Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko to moje...

Glavaš: Nisam odličja prodao zbog novca, nego da ih sačuvam!

glavaš
Arhiva VL
12.08.2010.
u 13:23

- Kad sam vidio da se radi o istinskom domoljubu znao sam da će Tuđmanova odličja biti sačuvana - kaže Glavaš.

Priopćenje Branimira Glavaša, u kojemu on otkriva javnosti neuobičajeni čin prodaje svojih sedam visokih ratnih i poratnih odlikovanja (navodno za 100.000 kn) izaziva mnoge reakcije. I malo razumijevanja za prodaju “svetinja”.  Nakon što je Glavaš izjavio da je prodao odličja te da "predsjednik nema više potrebu iščitavati presudu Vrhovnog suda za ratni zločin u Osijeku i donositi odluku o oduzimanju odličja Glavašu”, priopćenjem je reagirao i Ured predsjednika.

Zakonski ništavno
U priopćenju stoji da je dodjela odličja pitanje časti, a ne metala od kojih je sačinjeno odličje. Po pitanju oduzimanja odličja Glavašu, Ured predsjednika ističe “da će se postupiti sukladno zakonu, te da to neće spriječiti nikakva prodaja metalnih znakova časti”. Stoji i poruka: “B. Glavaš može pokloniti, prodati, uništiti ili učiniti bilo što s metalnim odličjem kao fizičkim znakom časti, ali čast ne može ni prenijeti, ni prodati, ni otuđiti...moralni sadržaj časti ...daje i oduzima predsjednik RH”.

Prodaja odlikovanja RH, zakonski je ništavna. Vlasnik tih odlikovanja može ih prodati tek na crnome kolekcionarskom tržištu. To tržište prodaje tek odlikovanja bivših država, primjerice Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije, NDH, SFRJ. Ovisno o rangu, cijena se tim odlikovanjima i medaljama kreće, uglavnom od nekoliko stotina kuna po primjerku do 8.000 kuna. Odlikovanja RH na crnom tržištu stoje manje.

Nisu ih zaslužili

Tumači zakona kažu da su odličja vezana uz osobnost odlikovanog i pripadaju samo njemu i njegovim nasljednicima. Odlikovanja nisu u pravnom prometu, nije ih dopušteno prodavati, razmjenjivati, ali niti kupovati. Australac nije legalno kupovao. Prodaju odličja, pak, ratni ministar MUP-a Ivan Vekić drži “sramotnom stvari”.

– To je karikaturalno i po mom mišljenju pokazuje da ni oni koji su odličja dobili, ne drže do njih. Kome ono predstavlja nešto, kako ga mogu tržiti? – pita se bivši ministar koji je odbio primiti čak pet odličja smatrajući da su ih dobili mnogi koji to nisu zaslužili, a u tom društvu, kaže, on nije želio i ne želi biti. Slično smatra i admiral Davor Domazet, kaže da odličja nemaju cijene, jer je to nešto najvrednije i najveće što čovjek može dobiti za obranu Domovine i svog naroda.

– Bez obzira na politiku, ovakav čin može biti tek emotivan, no ishitren – kaže. General Krešimir Čosić tumači nastalu situaciju i pita se “što se to zbiva s nama kad ljudi rade takve stvari”.

– Složena je to stvar, refleks današnjeg trenutka, nije to tek nepromišljen potez B. Glavaša, to je odraz poniženja Domovinskog rata – smatra.

>>Glavaš preduhitrio Josipovića i prodao odličja za 100.000 kuna

Komentara 423

OB
-obrisani-
14:07 12.08.2010.

Koliko je godina Seks proveo na ratistu? Ili Racan? Ili Njavro Djuro? Ili I.Z. Cicak? Ili Budisa, Vrdoljak, Manolic, Letica... Jedino ako u Ustavu pise da je to preduvjet za mjesto Predsjednika. Onda je to druga prica.

MI
mica1111
14:07 12.08.2010.

...ovo me podsjeća na priču o zecu i ražnju...nemamo još pravomoćnu presudu,ali svi su već spremni...i Glavaš i Josipović... ...za ganjanje studentica po kabinetima se ne bi trebalo dobiti ordenje,ali si nekako mislim još manje za tjeranje na pijenje kiseline...

US
U srcu
14:10 12.08.2010.

glavaševo ime će častit generacije hrvata i za tisuću godina znat će se tko je obrabio ocek i spriječio da se grad preimenuje u ocek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije