Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odisejeva zora

Bombardirana i uništena jedna zgrada u Gadafijevom kompleksu

libija (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/17
Autori: dli, Ivan Halar
20.03.2011.
u 09:35

Pentagon: Nije nam cilj svrgavanje Gadafija, saveznici su samo napali njegove snage koje su bile u ofenzivi prema Benghaziju. "

1.00 Američki dužnosnici su za NBC izjavili da američki projektili nisu pogodili Gadafijev kompleks

NATO bez dogovora oko operacije "Odisejeva zora"
0.35
Sjevernoatlantsko vijeće, koje je čitav vikend zasijedalo, nije se ni do ponoći na ponedjeljak uspjelo suglasiti oko plana savezničkoga uključivanja u provedbu zone zabrane letenja nad Libijom koji je sastavio NATO-v Vojni odbor, javlja nam Večernjakov dopisnik iz Bruxellesa Stojan de Prato.
Prihvaćen je samo embargo na oružje, ali ne i izvršavanje akcije o zabrani letenja. Više pročitajte u sljedećem članku: Turska spriječila savezničke letove nad Libijom

23.50 Potpuno je uništena je jedna administrativna zgrada unutar Gadafijevog kompleksa u Tripoliju, javlja AFP.

23.25
Cijena brenta, nafte referentne za Europu poskupjela je za dva dolara nakon zračnih napada na Libiju i sada iznosi 115,93 dolara po barelu, javlja Reuters. To je još uvijek jeftinije nego što je iznosila prije dva tjedna (117,40) kada je također poskupjela zbog situacije u Libiji. Znači li to i poskupljenje cijene goriva u Hrvatskoj, saznat ćemo u ponedjeljak.

22.30 Pobunjenički radio Glas slobodne Libije javlja da su njihovih borci odbacili Gadafijeve snage iz južnozapadnih predgrađa Benghazija, te da su ih opkolili oko 130 km daleko od grada.

22.15 Glasnogovornik libijskih pobunjenika je za Al Jazeeru izjavio da su od početka borbi imali 8000 žrtava u svojim redovima

21.40 Reutersovi novinari iz Beghazija javljaju da se i tamo čuje sporadična pucnjava

21.24
CNN javlja da je zamijećen dim iznad Gadafijevog kompleksa u Tripoliju, no iz Pentagona tvrde da im Gadafijeva rezidencija nije cilj: "Možemo potvrditi da zasada Gadafi nije na našoj listi meta. Ali ne možemo znati jel će se on pojaviti na nekom od njegovih vojnih postrojenja" - poručili su upravo iz Pentagona.

21.19 SAD, V. Britanija, Francuska - zemlje koje su trenutno uključenje u provođenje zabrane letenja nad određenim zonama u Libiji, potvrđuju iz Pentagona, ali dodaju da će se svakoga dana broj uključenih zemalja povećati. Čeka se uključenje Kanade, Belgije i Katara. Ukupno je otprilike jedna trećina Libije pod zabranom letenja.

21.10 Pentagon: "Nema novih aktivnosti u zračnom prostoru Libije, također smanjili smo zračnu špijunažu. Benghazi je sada sigurniji nego prije vojne akcije saveznika. Nije nam cilj svrgavanje Gadafija, saveznici su samo napali njegove snage koje su bile u ofenzivi prema Benghaziju. Ne vjerujemo slijepo nijednog Gadafijevoj izjavi, pa ni onima o prekidu vatre. "

21.05 Iako je libijska vojska objavila prekid vatre u Tripoliju se još čuje paljba iz protuzračnog oružja

20.15
Zapovjednik libijske vojske naredio je svim svojim jedinicama trenutni prekid vatre, s početkom u 21.00 po lokalnom vremenu (to je sat manje po srednjoeuropskom vremenu).

19.55
Reuters javlja da je Libija pustila talijanski brod iz luke u Tripoliju. Brod s 11 članova posade zaplovio je u smjeru Italije. Prije toga Italija je zaprijetila Libiji da neće libiti upotrijebiti silu da oslobodi zatočeni brod talijanske privatne kompanije.

19.40
Drugu noć zaredom počinju zračni napadi u Libiji. U Tripoliju se čuju eksplozije i paljba iz protuzračne obrabe.

19.35
Predsjednik američkog Kongresa izjavio je da će se Obama morati konzultirati s Kongresom prije bilo kakvih daljnjih obveza u vojnoj akciji u Libiji

19.00 Izjava britanskog ministarstva vanjskih poslova: Za razliku od Gadafija naša koalicija ne napada civile. UN-ova rezolucija dopušta upotrebu svih sredstava potrebnih za zaštitu libijskog naroda. Kako bi se zabrana letenja uspješno provela bilo je nužno onesposobiti protuzračnu obranu napadima koji su vrlo precizno isplanirani, te provedeni.

18.13 Dva novinara agencije France's AFP newssmatraju se nestalima  kaže the Press Association. Riječ je o Dave Clarku ( 38), i Robertu Schmidt u (45), koji su izvještavali o sukobima  oko grada  Tobruka. Nisu se javili od petka navečer.

17.59 Arapska liga, čini se, dvoji da li treba poduprijeti zonu neletenja, pa se čini da je to prva zabrinjavajuća "pukotina" u kolaciji javlja BBC-ijev Jonathan Head iz Kaira

17.50 "Zašto bi Gadafi odstupio s vlasti? Cijela je zemlja ujedinjena protiv napada zapadnih zemalja. Naš je cilj pomoći našem narodu u Benghaziju.
Urgiramo na Amerikance da pomognu ljudima u Benghaziju ili da puste nas da im mi pomognemo. Oni tamo žive u iznimno teškim uvjetima pod nadzorom militanata", rekao jer Gadafijev sin Al Saif u ekskluzivnom razgovoru za američku TV mrežu ABC.

17.40
Glasnogovornik francuske vojske: 15 naših zrakoplova je danas bilo u akciji i niti jedan od njih nije naišao na probleme

17.00
SAD, Francuska i V. Britanija tvrda da su njihovi napadi na Libiju ispunili prvotne ciljeve, uključujući zastavljanje ofenzive na Benghazi.

16.40
Glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa najavio je hitan sastanak rekavši da trenutna situacija nije onakva kao što Arapi predviđali..

15.47 Američki vojni čelnici objavili su da su od 22 ciljane mete pogodili 20, te da su nekim od tih meta nanijeli više, a nekima manje štete.

15.35 Talijanski ministar obrane Ignazio La Russa izjavio je da je Italija spremna na sva sredstva kako bi oslobodili posadu od 11 osoba na talijanskom brodu koji je Libija zadržala u luci u Tripoliju.

15.10 Arapska liga osudila je danas zračne napade zapadnih saveznika  u Libiji: "Ono što se dogodilo u Libiji razlikuje se od cilja - čuvanja zabrane o letenju. Želimo štititi sve civile, a ne napadati ih", prenosi AFP. Arapska liga jučer je bila jedan od sudionika razgovora u Parizu, nakon kojih je Sarkozy objavio da saveznici neće prezati od upotrebe vojne sile.

NATO završio planiranje, čeka se politička odluka

15.00 Vojni odbor NATO-a završio je u nedjelju poslije podne planiranje mogućega savezničkoga uključenja u operaciju nad Libijom. Potom se, iza 15 sati, u NATO-vu zapovijedništvu u Bruxellesu sastalo i Sjevernoatlantsko vijeće, da te planove razmotri i odluči hoće li NATO sudjelovati u napadima na Gadafijeve snage, ili će operaciji Odisejeva zora pružati samo logističku i obaviještajnu potporu. Nekoliko je zemalja članica, poput Cipra, Njemačke i Turske već najavilo da neće poslati svoje zrakoplove nad Libiju, ali da je spremno pomoći na druge načine.

14.33 Stanovnici Misrata kazali su za Reuters da su Gadafijeve snage ušle u taj grad koji drže pobunjenici te da je došlo do pucnjave u centru grada.

14.20 Rusija koja je bila suzdržana kad se glasovalo o zoni zabrane leta pozvala je Veliku Britaniju, Francusku i SAD da prekinu "ne-selektivnu upotrebu sile".

13.48 Libijska državna novinska agencija izvještava da će vlada distirbuirati oružje za više od milijun ljudi.

13.43 Libijska vlada izvijestila je da je broj poginulih u napadu zapadne koalicije narastao na 64 nakon što su neki ranjenici preminuli, javlja Reuters.

13.10 Deseci vojnih vozila Gadafijeve vojske, uključujući i tenkove, uništeni su u zračnim napadima koalicije zapadno od Bengazija, javljaju dopisnici AFP-a.

12.06 Glasnogovornik američke vojske potvrdio je za BBC da su nevidljivi bombarderi B-2 bacili oko 40 bombi na libijske ciljeve. Kazao je kako ne može odrediti koji su ciljevi napadnuti. Rekao je da se Tomahawk rakete mogu nastaviti koristiti u akciji.

12.00 Gadafi je zračne napade opisao kao "novu križarsku agresiju" i "novi Hitlerizam".

11.23 Mustafa Gheriani, glasnogovornik libijskih pobunjenika za BBC je kazao da je Bengazi "prilično siguran" te da je najveći dio Gadafijevih snaga eliminiran. Kazao je da je intervencija zapadnih sila vrlo učinkovita.

11:05 Zrakoplovi iz Danske stižu u zrakoplovne baze zapadnih zemalja na Mediteranu.

11:00 Dopisnici agencija javljaju da je međunarodna koalicija prekinula bombardiranje vojnih ciljeva u Tripoliju i Bengaziju.

10:50 Libijski vođa Moamer Gadafi je govorio na libijskoj državnoj televiziji. "Oni koji su na zemlji dobiti će bitku", rekao je Gadafi i dodao: "Nafta neće biti ostavljena za SAD, Francusku i Veliku Britaniju". Još je poručio da će rat biti dug i zaključio "Nećete nas uplašiti svojim bombama".

9:40 Španjolska, Danska i Kanada najavile sudjelovanje u napadima na Libiju dok će Katar sudjelovati samo u logistici.

7.50 Američka TV mreža CBS javlja da su bombarderi B-2 bacili 40 bombi na jedan od najvažnijih aerodroma u Libiji, neidentificirajući koji točno aerodrom je u pitanju

7.40 Tijekom noći zapadni saveznici nastavili su sa zračnim napadima u Libiji. Nakon što je sinoć Rusija objavila da nije zadovoljna napadom na Libiju rano jutros takvom se stavu pridružila i Kina, javlja Reuters. S druge strane službeni je Japan pak unatoč svim svojim problemima stigao razmisliti i o Libiji, ali za razliku od Kine Japan je podržao napad koalicije međunarodne zajednice na Libiju.

New York Times javlja da su građani odani Gadafiju dobrovoljno bili napravili ljudski štit oko Gadafijevog zapovjednog centra u Tripoliju. U grupi su zamijećeni i žena i djeca, a neki od njih su izjavili medijima da imaju članove obitelji u Gadafijevom kompleksu.

U napadima je poginulo 48 ljudi, a 150 je ranjenih, objavila je libijska državna televizija. Tvrdili su da je među stradalima puno djece, žena i starijih osoba. Na snimkama koje su objavili tijekom noći to se nije moglo potvrditi.

>>Kako je tekao početak savezničke vojne akcije u Libiji, te sva jučerašnja događanja u Libiji pročitatjte u našoj detaljnoj kronologiji

Operacija Odisejeva zora

Točno na osmu obljetnicu početka napada na režim Sadama Huseina u Iraku savez zapadnih zemalja napao je režim Muammara Gadafija u Libiji kako bi ga prisilio na poštivanje rezolucije UN-a o prestanku ubijanja civila u obračunavanju s pobunjenicima.

Trenutak u kojem je dat znak za početak napada bila je kratka tiskovna konferencija francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u 15.30 sati, odmah nakon sastanka u Parizu na kojem su sudjelovali ministrica vanjskih poslova SAD-a Hillary Clinton, šefica diplomacije EU-a Catherine Ashton, generalni tajnik Arapske lige, UN-ov generalni tajnik Ban Ki-moon i mnogi drugi, čak i kancelarka Angela Merkel, iako je Njemačka odbila sudjelovati u vojnoj akciji.

Prvi francuski lovci Libiju su počeli nadlijetati u subotu rano poslijepodne, a u 17.45 je jedan francuski avion otvorio i prvu paljbu i uništio tenk Gadafijevih snaga na predgrađa Benghazija.

Tijekom dana oglasio se i Barack Obama, rekavši da računa da će američke snage biti angažirane samo nekoliko dana, a ne tjedana.

Već predvečer BBC je citirao francusko ministarstvo obrane da nad Libijom leti 20 francuskih lovaca te da su uništili četiri tenka koji su jurišali na Benghazi. U tom trenutku bilo je jasno da se ogromna ratna mašinerija pokrenula u smjeru Libije.

Agencije su navodile da su se britanski, kanadski, talijanski i španjolski lovci i bombarderi zaputili prema bazama predviđenima za akciju protiv Tripolija, njemački je Focus otkrio da britanski komandosi već tjednima po Libiji označavaju strateške ciljeve za bombardere, pokrenule su se američka i francuska mornarica, a oko 21 sat stigla je i potvrda da su američki i britanski brodovi i podmornice lansirali 112 krstarećih projektila tomahawk na najmanje 20 vojnih i strateških ciljeva po Libiji.

CNN je pak izvijestio da je cilj snažnog večernjeg raketiranja bila protuzračna libijska obrana. U tom je trenutku objavljeno i ime operacije - “Odisejeva zora”.

Moamer Gadafi zaprijetio je da će Sredozemno more pretvoriti u “bojno polje” i ustvrdio da su otvorena “skladišta oružja” za obranu Libije od “kolonijalne križarske” agresije zapadnih snaga koje su pokrenule zračne napade.

“Pozivamo narode i državljane arapskih i islamskih zemalja, Latinske Amerike, Azije i Afrike da ostanu uz junački libijski narod i suprotstve se agresiji koja će samo povećati snagu i jedinstvo libijskoga naroda”, rekao je Gadafi, kako prenosi Reuters.

Komentara 1506

DU
Deleted user
16:04 20.03.2011.

20.03.2011. u 16:03h kiwi2 je napisao/la: ------------------------- ipak si kokoš

KI
kiwi2
15:42 20.03.2011.

. žak Čuj, ovo je 3. milenij i zato budi moderan pa mi popuši.

OB
-obrisani-
00:34 21.03.2011.

hehehehe....ovaj je dobar.... http://www.youtube.com/watch?v=b9tZ8lpvZJg&feature=related

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije