Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna matura

Gimnazijalci opet zadovoljni testom iz hrvatskog, strukovnjaci baš i ne

matura
Boris Ščitar/PIXSELL
29.05.2010.
u 08:00

Testu iz hrvatskog jezika pristupilo je jučer više od 98% prijavljenih maturanata i odraslih koji su prije završili srednju školu.

I jučerašnji test iz hrvatskog jezika dio maturanata ocijenio je prelaganim, a drugi dio – teškim i kompliciranim.

– Pisala sam test na višoj razini, pitanja su bila korektna, jasna, sve iz gradiva koje smo radili. Nisam se posebno pripremala, a test sam riješila za sat vremena – prokomentirala nam je test učenica zagrebačke 16. gimnazije Barbara Marić. I njezinom školskom kolegi Mateju Trkanjcu test je bio “izuzetno lagan”.

– Zamislite pitanje tko je Zeus ili tko je autor Ilijade. Pa to svi znaju! – smatra Matej. No, učenicima strukovnih škola test i nije bio tako lagan.

Ispitu iz hrvatskog jezika jučer je pristupilo više od 98 posto od ukupno prijavljenih gotovo 38 tisuća maturanata i odraslih koji su srednju školu završili proteklih godina. Prema riječima ravnatelja Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, jučer nije bilo neočekivanih situacija – nitko nije pao u nesvijest, nitko nije s testa izbačen zbog prepisivanja.

I jučer je 20-ak maturanata, zbog različitih zdravstvenih razloga, test iz hrvatskog pisalo 120 minuta ili dvostruko dulje nego što su to mogli njihovi ostali vršnjaci. Rezultati testova iz matematike i hrvatskog jezika, kao i stranih jezika, koje će polagati sljedećeg tjedna, bit će poznati potkraj lipnja.

Na temelju postignutih rezultata maturanti će se upisivati na fakultete, a oni koji državnu maturu ne polože u ovom, ljetnom roku drugu, šansu će imati na jesen. No tada će im mogućnost izbora fakulteta biti znatno sužena jer će svi atraktivniji studiji do tada biti popunjeni.

Ključne riječi

Komentara 24

N1
nina_11
13:36 29.05.2010.

pa tko je rekao da mi ostali necemo ic na \"dobre fakultete\"?? i bit je u tome da se strukovne skole nista nije pitalo,nego baza im je gimnazija,prema njihovom programu se i test radio..Primjer je decko iz mog razreda(ekonomska skola) isao na visu razinu matematike a pojma nije imao,jer je 70% gradiva koje se ne uci u strukovnima skolama,a s time da je sve 4 godine prolazio sa odlicnim i isao na jedne od najboljih seminara u hrvatskoj iz matematike...pa o cemu tu onda pricamo...

ZA
Zagrebas
14:11 29.05.2010.

Normalno da je u redu da se drzavna matura temelji na tezem programu. Bitno je da iz skole izades da nesto znas i mora postojati standard kojeg netko sa zavrsenom srednjom zna. Drzavna matura je odlicna stvar jer sad vise nece biti super-inflacije ocjena gdje je netko sa odlicnim uspjehom iz jedne skole puno losiji od nekog tko prolazi sa tri u drugoj skole. Kada se zavrsi ova matura trebalo bi dostaviti prosjecne rezultate svakog predmeta iz svake skole ravnateljima i ako nakon tri godine nema poboljsanja rezultata lijepo objaviti rezultate te skole, skupa sa informacijama koliko ima ljudi u razredu i slicno. Osim toga, ocito je da matematiku, prirodoslovne predmete i hrvatski (kojeg treba razdijeliti na hrvatski i odvojeno na knjizevnost) treba znacajno pojacati u kurikulumu inace ce iz skola ispadati apsolutni analfabeti. Ne, krivo sam rekao, zbog nedovoljnog broja sati tih predmeta iz skola ispadaju analfabeti i neznalice.

LU
lukavg
12:56 29.05.2010.

Pa uzimaju se dojmovi iz najboljih škola zato što će njihovi đaci ići na dobre fakultete, što će ti dojam iz neke lokalne ekonomske?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije