stigne,malo cetnici malo Zagreb.Valja bježat!

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
20:08 07.05.2016.

Dobili su sator i studio Htva haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije