Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mrtvi zločinac

Gadafi ubijen u rodnom Sirtu! Nakon osam mjeseci konačno mir

gadafi ubijen (1)
Reuters/PIXSELL
20.10.2011.
u 08:38

Kad su nabasali na njega, uzviknuo je: "Nemojte, nemojte!" i dignuo je ruke u zrak

Libijski diktator Moamer Gadafi ubijen je u četvrtak u svom rodnom gradu Sirtu, posljednjem uporištu lojalista. Nekoliko je verzija kako je skončao jedan od najdugovječnijih diktatora koji je Libijom čeličnom rukom vladao pune 42 godine. Prema jednoj verziji, u noge ranjenoga Gadafija, slučajno su tijekom pretrage podzemnih tunela izgrađenih ispod grada, naletjeli pripadnici pobunjenika iz Misrate koji su zapucali čim su ga vidjeli.

- Nemojte, nemojte, povikao je, i to su mu bile posljednje riječi, izjavio je jedan od vođa pobunjenika iz Misrate, Abdulsalam al-Madani. Međutim, u četvrtak  navečer u javnost je izašla video snimka očito načinjena mobitelom na kojoj se vidi kako je Gadafi ranjen ali živ izvučen iz skrovišta na površinu zemlje.

Borci Nacionalnog vijeća ga pridržavaju dok im on nešto dobacuje, a potom ga bacaju na kamionet. U jednome trenutku pobunjenički vojnik sa pištoljem u ruci prilazi diktatoru čija je ruka oblivena krvlju i prislanja mu pištolj na glavu, no ne razabire se puca li on nakon toga ili ne. Kamionet zatim polazi, praćen povicima i oduševljenjem pobunjenika.  Među mnogobrojnim različitim verzijama smrti do jučer najtraženijeg čovjeka na svijetu koje su danas kolale možda najviše istine ima u službenoj priči koju je kasno navečer iznio premijer Nacionalnog prijelaznog vijeća Mahmoud Džibril.

Prema njegovim tvrdnjama, diktatorova je smrt - slučajna.

- Gadafija smo uhitili, a on pri tome nije pružao otpor. Stavili smo ga na kamionet kako bi ga odvezli u Misratu, ali vozilo je upalo u unakrsnu vatru naših postrojbi i lojalista, kada je zalutali metak Gadafija pogodio u glavu, izjavio je Džibril. Kako god bilo, nepobitno je samo da je Gadafi mrtav, a njegova organizacija na koljenima.

Zajedno sa diktatorom u klaonici zvanoj Sirt život su izgubili i Gadafijev sin Mouttasim te diktatorov ministar obrane i zapovjednik vojnih postrojbi Bakr Yonus Jabr. Još je najmanje 17 visokih lojalističkih dužnosnika uhićeno, a potpuno je nejasna sudbina Saifa al-Islama Gadafija, diktatorova sina koji se u posljednjih nekoliko mjeseci pretvorio u neformalnog glasnogovornika režima i jedno od najprepoznatljivijih lica libijske diktature.

Prema jednim izvorima, Saif al-Islam je u bijegu u okolici Bani Walida, dok neke informacije govore kako je i on danas izgubio život u povlačenju iz Sirta. Kako god bilo, današnji dan označio je prekretnicu i kraj jedne ere u Libiji, a to je potvrdio i NATO čiji je glavni tajnik po potvrdi Gadafijeve smrti ustvrdio da prestaju razlozi za angažman saveza, a da će napokon, nakon osam mjeseci sukoba zavladati mir, nadaju se i sami Libijci koji su smrt diktatora na ulicama Tripolija slavili do kasno u noć.

Komentara 1074

OB
-obrisani-
10:27 20.10.2011.

pa frajer je ujedinio srbe i hrvate.....kao plaćenike

SB
sbb
10:35 20.10.2011.

Oho! Evo Mesicu jos par kvadrata!

CA
capronza
21:08 20.10.2011.

Jedan diktator manje, sloboda i demokracija Libijskom narodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije