Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlukom predsjednika Hollandea

General Lovrić odlikovan francuskim odličjem Legije časti

Drago Lovrić (1)
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
21.01.2016.
u 16:00

Red Legije časti je najviše francusko odlikovanje koje se dodjeljuje visokim dužnosnicima, prijateljima Francuske Republike.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Drago Lovrić odlikovan je francuskim odlikovanjem Reda Legije časti (Legion d'honneur) Odlukom predsjednika Francuske Republike Francoisea Hollandea od 5. siječnja 2016. stupnja „Zapovjednik“. Red Legije časti je najviše francusko odlikovanje koje se dodjeljuje visokim dužnosnicima, prijateljima Francuske Republike.

Generalu Lovriću odlikovanje je dodijeljeno za izniman doprinos jačanju mira i stabilnosti u Europi te za predano i aktivno djelovanje u cilju jačanja sigurnosti dviju država, te u okviru NATO-a i Europske unije. 

Red Legije časti ustanovio je Napoleon Bonaparte 19. svibnja 1802. kao priznanje za vojne ili civilne zasluge bez obzira na podrijetlo, vjersku pripadnost ili mjesto rođenja primatelja, što je tada bila revolucionarna zamisao potpuno u skladu s idejama Francuske revolucije, pod uvjetom da je kandidat privržen temeljnim idejama Francuske revolucije: sloboda, jednakost i bratstvo.

Legija časti ima tri stupnja: Vitez (Chevallier), Časnik (Officier), Zapovjednik (Commandeur) te dvije titule: Viši časnik (Grand Officier) i Veliki križ (Grand Croix). Redom Legije časti se svake godine odlikuje 3000 osoba, od kojih dvije trećine čine civili, a jednu trećinu vojne osobe.

Povodom dodjele odlikovanja, načelnik GS OS RH general zbora Drago Lovrić je izjavio: „Iznimno sam počašćen što sam među ljudima koji s ponosom nose odlikovanje Legije časti koje Francuska Republika dodjeljuje pojedincima koji promiču ideje slobode, jednakosti i bratstva. Smatram da ovo odlikovanje nije priznanje samo mog doprinosa, već je to ujedno i priznanje Oružanim snagama Republike Hrvatske na očuvanju svjetskog mira i razvoju snažnih prijateljskih, partnerskih i savezničkih odnosa naših dviju država.“ 

O terminu uručenja odlikovanja generalu Lovriću, javnost će biti naknadno obaviještena.

>> Što mislite, zar će Korejac kojemu MiG proleti iznad glave ikada više doći u naš Slunj?

Komentara 5

K2
kritičar_2
19:08 21.01.2016.

General zbora a vojske nigdje.HV je reda jedne divizije(sa činovnicima),kojom može zapovijedati pukovnik ili brigadir.Ovaj se ogrebo do generala zbora.Mogu misliti, uz kakve zasluge?

SC
schwertransport
18:55 21.01.2016.

Kaje gospon Lovric morti i srbiće strijela

MA
maliMalecki
17:58 21.01.2016.

Nije, četnik No.1 je dobio priznanje SAD-a i to visoko...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije