Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetsko gospodarstvo: Kraj godine donio je naznake laganog oporavka i optimizma

Godina posrnulih ekonomija i paketa državnih potpora

obama
AFP
04.01.2010.
u 10:52

Kina se na globalnoj gospodarskoj karti svijeta pozicionirala kao najveći dobitnik unatoč krizi i recesiji. Jednu od najvećih kriza u povijesti zabilježila je u prošloj godini automobilska industrija, a najveći su gubitnici američki General Motors i Chrysler.

Kriza je gledajući svjetsko gospodarstvo u prošloj godini zajednički nazivnik u svim segmentima poslovanja, od bankarskog sustava, preko industrije do maloprodaje i trgovine. Početak godine obilježio je već tradicionalni plinski “rat” Ukrajine i Rusije, koji je osim ekonomskih gubitaka zbog nedostatka plina u Europi, ponovno pokrenuo pitanje energetske neovisnosti prije svega u zemljama Europske unije.

U SAD-u, najsnažnijem svjetskom gospodarstvu iz kojeg je kriza i potekla, početkom godine inauguriran je novi predsjednik Barack Obama, čovjek koji je i u gospodarskom smislu uvelike obilježio prošlu godinu.

Na krah bankarskog sustava koji je i prouzročio globalnu ekonomsku krizu, prije svega zbog pohlepe samih bankara, reagirao je paketom financijske pomoći vrijednim 787 milijardi dolara, a sličan su potez povukle i ostale vlade diljem svijeta kako bi pomogle svojim gospodarstvima u borbi s najvećom krizom od početka 30-ih godina prošlog stoljeća.

Nužni globalni regulatori

Ovakvo uplitanje država u dosad liberalno i slobodno tržište svakako je jedno od glavnih obilježja prošle godine. Ono je dalo određene rezultate, dovelo je do laganog oporavka i donekle vratilo optimizam u izlazak iz krize u godini koja počinje. No, istodobno je otvoreno pitanje golemih bankarskih bonusa oko kojih se još lome koplja, te uvođenja regulatora na globalnoj razini koji bi osiguravali da u budućnosti ne dolazi do sličnih kriza.

Kina rasla i u krizi

Jednu od najvećih kriza u povijesti zabilježila je u prošloj godini automobilska industrija, a najveći su gubitnici američki General Motors i Chrysler. Europska se automobilska industrija izvukla nešto bezbolnije zahvaljujući prije svega snažnoj financijskoj injekciji svojih vlada.

Na globalnoj se gospodarskoj karti prema Bloombergovoj analizi kineska ekonomija nametnula kao najveći dobitnik. Zabilježili su gospodarski rast s povećanjem uvoza i izvoza, a njihova potreba za sirovinama utjecala je i na globalni rast cijena robe. Kraj godine ipak je donio određeni rast burzovnog tržišta pa su mnoge banke koje su preživjele zahvaljujući državnim potporama, uključujući Bank of America i Citigroup, počele vraćati novac dobiven od vlade.

Komentara 4

UK
Ugo Kajvez
16:12 04.01.2010.

Asian capitalism, notably China and South Korea are competing with the US for global power. Asian global power is driven by dynamic economic growth, while the US pursues a strategy of military-driven empire building.

OF
odd_fellow
11:36 04.01.2010.

Postoji lažni i pravi oporavak. Ovo je sve primjer lažnog oporavka, ostvarenog još većim zaduživanjem i upumpavanjem novaca u ekonomiju (Kina je mega-balon). Takvo stanje - priznanje da je ekonomija na aparatima - ne može dugo trajati i vlade sada imaju tri opcije: 1) hiper-inflacija, 2) povećanje poreza i 3) bankrot. Sve vodi u još brže produbljavanje krize, ali više neće biti \"paketa poticaja\".

UK
Ugo Kajvez
00:38 05.01.2010.

The following is how Goldman Sachs made tens of billions of dollars from the economic collapse of America in four easy steps.... . Step 1: Sell mortgage-related securities that are absolute junk to trusting clients at vastly overinflated prices. .. . Step 2: Bet against those same mortgage-related securities and make massive bets against the U.S. housing market so that your firm will make massive profits when the U.S. economy collapses. . Step 3: Have ex-Goldman executives in key positions of power in the U.S. government so that bailout money can be funneled to entities such as AIG that Goldman has made these bets with so that they can get paid after they win their bets. . Step 4: Collect the profits - Goldman Sachs is having their \"most successful year\" and will end up reporting approximately $50 billion in revenue for 2009.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije