Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strane mirovine

Gastarbajteri će morati sami izračunati porez i platiti ga

'15.07.2010., Mihanoviceva 3, Zagreb -   HZMO - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Damir Salar, predstojnik ureda KING ICT za ESUD-a, elektronicki sustav upravljanja dokumentima. Photo: Sanjin S
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
11.02.2012.
u 08:00

Porezni savjetnici tumače da će gastarbajteri iz Njemačke, gdje se takav porez već plaća, morati i u Hrvatskoj podnositi godišnju poreznu prijavu

Jednako kao i domaće, od 1. ožujka bit će oporezivane i mirovine zarađene u inozemstvu, predloženo je u promjeni zakona o porezu na dohodak. Nema preciznih podataka koliko će točno Hrvatska dobiti novih poreznih obveznika i koliko stranih umirovljenika živi u Hrvatskoj, ali pretpostavlja se da je riječ o stotinama tisuća osoba. Prema podacima njemačkih službi iz 2010. godine, samo iz te države u Hrvatsku mjesečno stižu 82 tisuće mirovina.

Ima i odbitaka

Slična brojka mogla bi biti i iz Austrije, dosta je hrvatskih građana radilo i u Švicarskoj, Francuskoj, Sloveniji, drugim državama SFRJ. Svi oni postaju obveznici hrvatskog poreza na dohodak ako im je mjesečna mirovina veća od 3400 kuna. Umirovljenici će imati pravo na dodatne porezne odbitke za uzdržavane članove obitelji, što im može umanjiti poreznu obvezu. Sama provedba tog zakonskog dijela još nije poznata, a nakon što zakon prođe u Saboru, očekuje se detaljnija razrada i objašnjenje pravilnikom. Inače, svota veća od 3400 kuna oporezivala bi se 12 posto za iznos veći od 2200 kuna, stopa od 25 posto primjenjivala bi se na razliku porezne osnovice iznad 2200 do 8800 kuna mjesečno, a porezna stopa od 40% na razliku porezne osnovice iznad 8800 kuna mjesečno. Primjerice, na mirovinu od 5000 kuna porez bi bio 192 kn, a na mirovinu od 8000 kuna 864 kune bez prireza i olakšica za uzdržavane članove obitelji.

Svaki mjesec obrazac

Porezna savjetnica RRIF-a Lucija Jarža Turković kaže da iz predloženog zakona proizlazi da će umirovljenici dobiti obvezu da sami obračunaju porez na dohodak u roku od 8 dana od primitka mirovine i uplate ga na račun porezne uprave. Isto tako, umirovljenici bi morali Poreznoj upravi svaki mjesec dostavljati obrazac ID, kao i tvrtke. Komplicirano je to jer je riječ o ljudima koji su možda bolesni, slabo se kreću, ne poznaju propise i ne snalaze se s papirologijom. Kad je riječ o mirovinama koje su već oporezivane u drugim državama, kao što je to slučaj s Njemačkom, oni će, prema logici koja proizlazi iz zakona, biti izuzeti iz obveze mjesečnog plaćanja poreza, jednom godišnje podnosit će poreznu prijavu i u njoj dokazati da su porezni obveznici u drugoj državi, tumači Lucija Jarža Turković, koja dodaje da porezne vlasti imaju uvid u doznake iz inozemstva.

Komentara 295

MI
Mirel
10:08 11.02.2012.

Korektno je plaćati porez gdje je čovjek prijavlje,al najveću stopu poreza trebaju političari da plačaju, jer oni su pokrali a i danas kradu tu Hrvatsku, a nemisle da su oni dužni isto porez plačat. Čačić laže u Madjarskoj da imaa 1000 Eu platu a otkud mu onolike kuče, gradlišta , novac ako ima taku malu platu, Znači pokro, take treba ne samo oporezit , negi treba pooduzima , porijeklo al točno imovine, a za sve nedokazano kaznit i u zatvore. I Linnić nij bolji od Čatića, ma svi političari u HR su LOPOVI.

VL
   
12:57 11.02.2012.

JebiVeter - Mi zaista biramo di ćemo živjeti, ali vi bando crvena čennička uskoro nećete živjeti nigdje

OB
-obrisani-
08:40 11.02.2012.

Znam da u njem.necu morat dva puta oporezivat sto je vec oporezivano,zato , necete ni lipe dobiti od moje mirovine....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije