Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJINE

Gojani: Učenjem materinjeg jezika čuvamo identitet, kulturu i tradiciju

Martin Gojani
Damir Špehar/PIXSELL
13.03.2014.
u 11:08

U OŠ Nova Rača za učenje albanskog jezika prijavilo se ukupno 11 učenika

- Ovo je važna stvar za nas jer ovo će pomoći da sačuvamo svoj identitet, kulturu i tradiciju - kazao je Martin Gojani, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, izražavajući zadovoljstvo na prigodnoj svečanosti kojom je obilježen početak izvođenja nastave na albanskom jeziku u Osnovnoj školi Nova Rača.

Zasad izborni predmet

Škola u Novoj Rači sada je već druga na prostoru bjelovarske županije u kojoj je u kratkom roku uvedeno učenje albanskog jezika. Prije njih to su još lani u studenom učinili u Osnovnoj školi Velika Pisanica, a kako ističe Martin Gojani, uskoro bi im se mogla pridružiti i neka od bjelovarskih škola koje pohađa barem tridesetak učenika pripadnika albanske nacionalne manjine. Inače učenje albanskog jezika u školama u Velikoj Pisanici i Novoj Rači izvodi se po takozvanom modelu C, kojeg odobrava i financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Za učenike je to izborni predmet kojeg slušaju dva sata tjedno.

- U našoj školi za učenje albanskog jezika prijavilo se 11 učenika koji su raspoređeni u dvije skupine. Jednu čine učenici iz razredne nastave od prvog do četvrtog razreda, dok su u onoj drugoj oni stariji od petog do osmog razreda - kazao je Dario Jaušić, ravnatelj OŠ Nova Rača, potvrđujući da nakon što se proveli anketu među roditeljima i uputili zahtjev ministarstvu na pozitivan odgovor nisu morali dugo čekati.

Ne govori hrvatski

Albanski jezik u Novoj Rači kao i u Velikoj Pisanici u kojoj nastavu u također dvije skupine pohađa 17 učenika, izvodit će ista osoba, profesor Albanac koji je diplomu albanskog i povijesti stekao na prištinskom fakultetu i koji ne govori hrvatski jezik. Jučerašnjoj svečanosti u Novoj Rači uz predstavnike općine i županije nazočili su i ugledni gosti predstavnici albanskog i kosovskog veleposlanstva. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prema podacima posljednjeg popisa stanovništva danas živi 743 pripadnika albanske nacionalne manjine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije