Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plagijati?

Glavni tajnik HDZ-a Brkić može ostati bez diplome

'13.07.2012., Zagreb - Sabor je glasanjem o raspravljenim tockama dnevnog reda zavrsio 4. sjednicu. Milijan Brkic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Patrik Macek/PIXSELL
22.11.2012.
u 21:30

Interna kontrola u tijeku - MUP utvrđuje sve okolnosti te hoće li biti i kaznenog progona?

Nakon što je glavni ravnatelj policije udaljio iz službe dvojicu predavača Visoke policijske škole jer su bili mentori pri izradi i obrani 26 diplomskih i specijalističkih radova koji su, sumnja se, u potpunosti ili u bitnome plagirani, ključno je pitanje što će se dogoditi sa suspendiranim predavačima, ali i sa studentima ako se utvrdi da su diplomirali na temelju plagijata? U medijima je objavljeno da je i Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a plagirao diplomski rad, na što je on prekjučer Večernjem listu izjavio “da u zadnje vrijeme puno toga o sebi doznaje iz medija...”

Mogu i ostati bez posla

Prijeti li osumnjičenim nastavnicima Franji Magušiću i Mati Pušeljiću osim disciplinskog postupka i eventualni kazneni progon? Iako Visoka policijska škola djeluje u sklopu MUP-a ona je i javno visoko učilište s dopusnicom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić, na pitanje hoće li nastavnike Visoke policijske škole, osumnjičene za težu povredu službene dužnosti i protiv kojih je predloženo pokretanje disciplinskog postupka, i kazneno prijaviti kazala je:

– U ovoj fazi još je rano o tome govoriti. Interna unutarnja kontrola MUP-a treba utvrditi sve okolnosti, a hoće li disciplinski postupak prijeći u sferu kaznenog postupka, još o tome ne možemo govoriti – kazala je Bikić. U disciplinskom postupku osumnjičeni predavači mogu biti novčano kažnjeni, a mogu i ostati bez posla. Odvjetnik Ante Madunić smatra da je stvar procjene ima li u ovom slučaju elemenata kaznenog djela ili ne.

– Dopuštam mogućnost da će netko tumačiti i da je tu riječ kaznenom djelu, klasičnom krivotvorenju isprava, ali meni se čini da ne treba to tako tvrdo tumačiti. Nije tu riječ o znanstvenim ili doktorskim radovima, nego je diplomski radnja, koja je više pokazivanje znanja, nego stvaranje novih teza. Ako je riječ o diplomskima koji su plagijati, to je za stegovnu odgovornost predavača jer nisu čitali te radove i nisu smjeli pustiti studente da diplomiraju s takvim radovima. Svatko je u stanju napraviti diplomski u roku od mjesec dana, nitko nije izgubio godinu dana za pisanje diplomskog – kaže odvjetnik Madunić.

Koliko je vjerojatno očekivati, ako se sumnje i dokažu, poništavanje diploma?

– Prvo treba utvrditi jesu li ti diplomski radovi doista plagijati. Ako jesu, te diplome se mogu poništiti, a studentima se može oduzeti pravo da ponovno polažu diplomski ako se utvrdi da su naštetili ugledu tog učilišta – smatra odvjetnik Emil Havkić.

Pravilnik o studiranju

– Naime, iz Pravilnika o studiranju Visoke Policijske škole proizlazi da studenti mogu izgubiti status studenta ako ih se isključi sa studija zbog stegovne odluke nadležnog tijela te u drugim slučajevima ako tako odluči Stručno vijeće Visoke policijske škole – objašnjava Havkić.

>>Karamarko: Brkić je kompilirao diplomski, bio je najbolji student

>>Je li glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić prepisao diplomski?

Komentara 50

KK
Kokosija.kuga
13:26 23.11.2012.

Baš me zanima kakav je rad hajdaša dončića kod njegovog mentora grčića?? Konzultacije su održavali na predsjedništvu sdp-a.

KO
konoplja
13:32 23.11.2012.

Hrvatska bi bila moderna i razvijena zemlja da nije reformiranih komunista utjelovljenih u HDZ-u! Ide mi na povraćanje kad HDZ na sva zvona viće da su oni stvorili Hrvatsku, oni su je samo popljačkali, narod je stvorio državu! To jeje bačena rukavica u lice svima onima koji su izgubili život, dio obitelji, svoj dom i svoju mladost. Niti HDZ,niti SDP niti bilo koja druga politička opcija nema pravo svojatat domovinski rat, to je napad na narod, ispada da oni što su ginuli manje su zaslužni za stvaranje državo nego oni koji su pobjegli u Njemačku,pa se nakon rata vratili sa krunicom oko retrovizora i slikom Franje!

KO
konoplja
12:56 23.11.2012.

DONJA- ako je netko protiv nakaradne politike i još nakaradnijih političara iz HDZ-a, to ne znači da automatski opravdavam neku političku opciju. A to kakav je Šuker bio ministar govori vanjski i unutrašnji dug.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije