Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik HSS-a

Friščić: U Hrvatskoj je platežno sredstvo kuna, HNB to mora znati

Friscic
Damir Špehar/PIXSELL
26.08.2011.
u 12:35

HSS se pita što je sa 238 milijardi štednih depozita hrvatskih građana, i koliko su ta sredstva pomogla kreditnom potencijalu, kaže šef stranke.

– Mi u HSS-u i ja osobno nemamo ništa protiv guvernera Rohatinskog, ali Hrvatska narodna banka mora voditi politiku da kuna bude i platežno i obračunsko sredstvo u Hrvatskoj jer je to jedan od postulata suverenosti države – kazao je u Bjelovaru predsjednik HSS-a Josip Friščić objašnjavajući novinarima što je mislio kada je u intervjuu za Globus kazao da bi DORH trebao istražiti HNB i banke u Hrvatskoj.

Friščić pak ističe da je sve medijski isforsirano, no ipak ne odstupa od onoga što je rekao vezano uz odgovornost HNB-a u pogledu problema nastalih zbog kredita u švicarskim francima.

– Mi smatramo da treba utvrditi jesu li banke, koje su u pravilu kćeri stranih banaka, svoj kreditni potencijal koje su formirale u švicarskim francima dobile od svojih matičnih banaka u toj valuti ili u eurima – objasnio je Friščić dodajući da njih u HSS-u zanima što je sa 238 milijardi štednih depozita hrvatskih građana. Dvije trećine toga, dodao je, u stranoj je valuti, ali ipak najmanje u "švicarcima".

– Nas zanima koliko su ta golema sredstva poslužila za kreditni potencijal upravo za te plasmane – pita se Friščić dodajući da treba vidjeti koliko su ti obračuni i ovakav tečaj omogućili profit bankama.

Osim o HNB-u predsjednik HSS-a govorio je i o razlozima sazivanja glavnog odbora stranke u Bjelovaru najavljujući da će to stranačko tijelo danas raspravljati i utvrditi pravila te proceduru vezanu uz predizbornu kampanju. Damir Bajs, ministar turizma i potpredsjednik HSS-a u ulozi domaćina, kazao je da nije slučajno da se glavni odbor stranke sastao u Bjelovaru i odavde službeno počinje kampanju jer HSS u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji već godinama bilježi odlične rezultate. Novinare je najviše zanimalo tko će nositi listu u drugoj izbornoj jedinici, no Friščić je izbjegao decidiran odgovor tvrdeći da će HSS ovdje i dalje imati svoje zastupnike te da će i on, a i Bajs, izboriti saborski mandat.

Komentara 33

NO
nonasur
14:10 26.08.2011.

jeftini predizborni populizam

Avatar dariodario551
dariodario551
13:11 26.08.2011.

Friščić : Od danas je u HR platežna moneta : Hr kuna ! Bravo Frščiću - konaćno jedna pametna od budale

Avatar dariodario551
dariodario551
14:10 26.08.2011.

Friščić : Dragi Hrvati - od danas je u HR platežno sredstvo : Hr Kuna ! Ja : Bravo Friščiću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije