Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednički izbori u Kraljevini Nizozemskoj provedeni su u veleposlanstvu u Den Haagu i u zatvoru u obližnjem Scheveningenu

Glasovali i pritvorenici u nizozemskom Scheveningenu

izbori, haag
Antun Ficko
27.12.2009.
u 13:57

Glasovalo se na jedinom biračkom mjestu u toj zemlji u zgradi Veleposlanstva RH u Den Haagu i do podne ondje je građansku dužnost ispunilo 50 Hrvata s pravom glasa.

DEN HAAG - Ni ovi izbori nisu polučili zanimanje većeg broja birača stalno i/ili privremeno nastanjenih u Kraljevini Nizozemskoj. Glasovalo se na jedinom biračkom mjestu u toj zemlji u zgradi Veleposlanstva RH u Den Haagu i do podne ondje je građansku dužnost ispunilo 50 Hrvata s pravom glasa.

Od predsjednika izbornog povjerenstva, konzula Luke Alerića, doznali smo da su na popisu 1133 birača, te još 145 prethodno registriranih. Haaški tribunal očekivano je dopustio sudjelovanje na izborima pritvorenicima u Scheveningenu, pa se glasovalo i ondje, ali L. Alerić nije htio otkriti koliko ih je iskoristilo tu mogućnost.

Propitujući se među izišlima na izbore o predsjedničkim kandidatima doznali smo da među Hrvatima u Nizozemskoj najbolje kotiraju Vidošević, Hebrang i Josipović, no prema njima izglede za pobjedu imaju i Tuđman te Primorac i Bandić.

- Teško? Ma ni govora. Redovito izlazim na izbore i nije mi naporno vlakom se malo provozati i obaviti građansku dužnost - rekao nam je Stjepan Barić, 63-godišnjak koji gotovo 40 godina živi u Amsterdamu.

Isto su nam rekli i Ličani Ivica Jelić iz Gospića te Jure Prpić iz Baških Oštarija koji su na glasovanje u Den Haag iz Esheltogenboscha prevalili 130 kilometara.

Stanovnici nizozemske prijestolnice Mira i Mario Prašnički na glasačko mjesto u veleposlanstvu poveli su sina Filipa. Njima su izbori bili prigoda i da se druže s Hrvatima s kojima se ne susreću svakodnevno.

Oko podne građansku dužnost obavio je i veleposlanik RH Josip Paro.

Komentara 3

IM
imotska
14:23 27.12.2009.

Znaći li to da je glasovao i naš buduci predsjednik koji će po skorom povratku očistiti Hrvatsku od komunističko-srpske mafije koja broji oko milion članova i koji su nas Hrvate i Hrvatsku opljačkali, nakon 1995 ponovo zagurali na Balkan ii pretvorili u izdanak i tržište Zemunske mafije i velikosrpskih interesa.

OB
-obrisani-
14:34 27.12.2009.

imotska opljačkali su rvatsku oni za koje misliš da su pošteni ,a ti njima držiš ljestve.sjeti se da tvoj prvim predsjednik je bio jugoslavenski general...

GO
gori
18:07 27.12.2009.

znam da je ljudima teško uopće izaći na izborno mjesto ali bi trebalo otići prekrižiti listić i onemogućiti manipuliranje svojim glasom. SVI SMO MI MAJIĆI!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije