Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vegeta revolucija

Friščićev partner diže bunu zbog Podravke

Podravka
Arhiva VL
31.05.2010.
u 11:36

Letke, proglas i izlazak na ulice D. Keleminec organizira, kako tvrdi, da "krupni kapital ne bi ukrao tvrtku".

Samozvani "Stožer za obranu Podravke" pozvao je sve radnike, umirovljenike i građane Koprivnice da se danas u 9 sati, sat prije početka sjednice na kojoj će članovi Nadzornog odbora birati upravu, okupe u sjedištu kompanije "radi pripreme i obrane Podravke". Proglas "Stožera" potpisao je Dražen Keleminec, šef marginalne desničarske stranke Hrvatski pravaši (HP), koja jedini kakav-takav utjecaj ima u Koprivničko-križevačkoj županiji. Upravo zahvaljujući postizbornoj koaliciji s HP-om HSS je uspio sačuvati vlast u toj županiji i nakon relativno lošeg izbornog rezultata. Zahvaljujući tome, Keleminec je, kao zaposlenik Podravke, napredovao u službi, a imenovan je i šefom županijske koordinacije za branitelje. Iako je, dakle, Keleminec koalicijski partner šefa HSS-a Josipa Friščića, u gradskom ogranku te stranke tvrde da nemaju nikakve veze s najavljenim prosvjedom.

– "Događanje građana" i nije najpametnije u ovome trenutku – izjavila je Karmen Antolić, šefica koprivničkog HSS-a i članica Podravkina NO-a. Keleminec je, pak, jučer ustvrdio da je putem SMS-a obavijest o prosvjedu primilo 4000 Podravkinih radnika te da će danas po Koprivnici podijeliti već pripremljene letke. Na pitanje od koga "Stožer" brani Podravku, odgovorio je: – Od svih onih koji joj žele zlo. Prozvao je Ljubu Jurčića, šefa NO-a, Kseniju Horvat, zamjenicu, te Emila Tedeschija, Ivicu Todorića i "sve predstavnike krupnog kapitala koji žele 'ukrasti' Podravku i potom podijeliti na tisuće otkaza". Ustvrdio je kako je jedina "Stožeru" prihvatljiva opcija da Miroslav Vitković ostane na čelu Podravke, što je i Friščićeva želja. Najavu "događanja naroda" uoči sjednice NO-a Jurčić je primio staloženo.

Jurčić: Cilj je stabilnost

– Nemam ništa protiv prosvjeda ako su u okviru zakona. Nadam se da neće biti ekscesa, jer oni koji su stvarali Podravku nisu nikad činili ekscese – izjavio je on, dometnuvši kako je njegov cilj bio i ostao "jaka i stabilna Podravka". Zvonimir Mršić, koprivnički gradonačelnik i SDP-ov saborski zastupnik, ustvrdio je da prosvjed organiziraju ljudi koji nemaju legitimitet zastupati bilo čiji interes osim vlastitoga, a za krizu upravljanja u Podravki okrivljuje sve vlasnike.

– O upravi su dosad pregovarala samo dva vlasnika, država i dio mirovinskih fondova, a oni zajedno nemaju ni 50 posto dionica – izjavio je. Kako bilo, najava prosvjeda dodatni je pritisak na NO, koji danas mora odlučiti o upravi ili će o osobi koja će voditi najveću hrvatsku prehrambenu kompaniju odlučivati Trgovački sud u Bjelovaru.

Proširenje uprave?

– Dogovor između vlasnika još nije postignut, a sjednicu sam sazvao jer je došao zadnji rok – izjavio je Jurčić. K. Antolić (HSS), Nikola Gregur (HDZ) i Dražen Sačer (HSLS), članovi NO-a iz Koprivnice, glasovat će za Vitkovića, zasad jedinoga službenog kandidata, a Polančecova prijateljica K. Horvat i predstavnik fondova Dubravko Štimac protiv njega. Jurčić i Miljenko Javorović, predstavnici države u NO-u, glasovat će onako kako im naredi premijerka Jadranka Kosor, a osmi član NO-a, Darko Tipurić, već se mjesecima ne pojavljuje na sjednicama. Po zadnjim informacijama, kombinacija koja bi mogla spasiti današnju sjednicu jest ta da se uprava s pet proširi na sedam članova, kako bi institucionalni investitori postavili dva svoja čovjeka.

Tri moguća scenarija

 1. Ljubo Jurčić i Miljenko Javorović, predstavnici države, na sjednicu dolaze s naputkom premijerke da se za šefa uprave imenuje Vitković, jer se tako dogovorila s Friščićem. Dubravko Štimac, predstavnik institucionalnih investitora (oko 50 posto dionica), najavljuje prodaju udjela, nakon čega im se daju dva člana uprave. NO potom pokušava pronaći "resore" za nove članove uprave.

2. Institucionalni investitori ističu svog kandidata za šefa uprave, priklanja im se i Jurčić. Javorović i Darko Tipurić ne pojavljuju se na sjednici i glasovanju pristupa samo 6 članova NO-a. K. Antolić, N. Gregur i D. Sačer glasuju za Vitkovića, a Jurčić, Štimac i K. Horvat za drugoga. Jurčić konstatira da nitko nije osigurao većinu pa daje ostavku. Počinje lobiranje u Trgovačkom sudu u Bjelovaru, koji mora imenovati prokurista za Podravku.

3. Sa sjednice, koja traje već tri sata, među nekoliko stotina radnika, okupljeni pred Podravkom čekaju imenovanje novog šefa uprave, procuri informacija da se NO ne može dogovoriti o novoj upravi. Radnici, kojima su se pridružili i zaštitari, nahrupe u dvoranu i prekinu sjednicu, a članove NO-a zaključaju kao taoce. "Stožer" preuzima upravljanje kompanijom te od Vlade zatraži nacionalizaciju Podravke i povratak samoupravljanja.

Ključne riječi

Komentara 4

ST
standup
14:39 31.05.2010.

aj,..koja Panika,...pa cóvik je lipo reka,...\"skinite nam Ljubu Jurcícá s vrata...\", i odmah Esdipi novinarcéki Izokrecú-storiju..??..aj, mizerijo i bogu si teska...bi reka Dudek..

FR
Franko55
16:16 31.05.2010.

• Što je dugoročno rješenje? - Ono što sam rekao na početku. Kapitalizam više ne može ostati isti. Treba sačuvati motivaciju, dakle, tržište. Gotovo sve drugo treba mijenjati. U prvom redu vlasničku strukturu, koja je sasvim otuđena od čovjeka. Globalizacija se pretvorila u strašnu centralizaciju. Doduše, kapitalizam je morao ući u globalizaciju kako bi se olakšao unutrašnje suprotnosti. A to znači da se zaputio prema svome kraju. Time je odgodio krizu za deset, dvadeset, možda i trideset godina. Ali kad balon pukne, kriza je mnogo gora nego što bi bila prije toga. Kako to riješiti? Ja polažem određene nade u Baracka Obamu, iako nam njegove namjere nisu do kraja poznate. Smatram posebno vrijednim što je on motivirao ljude i ponovno im ulio nadu. A to je strašno važno. Unatoč tome, da budem iskren, moje nade nisu prevelike. Otpor će mu pružiti iznimno jake strukture nastale na interesima novca i moći. One će kapitulirati tek u slučaju dubokih, tektonskih poremećaja u društvu. Tek ako budu morale. • Govorite li vi o nekom obliku revolucije? - Dobro znate da sam ja uvijek bio za evoluciju, a ne za revoluciju. Što će se dogoditi, ovisit će o sposobnosti i mudrosti političke elite. Ona mora provoditi, a ne kočiti neizbježne promjene. U suprotnome, svašta je moguće. Konačno i revolucije u prošlosti, od francuske do ruske, rezultat su nesposobnih političara, koji su pod svaku cijenu pokušavali održati prevladano i neodrživo stanje. Iz izlaganja Ante Markovića

Avatar pretorijanac
pretorijanac
16:00 31.05.2010.

PODRAVKA a ni njeni zaposlenici nisu mogli niže pasti kao i seljak Friščić sa HSS-om ako im je postao nezamjenjivi politički ortak \" šef marginalne desničarske stranke\" (citat H.Šlabeka ) Dražen Keleminec. Pazi smijeha , postavili ga seljaci i zaa županijskog šefa za branitelje zbog zasluga a sada i za nositelja samozvanog \"Stožera za obranu Podravke\"! Adio pameti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije