Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi pravilnik

Godišnje ćemo plaćati 120 kuna manje za mobitel

'27.05.2010., Zagreb, Hrvatska - Djevojka pise poruku na mobitelu. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
24.05.2012.
u 11:00

Budući da je krizni porez već ukalkuliran u cijene i nove tarife, novi pravilnik ne bi trebao utjecati na cijene

Mobilni pretplatnici više neće plaćati 10 kuna naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra prihvati li se novi prijedlog iz Ministarstva prometa. Oko dva milijuna mobilnih pretplatnika time bi trebalo godišnje uštedjeti 120 kuna, točnije 240 milijuna kuna godišnje ostalo bi na raspolaganju građanima i gospodarstvu, tumače iz ministarstva. Ipak, nije u planu da država ostane bez tog novca, već će izmjenama Pravilnika o naknadama za radiofrekvencijski spektar trošak građana biti prebačen mobilnim operatorima, točnije HT-u, Vipnetu i Tele2 u obliku povećanih naknada za dozvole. Umjesto dosadašnjih 0,5 posto od prihoda, postotak bi se uvećao na 5 posto.

>> Grafički prikaz promjena

Bez trošarina od srpnja

Kako doznajemo, izmijenjeni bi pravilnik, nakon javne rasprave koja bi trebala početi u petak, trebao stupiti na snagu početkom 2013. Trošarine bi u to ime trebale biti ukinute, i to vjerojatno 1. srpnja ove godine.

Naime, mobilni operatori već gotovo četiri godine plaćaju krizni harač u iznosu od 6 posto na prihode od prometa glasa te SMS-a i MMS-a. Nakon vlade HDZ-a koja je trošarine uvela pa prije silaska s vlasti i ukinula, nova vlada predvođena ministrima R. Čačićem i S. Linićem ponovno ih je vratila na snagu. Godišnje su tako uime krize uplaćivali oko 300 milijuna kuna u proračun.

Osim bijesa operatora, koji su mahom negodovali jer su jedina industrija koja je "kažnjena" kriznim haračem, na nepravilnost takve prakse upozorili su i iz Europske komisije te zatražili ukidanje trošarina. Vlada se branila, no i njima je bilo jasno da će takav oblik skupljanja novca u proračun morati ukinuti najkasnije do ulaska u EU. Ranije ukidanje trošarina uvjetovali su investicijama. No Vlada nije bila zadovoljna ni jednim investicijskim planom.

A sada je umjesto Čačićevih opetovanih trošarina, u prvi plan izbio Dončićev izmijenjeni pravilnik. Postojećih 6 posto prihoda zamijenit će se 5-postotnim. Dakle, operatori opet neće odahnuti niti će pohrliti investirati, osim u ono u što moraju.

Budući da je harač već ukalkuliran u cijene i nove mobilne tarife, novi pravilnik ne bi trebao utjecati na cijene. Efekt ukidanja naknade, kojem je cilj da se izjednače pretplatnici s prepaid-korisnicima, vjerojatno se neće ni osjetiti. Jer vrijeme prilagodbe za mobilne operatore je početak 2013. Bilo kako bilo, mobilni operatori, umjesto trošarina, plaćat će više za naknade. Forma je načina naplate zadovoljena pa EU neće moći prosvjedovati. Pretplatnici neće imati iskazanih 10 kuna na računu. Proračun će biti popunjen. Tržišna utakmica i dalje će diktirati cijene.

Cijene iste

Stručnjak za telekomunikacije Đuro Lubura kazuje: Ukidanje mogućnosti da operatori prebacuju svoju obvezu plaćanja naknade na korisnike dobro je zbog transparentnosti. U prvom trenutku to će donijeti umanjenje računa korisnika, no u novim tarifama taj će se trošak ponovno prebaciti na korisnike. Ako je istina da ministarstvo ima namjeru umjesto poreza na glasovne i SMS usluge od 6 posto povećati naknade za frekvencije 4,5 posto, vjerujem da to neće utjecati na cijene usluga. U slučaju da to bude tako, troškovi operatorima bili bi na razini dosadašnjih, no potpuno prebačeni u domenu nacionalne regulative, čime se onemogućuju prigovori Europske unije. To je inteligentan manevar ministra Hajdaš Dončića iz kojeg se iščitava nezadovoljstvo Vlade planovima ulaganja operatora.

Ključne riječi

Komentara 19

TW
Tex_Willer
11:31 24.05.2012.

pušimo mi njima pušimo

DU
Deleted user
11:43 24.05.2012.

to je,naravno, vijest. Kao manje će plaćati. Trosit će Hrvat i više. Jučer ponovno proradila splitska željezara, zaposlili se ljudi-ni slovca. Kakav narod, takve novine i komentari

KE
kenedy
11:24 24.05.2012.

Ma,treba lopuže derati kao što su oni nas derali sve ove godine...!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije