Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Josić:

'Glavni krivac za dvojezičnost u Vukovaru je HDZ'

'SPECIJAL OBZOR 13.02.2013., Vukovar - Suzivot  Hrvata i Srba u Vukovaru nakon najava da stupa na snagu zakon o dvojezicnosti.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL'
'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
18.04.2013.
u 12:00


Na “sporni” sastanak bili su pozvani svi vijećnici. Čak i oni koji su u ratu pucali na nas, kaže Josić

Masovniji i od dočeka generalima Gotovini i Markaču, prosvjed branitelja na središnjem zagrebačkom trgu nazvan “Ne ćirilici” u dijelu javnosti dočekan je iznimno kritički. Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara pripisuje se koketiranje, pa i savezništvo s desnom strujom. Kao ideolozi skupa označeni su pojedini članovi Generalskog zbora, a dio medija optužio ih je i za pokušaj rušenja vlasti, o čemu razgovaramo s predsjednikom Stožera Tomislavom Josićem.

Je li proteklih mjeseci bilo koja od političkih opcija kontaktirala s članovima Stožera?

Ni jedna politička opcija nije nas stavila na pozornicu niti nam rekla što bismo trebali reći. Ni jednom riječju nije sudjelovala u našem programu. Jesu li se neke opcije našle u tome, to je druga stvar. Od svih podršku prihvaćamo, ali je ne dajemo nikome. Ovo što smo napravili, iza toga stoje braniteljske udruge, ali ni jedna politička opcija ne stoji iza nas. Ne, apsolutno ne, a meni je najgora solucija da se misli da mi nešto radimo da vratimo HDZ. Da je tako, ja bih se ugrizao za... da ne kažem za što.

Međutim, nakon zagrebačkog prosvjeda mediji su objavili fotografije sa sastanka Stožera i članova desnih stranaka, među kojima su bili i iz HDZ-a.

Mi smo na taj sastanak pozvali cjelokupno Gradsko vijeće. Svi su dobili poziv, ali se nisu svi odazvali. Došli su iz HDZ-a i HSP-a, pa i nezavisni vijećnik Zdravko Dedić, vojnik “SAO Krajine” koji je u ratu pucao na nas. Pa ako je on bio s nama na sastanku, onda vjerujte da su pozvani svi. Mi znamo točno tko nam je donio ovu situaciju s ćirilicom, tko je pogriješio. Glavni je krivac za ovu situaciju u Vukovaru, smatram, HDZ – oni su napravili koaliciju sa Srbima, istrgovali sve što su mogli istrgovati i napravili štetu. No, mene ne zanima tko je štetu napravio, zanima me tko će to popraviti. Premijer Milanović neprekidno ponavlja da je HDZ napravio pogrešku, ali tu pogrešku uporno gura dalje.

Zamjera vam se što ste šutjeli kad je Statut grada izglasan.

Te 2009. ja sam se tek vratio iz Njemačke i bio u sasvim drugom filmu. Jednom smo morali prestati s tom šutnjom, neovisno o tome tko je na vlasti.

Pa je li skup na Trgu bio protiv ćirilice ili aktualne vlasti?

Nama je osnovni problem uvođenje dvojezičnosti. Da je Vlada rekla: mi ćemo Vukovar proglasiti mjestom posebnog pijeteta, za mene je ta priča završena. Tvrdim to sto posto. Mi nismo išli u Zagreb rušiti Vladu. Ja sam prije početka prosvjeda rekao voditelju da ne potencira takve stvari inače ću ga baciti s pozornice. Nije to bio politički skup jer, da jest, mi bismo tražili ostavku Vlade, što nismo niti spomenuli. Dotakli smo se aktualnih pitanja u državi jer držimo da branitelji imaju pravo reći što misle, ali promjenu vlasti nismo tražili. Samo da poštuju to što tražimo, a drugo nas ne zanima.

Ima li istine u pričama da iza Stožera stoje figure poput admirala Domazeta Loše ili policijskog generala Lukića?

Kada je u Vukovaru nedavno predstavljan taj Lošin Domovinski stožer, čovjek me najavljivao kao govornika, a ja nisam ni fizički bio tamo. Jasno sam im dao do znanja da nemam ništa protiv toga što rade, da mi se neke stvari sviđaju, a neke ne. Međutim, rekao sam i to da su oni politička opcija i da zbog toga ne želim nastupiti. Da su udruga, došao bih kao gost, ovako, nisam. Ni u Zagrebu nismo govorili ni uime HDZ-a ni HSP-a, a ni admirala Loše, nego uime branitelja i hrvatskog naroda.

>> \'Siniša Glavašević ne pripada samo obitelji, pripada svima\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije