Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRUĆA TEMA
Povratak na članak

Gdje je sve u Europi dopušteno dvojno državljanstvo?

U Njemačkoj živi oko 4,3 milijuna ljudi s dva ili više državljanstva, a svaki peti građanin turskog porijekla ima i njemačku i tursku putovnicu

Komentari 20

KA
Kameni
11:56 31.03.2017.

Građanima Poljske zakon ne dopušta posjed dvojnog državljanstva, ali se posjedovanje druge putovnice tolerira. Sta je sada ovo??? Posjedovanje druge putovnice je ujedno i posjedovanje drugog drzavljanstva zato sto je putovnica samo dokument a izdaje se na osnovu posjedovanja drzavljanstva. Strana putovnica se tolerise u Poljskoj ali ne drzavljanstvo. OK, nisam znao. Dali netko tko nije drzavljan Kanade na primjer moze imati kanadsku putovnicu??? Samo teroristi, sami je naprave.

VL
ST
stefj
11:52 31.03.2017.

Dvojno državljanstvo je uvijek tema samo prije izbora. Čini se da su Nijemci krenuli našim stopama, a to znači krizu jer gospodarstvo više nije primarno. To ukazuje da stanje nije dobro... Kada je u pitanju porez, stvar je poprilično jasna, plaćaš ga tamo gdje živiš i gdje zarađuješ. Država se uglavnom uvijek naplati, čak i puno više nego bi trebala... A glasovi? Dobri pokazatelji su npr. Eurovizija, razne muzičke top ljestvice, želje na radio stanicama, gledanje pojedinih programa na TV-u i sl. Kada na Euroviziji najviše glasova gledatelja dobiju Rusija, Poljska i Turska, vidimo koga ima najviše u tim zemljama.

VL
TO
tony111
12:26 31.03.2017.

Ja ispunjavam sve uvijete za dvojno državljanstvo ali ga ne koristim. Jugoslavenskog sam se davno odrekao, hrvatsko nikada nisam tražio i sasvim mi je dobro sa američkim i dozvolom boravka u Hrvatskoj.

VL
Avatar istina007
istina007
10:59 31.03.2017.

Pa ima nas dosta i u Vojbodimu sa dve državjanstvom ja sam Mađarica i imam pored srpske i mađarsku dokumenata isto tako i šokci i bunjevci kod nas imaju i Hrvatsku državjanstvo. Ja sam nwdavno bila na sudu kao oštečen opljačkan sam i na sudu pitali za nacinalnost rekla sam mađarica odma me pitali da li mi treba prevodilac i ja rekla ne razumem sve .

VL
TO
tovaravot
12:56 31.03.2017.

i gdje je sve u europi dozvoljeno dvojno drzavljanstvo?

VL
DU
Deleted user
13:14 31.03.2017.

Turska napr. ne dopusta svojim podanicima NIKAD ispis iz drzavljanstva. Tako kad se u Europi rodi mali turk trece generacije on ima automatski tursko drzavljanstvo plus one drzave u kojoj se rodio!!! Kad vec pise na ovu temu novinar je je mogao sire istraziti npr. koliko kosta otpust iz drzavljanstva iz pojedinih balkanskih drzavica. Siva zona...

VL
LU
lunar777
15:11 31.03.2017.

Da, baš Njemačka, Britanija, Belgija, Švedska, Nizozemska, Francuska i ostale zapadne zemlje su nam uzor u integraciji muslimana, tak su se lijepo integrirali da 3 generacija ratuje u Siriji...

VL
AA
aabbcc
16:33 01.04.2017.

To su malo oni zatucani, jer npr. ako sa Švedskom, Njemackom..i nekm putovnicom moze putovati svugdje u svijetu zasto imati i placati jos i neku drugu putovnicu ? Osobna karta vam nije ni potrebna u Evropi ako imate eu-prometnu i ja je meman niti cu je vaditi..

VL
NE
neznanac
12:16 31.03.2017.

Mi u EU nemamo nikakve koristi uzeti drugo drzavljanstvo-dobro nam je i ovo koje imamo,jer vecina drugih drzava i tako nije interesantna.

VL
CF
cimer_fraj
14:06 31.03.2017.

zaboravili ste navesti Svicarsku, i ona dopusta dvojno drzavljanstvo

VL
DU
Deleted user
14:11 31.03.2017.

Dvojno drzavljanstvo je naprimjer u Norveskoj dopusteno samo u iznimnim slucajevima. Jedan od tih slucajeva je bio sa drzavljanima BiH. Jedino njima je po posebnom zakonu dato to pravo. To je vazilo do negdje 2005 a sada je to ukinuto ,pa svi koji sada traze norvesko drzavljanstvo moraju se odreci BiH drzavljanstva. Jedan od slucajeva kada se dopusta dvojno je kada druga zemlja ima u svom zakonu odredbu da se ne moze ispisati iz domicilnog drzavljanstva. Drugi slucaj je sa djecom izmedju dvije osobe koje u trenutku rodjenja djeteta imaju razlicito drzavljanstvo, u tom slucaju dijete moze dobiti oba drzavljanstva. Ukoliko jedan od roditelja ne ucini to odmah a dijete je rodjeno u NOrveskoj dijete dobiva automatski norvesko drzavljanstvo i ne moze poslije da trazi upis i dodatnog drzavljanstva. Djeca rodjena od oba norveska drzavljana u inozemstvu dobijvaju automatski norvesko drzavljanstvo ali moraju se nastaniti u Norveskoj prije navrsene 18 godine inace gube po automatizmu norvesko drzavljanstvo. To znaci prakticno moraju prijaviti preselenje u Norvesku i prijaviti se u porezni ured. Specifican je slucaj hrvatskih drzavljana koji inace nisu nikada zivjeli niti su rodjeni u Hrvatskoj ali su po nekim osnovama dobili i hrvatsko drzavljanstvo. Poslije ovoga zadnjega rata imate slucajeve da pojedinci imaju 4 drzavljanstva. Hrvatsko,BiH,Srbije i neke evropske drzave ili USA,Kanada Australija ili vec pitaj Boga cije. To vise govori o tim drzavama nego o osobama koji imaju ta drzavljanstva.

VL
IL
ilijan
15:24 31.03.2017.

A gdje vam je n aslici Hrvatska putovnica?

VL
RO
robertbruckner
17:00 31.03.2017.

a svaki peti građanin turskog porijekla ima i njemačku i tursku putovnicu, boze oprosti mu ovo je kumrovecka skola koja slavi za zajvecu mogucu skolu u hrvatskoj, svaki 5 je sultan????????? onda ispada da ima 20.000.000 turaka u njemackoj, svakom od vas ostavljam da sam zakljuci vlastitom glavom sta je istina, nijemci nemaju 20 milijuna stranaca ni sa nijemcina sa svim mogucim putovnicama.

VL
MX
Mister X
11:52 01.04.2017.

Gdje je sve u Europi dopušteno dvojno državljanstvo? Kao zajednica i zakoni trebaju da su jednaki jeste malo sutra . Jedni imaju prava u EU a drugi nemaju i to je onda AU koja zajednica i pravica !!!!

VL
RO
robertbruckner
17:02 31.03.2017.

EU sa 27 putovninica hihihihihhihi amerikanci imaju 50 drzava i jednu putovnicu hihihihihhi

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.