Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Godišnje se napusti više od 10.000 pasa i mačaka: 'Kupnja životinja pogoršava ionako tešku situaciju'

Sklonište za životinje u Utinju
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
08.12.2021.
u 10:42

Nijedno biće ne smije biti odbačeno jer se nekome nije svidio poklon ili ga se zasitio nakon nekog vremena - napominju u udruzi Prijatelji životinja

Udruga Prijatelji životinja objavila je da se u Hrvatskoj godišnje napusti više od 10.000 pasa i mačaka. Do tog su podatka došli analizom.

- To su samo službeni podaci koje smo prikupili od jedinica lokalne samouprave, u što nije ubrojen i velik broj pasa i mačaka koje zbrinu udruge i pojedinci - ističu u toj udruzi i dodaju da kupnja životinja izravno pogoršava već ionako tešku situaciju, pa apeliraju na građane da ne kupuju pse i mačke, nego da ih udomljuju.

- Napuštene životinje posljedica su neodgovornosti i bešćutnosti pojedinaca! Ako u ovo predblagdansko vrijeme razmišljate o kupnji životinje za sebe, člana obitelji ili prijatelja, molimo vas da to ne činite. Nijedno biće ne smije biti odbačeno jer se nekome nije svidio poklon ili ga se zasitio nakon nekog vremena - napominju u udruzi Prijatelji životinja i pozivaju da se u ovo blagdansko vrijeme posjeti neko od brojnih skloništa za napuštene životinje. 

- Udomljavanje je zaista plemenit čin, dok se kupovinom životinja podržava nemilosrdno tržište kućnih ljubimaca. Skloništa su preplavljena velikim brojem pasa svih dobi, veličina, boja i osobnosti, a svi su pod veterinarskom skrbi i spremni za udomljenje. Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, sva skloništa bila bi prazna - napominju. 

>> VIDEO Vatrogasci su iz požara spasili psića: "Mama molim te reci im hvala što su mi spasili Elzu"


 

Komentara 4

Avatar messerschmidt
messerschmidt
08:28 29.12.2021.

Svi ovi psi u skloništima su poškopljeni. Takav je zakon.

ST
Stari
12:51 08.12.2021.

Životinja nije igračka koju odbaciš kad je se zasitiš. Tko se ne može brinuti ne mora niti uzimati kućnog ljubimca. Ja obožavam pse ali nemam uvjete i zato ga neću nabavljati.

Avatar gusjenica
gusjenica
11:53 08.12.2021.

Samo specijalizirane firme, koje se bave uzgojem i prodajom kućnih ljubimaca, mogu posjedovati rasplodne jedinke. Svi ostali mogu imati samo kastrirane ljubimce i za par godina puno bi se manjio broj nezbrinutih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije