Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katoličko glasilo prenijelo je preporuku američkog ministarstva zdravstva o izbjegavanju mamografskih pregleda tvrdeći da se na taj način povećava rizik od raka

Glas Koncila: Mamografija je štetna!

mamografija
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
11.12.2009.
u 21:55

Liječnici: Popularizirati prestanak prevencije te zloćudne bolesti nedopustivo je i može imati opasne posljedice za zdravlje, ali i život žena.

– Osim što ne pridonosi smanjenju smrtnosti od te bolesti mamografija povećava rizik za nastanak raka dojke i kardiovaskularnih bolesti – piše u članku koji je objavio Glas Koncila referirajući se na (USPSTF) radnu skupinu koju je za promjene smjernica u liječenju ovlastilo američko ministarstvo zdravstva.

Prevencija je nasilje
Prema “naputku” te skupine, žene u dobi od 40 do 49 godina trebaju odustati i prestati s mamografskim pregledima kao i one starije od 74 godine. Pregled ovi stručnjaci “dopuštaju” samo ženama u menopauzi koje ga “smiju” obavljati svake dvije godine ili onima koje su genetski sklone razvoju te zloćudne bolesti.

– Mamografija je rendgensko snimanje koje rabi visokoenergetske x zrake u dozama i do tisuću puta većim od onih koje se koriste pri snimanju pluća, a mogu potaknuti nastanak raka dojke ili komplikacije u srčanožilnom sustavu žena – ističu u Glasu Koncila.

Nove preporuke o “izbjegavanju” mamografskih pregleda, tvrde u tekstu, proizlaze iz činjenice da mamografija ne samo da ne pridonosi ranom otkrivanju i smanjenju smrtnosti u žena od raka dojke nego i povećava rizik za njegov razvoj. Dapače, piše u napisu, svaku ženu snimanje čini nesigurnom, a mamografija je “dijagnostičko nasilje” nad ženama i njihov svakodnevan život pretvara u patološku potragu za bolešću.

Bez stručnog mišljenja
Stručnjaci iz Hrvatske lige protiv raka šokirani su ovim tvrdnjama, osobito kad u Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli 2300 žena, a umre ih oko 800.

– Objavljivanje takvih podataka za Hrvatsku je bespredmetno i nedopustivo jer u Nacionalnom programu pregledi dojki mamografijom započinju tek nakon 50. godine života – tvrdi dr. Ilona Sušac, tajnica Lige za borbu protiv raka i liječnica koja se isključivo bavi liječenjem bolesti dojke.

Tvorac tog teksta, tvrdi dr. Sušac, očito nije konzultirao struku prije objave, pa ne zna da se u nas mamografija preporučuje ženama iznad 50 godina svake dvije, a uz uvjet da se u međuvremenu redovito ultrazvučno kontroliraju i da su zdrave, tek svake tri do četiri godine.

– Uspoređivati zračenje mamografa sa snimkom pluća također je besmislica jer ga svaka dojka različito “upija”, a količina ovisi o gustoći tkiva. Pluća spadaju u tzv. rijetko tkivo pa upijaju najmanje zračenja od svih organa u tijelu – istakla je dr. Sušac i dodala kako se mamografijom sa 70 posto sigurnosti može otkriti rak u vrlo ranim fazama, a tada je u 90 posto slučajeva izlječiv.

To smatra i dr. Erden Radončić, ginekolog koji o pravodobnoj prevenciji raka dojke mora voditi računa u pacijentica koje zbog potpomognute oplodnje primaju hormonsku terapiju.

– Volio bih da se tvorac toga teksta potpisao! Moderni mamografi otpuštaju zračenje do 5 rada, što se može usporediti sa zračenjima koja su prirodno u okolišu – istaknuo je dr. Radončić.

Popularizirati prestanak prevencije te zloćudne bolesti, smatra dr. Ilona Sušac, nedopustivo i može imati posljedice po zdravlje, a ako se rak na vrijeme ne otkrije, i za život žena.

Ključne riječi

Komentara 93

Avatar kresh_35
kresh_35
17:48 12.12.2009.

povijest crkve su permanentne zablude i isprike ovo je jos jedna koja je na tragu

OB
-obrisani-
23:02 11.12.2009.

\"Mamografija pod upitnikom\", takav je naslov u Glasu Koncila, a ne kako VL laže. Članak završava: \"Stoga je važno da i žene u Hrvatskoj imaju informaciju o najnovijim stručnim stajalištima koja potvrđuju višegodišnje znanstvene sumnje u vrijednost i sigurnost mamografije. S pravom na takvu informaciju, lakše će donijeti slobodnu odluku u svoju korist.\" da LIJEPA ostane NAŠA, moj glas ide TUĐMANU još samo 69 dana mesića pozdrav vaš zmijicamala

BR
brkica2
03:08 12.12.2009.

Mislim da će liječnici uskoro na lomaču.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije