Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAŠNJAVAMO ZAŠTO JE TO TAKO

Glavni tajnici u ministarstvima već godinama imaju veće plaće od ministara. Čemu sad čuđenje?

Zagreb: Održana je 274. sjednica Vlade
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
04.01.2024.
u 17:29

Krajem 2022. godine glavnim tajnicima ministarstava znatno niži koeficijent od 4,549 donosio je gotovo 29.000 kuna u brutu pa se događalo da su primanja glavnih tajnika i 30 posto veća od ministarskih

U šumi komentara o nelogičnostima vezanim uz buduće koeficijente državnih službenika posljednjih se dana provlači i zgražanje nad činjenicom da će tajnici u ministarstvima ubuduće imati veću plaću od ministara, čak i od premijera. Treba, međutim, reći da je taj službenički rang po plaćama svoje šefove prešišao godinama ranije. Razlog je jednostavan – osnovica u javnim i državnim službama iz godine u godinu je je stabilno rasla, raste i ove, budući da je u posljednjim pregovorima lani dogovoreno kako će ona od 1. siječnja iznositi 947 eura.

Osnovica za dužnosničke plaće, među kojima su i spomenute premijerska i ministarske plaće, pa i ona predsjednika države, Vrhovnog i Ustavnog suda itd. nije se, pak, mijenjala još od 2014. godine i iznosi nešto više od 516 eura. "Zabetonirana" osnovica za izračun plaća dužnosnika s vremenom je potpuno obesmislila više dužnosničke koeficijente, budući da se osnovna plaća izračunava tako da se koeficijent pomnoži s osnovicom. Krajem 2022. godine koeficijent za izračun plaće ministra iznosio je, i još uvijek iznosi, 6,42. Pomnožen s dužnosničkom osnovicom, ministrima je donosio osnovnu bruto plaću nešto manju od 25.000 kuna. Glavnim tajnicima ministarstava znatno niži koeficijent od 4,549 donosio je, pak, gotovo 29.000 kuna u brutu pa se događalo da su primanja glavnih tajnika i 30 posto veća od ministarskih. U takvoj situaciji, Vlada se "drznula" u proceduru uputiti prijedlog izmjena zakona koji bi izjednačio osnovice za dužnosnike i službenike, no javnost je ovaj plan dočekala drvljem i kamenjem pa je prijedlog povučen.

VEZANI ČLANCI: 

Plaće političara, jednostavno, nikada nije popularno povećavati. Zbog toga se i sada iz Vladi bliskih krugova čuje kako intervencije u dužnosničke plaće neće biti u ovom mandatu, dakle do izbora, iako će se jaz između plaća ministara i podređenih im službenika u međuvremenu produbiti. Jer bi službenicima, barem po planu, u travnju plaće ponovo trebale rasti. To što će netko tko u ministarstvu radi odgovoran, ali ipak službenički posao makar privremeno imati plaću veću od premijera, čovjeka na daleko najodgovornijoj funkciji u državi, koji je, uz to, neprestano pod povećalom javnosti, apsurdan je i ekstremno populistički ustupak, no moramo priznati kako su krivac za to dobrim dijelom mediji, koji se sada zgražaju nad kaotičnim sustavom.  

VIDEO Što nam donosi 2024. po pitanju plaća i mirovina? Umirovljenici se mogu veseliti 1. siječnja

Ključne riječi

Komentara 13

EJ
ejStef
18:28 04.01.2024.

Ma glavno da si oni lijepo povećavaju proračun i dijele novce, a javna usluga sve gora i gora... Evo bio nedavno i Sever na TVu pa smo slušali standardne sindikalne nelogičnost, zapravo, čiste gluposti. Ono što je bitno jest da je dotični samo potvrdio koliko su te uhljebničke strukture drugi svijet, koliko malo imaju zajedničkog s realnim sektorom koji mora zaraditi i za sebe i za njih... U svemu ovome i dalje postoji osnovni problem, a to je da su primanja i plaće u potpunosti odvojeni od rada i rezultata. Radio, ne radio, sve isto... To su te strukture radi kojih imamo takve poreze, radi kojih se stalno stvaraju nove birokratske norme i procedure, radi kojih ne možemo rasti, u konačnici radi kojih ljudi odlaze...

NO
Nordik
18:01 04.01.2024.

u normalnim zemljama svako ministarstvo ima jednog tajnika (zamjenika ministra). Kod nas ih ima pet i više.

NE
NervozniPoštar
20:23 04.01.2024.

Ništa me više ne čudi. Logika stvari nalaže da ministar ima najveću plaću jer on je na čelu ministarstva, ali u neobičnoj zemlji Hrvatskoj nije tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije