Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analitičar

Gjenero: HDZ gubi izbore zbog Sanadera i razočaranih birača

hdz
Zoran Grizelj
06.11.2011.
u 10:43

Jasno je da koalicija četiri stranke - SDP, Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska stranka umirovljenika ima osiguranu parlamentarnu većinu, smatra Gjenero.

Zagrebački politički analitičar Davor Gjenero izjavio je za agenciju Tanjug koju danas prenose brojni mediji u Srbiji, kako će na parlamentarnim izborima u prosincu HDZ izgubiti zbog korumpcijske afere i suđenja Ivi Sanaderu, ali i zbog apstinecije razočaranih birača HDZ-a.

- Hrvatska se suočava s posljedicama korupcije užeg kruga vlasti oko Sanadera i ta je korupcijska priča potpuno prekrila političku arenu - rekao je Gjenero za Tanjug domećući kako "čak i da nije bilo afera korupcije, ishod izbora je odlučen kada su četiri stranke na čelu sa SDP-om stvorile predizbornu koaliciju jer je izborni sustav takav da jamči relevantnu nadzastupljenost najvećoj pojedinačnoj listi".

- Stoga je jasno da koalicija četiri stranke - SDP, Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska stranka umirovljenika ima osiguranu parlamentarnu većinu. Valja očekivati da će nakon izbora biti sastavljena stabilna koalicija koja će, što je praksa od 2000. i uz sudjelovanje više stranaka koje se ne slažu u svemu, izdržati do kraja pa neće biti raspuštanja parlamenta - pojasnio je analitičar.
Gjenero drži kako će se promjene u postocima glasova pa time i mandata u Saboru, dogoditi "ne zato što bi birači drastično mijenjali svoje prioritete, nego stoga što će znatniji dio tradicionalnog biračkog tijela HDZ-a apstinirati od izbora razočarani aferama u koje je uključena njihova politička stranka".

Prema ocjeni Gjenera, HDZ će i pored sadašnjih teškoća oko blokade imovine, "na izborima osigurati relevantan zastupnički klub, a ankete po kojima će Kukuriku koalicija dobiti 90, a HDZ 35 mandata su potpuno nerealne".

Komentara 37

US
U sridu
11:01 06.11.2011.

Ako cemo razvlaciti korupciju i kriminal po novinama budite dosljedni pa napisite i pojasnite kriminalne radnje SVIH bez obzira na stranku,tek tada mozemo razgovarati o zreloj demokraciji i pravdi u ovoj Drzavi.

Avatar pupoljak
pupoljak
11:04 06.11.2011.

Nije istina da zajedničari gube izbore zbog Sanadera. Pa njega su spremili u Remetinec i po toj logici bi tek trebali dobiti izbore. Ali kad ne bi bilo Kalmete, Milinovića, Jadranke, Šeksa, Jarnjaka, Šukera, Vukelića...... i svih onih iz vrha stranke.

ZM
zmaj5
11:16 06.11.2011.

Gjenero,takav politički analitičar bi mogao biti svatko,baš ništa pametno nisi rekao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije