Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neviđena kriza

General HVO-a ne dopušta većini da imenuje vladu i preuzme vlast

Živko Budimir (1)
Marko Mrkonjić/Pixsell
16.12.2012.
u 22:54

Zbog ustavnih odredbi koje predsjedniku entiteta daju ulogu šefa izvršne vlasti, Federacija je došla u apsurdnu situaciju kakva se ne pamti u demokratskom svijetu.

Sudbina Federacije BiH u rukama je jednog generala Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Za samo nekoliko godina političke karijere dopredsjednik HSP-a BiH Živko Budimir došao je u poziciju da o njegovu potpisu ovisi smjena i imenovanje vlasti u Federaciji, eventualno održavanje prijevremenih izbora, imenovanje članova Ustavnog suda i mnoge druge važne odluke. Drugim riječima, deblokada političke krize u kojoj se već mjesecima nalazi taj bosanskohercegovački entitet u rukama je predsjednika Federacije Živka Budimira.

Prijeti i premijeru

Zbog ustavnih odredbi koje predsjedniku entiteta daju ulogu šefa izvršne vlasti, Federacija je došla u apsurdnu situaciju kakva se ne pamti u demokratskom svijetu. Nova parlamentarna većina u kojoj su SDP, SBB i dva HDZ-a, ima gotovo dvotrećinsku većinu u oba doma entitetskog parlamenta, ali joj to nije dovoljno da imenuje novu vladu i preuzme vlast. Bez potpisa generala Budimira nemoguće je bilo što učiniti, pa tako Federacija već mjesecima ima Vladu u kojoj sjedi čak 50 posto ministara, njih osam, koji ne uživaju potporu ni trećine zastupnika u parlamentu. Budimir se odbija povinovati volji nove parlamentarne većine nastale nakon raskida saveza SDP-a s jedne i SDA, HSP-a i Lijanovića s druge strane.

Uzalud su bili svi dosadašnji argumenti nove većine koja podsjeća Budimira da je na predsjedničku poziciju izabran voljom istog parlamenta čije želje sada ne želi poštovati, da je na zadnjim izborima dobio povjerenje tek oko dvije tisuće glasova, da dolazi iz stranke koja je jedva prešla izborni prag te da je upitan i njegov predsjednički legitimitet budući da je na tu poziciju došao čudnim tumačenjem visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Inzka, po kojem je pet (toliko je hrvatskih izaslanika u Domu naroda glasovalo za njegovo imenovanje) trećina od ukupno 17 izaslanika. Budimir smatra da sve to nije dovoljno da odstupi s dužnosti ili da pristane na rekonstrukciju Vlade. Oba zahtjeva, barem za sada, smatra neopravdanim. Naprotiv, prijeti raspisivanjem prijevremenih izbora pa čak i smjenjivanjem premijera Nermina Nikšića koji dolazi iz nove parlamentarne većine odnosno SDP-a.

Dva generalska čina

Ako se ne predomisli, Budimir bi još dvije godine mogao biti formalni šef entiteta u kojem su institucije vlasti u potpunoj političkoj blokadi. Budimir je inače školovani časnik JNA koji se 1991. godine uključio u Domovinski rat u Hrvatskoj, a 1993. prešao u HVO. Tijekom vojničke karijere bio je načelnik stožera i Zapovjedništva Združenog stožera Vojske Federacije BiH i načelnik Glavnog stožera HVO-a. Umirovljen je kao general pukovnik HVO-a i general bojnik HV-a.

Ključne riječi

Komentara 10

SE
Sejo
15:15 17.12.2012.

Mada je Budimir posten covjek i izmanipulisan od Lagumdzije koji ga je postavio tu,mada je nemoralan nacin na koji hoce da ga smijene ipak.on bi trebao da se povuce.Jer oni ce reci kasnije da je on kriv sto drzava propada a ne njihova korupcija,kriminal i neodgovornost.A narod zna ko je ko.Dok je Budimir iz protivavionca pucao na JNA avione Dragan Covic je radio u JNA fabriki sve do sredine 92-ge ,izjasnjavao se kao Jugosloven i potpisivao se cirilicom.I takav Covic danas odredjuje ko je Hrvat a ko nije

Avatar abakus
abakus
08:19 17.12.2012.

Ne vidim u čemu je problem. Ako Jovanović svojim dekretom nameće djeci svih roditelja tzv. program zdravstvenog odgoja koji je kopija programa tzv. Foruma za slobodu odgoja za koji je svojevremeno glasovalo samo 11% roditelja, dok je 89% ostalih bilo za program GROZD-a kojeg sada nema, onda mi nije jasno zašto ovaj čovjek ne bi iskoristio svoje ovlasti bez obzira na to koliko ga ljudi u parlamentu podržava.

KO
koni
07:56 17.12.2012.

Tuđmanova škola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije