Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakulisne igre

Fuchsove zakone koče Pupovac i Hebrang

radovan fuchs
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
04.06.2011.
u 14:00

Na Senatu u Zagrebu na kojoj je bio i Fuchs dogovoreno osnivanje radne skupine koja mora naći kompromis.

Ministru znanosti, obrazovanja i športa Radovanu Fuchsu ovih dana nije lako. Njegova tri zakona kojima bi se reguliralo područje znanosti i visokog obrazovanja nikako da dođu u Sabor. U petak je nakon sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojoj je bio i ministar Fuchs dogovoreno osnivanje nove radne skupine kojoj je zadatak “pročešljati” sve zakonske odredbe i pokušati pronaći kompromis.

Svađa s J. Kosor

Dogovoreno je i osnivanje skupine za izradu nacionalne strategije znanosti i visokog obrazovanja. Bez toga, predloženi zakoni nikada neće dobiti “zeleno svijetlo” ne samo Sveučilišta u Zagrebu, čiji će Senat imenovati dio članova spomenute skupine, nego i jednog dijela ljudi unutar vladajuće koalicije koji osim politike rade i kao redovni profesori na fakultetima i koje se “sporni” zakoni direktno tiču. Najglasniji među njima, priča se, HDZ-ov je šef Kluba zastupnika Andrija Hebrang. Prema našim izvorima, navodno ni jedan razgovor između njega i premijerke Jadranke Kosor koja je prekjučer nakon sastanka sa rektorima najavila upućivanje zakona u saborsku proceduru, ne prođe bez žestoke svađe.

– Svoje sam o zakonima rekao na Predsjedništvu stranke i ne želim davati komentare za javnost – poručio je Hebrang. Zakone u sadašnjem obliku nikada neće podržati ni SDSS-ovci Milorad Pupovac, profesor na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta te Slobodan Uzelac, profesor na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

Kamo idu školarine

– O tim smo zakonima nekoliko puta razgovarali s ministrom Fuchsom. I ja i profesor Uzelac prenijeli smo mu kako je sva tri zakona potrebno još dorađivati. No o njima će se još razgovarati ovih dana – poručio je Pupovac.

Što mu sve smeta nije želio precizirati, ali je poručio kako slabih točaka ima više i da će uskoro opet razgovarati s ministrom.

Doznaje se kako svim zastupnicima profesorima najviše smetaju odredbe o izravnu upletanju države u odluke sveučilišta, ali i način na koji je riješeno financiranje sveučilišta. S druge strane, svima je jasno da je reforma nužna. Sadašnji odnosi među fakultetima sve su samo ne sređeni, sveučilište nije integrirano, nema jasnih kriterija za vrednovanje ni institucija ni djelatnika. Sustav školarina posebno je pitanje. Na svakom fakultetu vrijede drukčija pravila, a upitno je i kamo ide novac od studenata.

Komentara 6

L3
luka_37
14:14 04.06.2011.

S čime opet Pupovac ucjenjuje Hrvatsku...ono što im nije uspjelo ratom ona prodana duša od Jace im sve gura u g... samo da dobije koji glas više

Avatar alien79
alien79
15:33 04.06.2011.

Ako su osobito veliki protivnici predloženog zakona profesori Filozofskog fakulteta i pravnih fakulteta te HAZU, onda domoljubni i pošteni građani moraju biti ZA zakon.

KT
Karika Tura
14:07 04.06.2011.

Jaco, zatvori sebe i Josipovića. Štitite komunističke zločince a cijela je zemlja njihov i vaš taoc neulaska RH u EU. I prestanite izmišljati Engleze i Francuze -imate vi veeeeeeeeeeliki domaći problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije