Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jadranka Kosor:

Kosor: Trudit ćemo se da borba protiv korupcije dođe i do SDP-a

jadranka kosor, sabor hdz-a (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/9
17.09.2011.
u 11:20

Pregovori s EU i Franjo Tuđman bili su glavni motivi 14. izvještajnog Sabora HDZ-a.

Dok stranku potresaju optužbe da se financirala novcem iz crnih fondova, nema bolje obrane od demonstracije snage. Tako je 14. opći sabor HDZ-a pretvoren u dvoipolsatni spektakl sa šeficom Jadrankom Kosor u glavnoj ulozi. Sve od početka do kraja odigrano je po razrađenom scenariju pa je više od 10 tisuća prisutnih svako malo skakalo na noge i ovacijama hrabrilo svoju predsjednicu.

Ni “c” o crnim fondovima

Za što im je ona u gotovo jednosatnom govoru i davala povoda. Ime prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana spominjala je svako malo, za razliku od bivšeg šefa Ive Sanadera, kojeg se nije sjetila ni jednom.

Očito se nije uklapao u priču o jedinstvu, snazi i pobjedničkom duhu. Nije bilo riječi ni o crnim fondovima, ali jest o razlozima napada na stranku.

- Zato što neki mrze HDZ od trenutka kad im je upravo HDZ s dr. Franjom Tuđmanom srušio komunizam i Jugoslaviju - poručila je Kosor koja je u više navrata spominjala i branitelje te generale. Ipak, lekciju je naučila pa ovog puta nije pozdravila nepravomoćno osuđenog generala Markača i Gotovinu

Ali zato je, smatra oporba, napravila drugu grešku kada je rekla da će se truditi da borba protiv korupcije dođe do svih stranaka i da neće posustati dok ne dođe do vrata SDP-a i HNS-a.

- Ne treba se ona ništa truditi, nego DORH. Nadam se da se nije trudila i da borba protiv korupcije dođe do nekih u HDZ-u jer kada dođe do nekih dođe do svih - komentirala je potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić.

Inače, oduševljena predsjednica HDZ-a na Saboru je više puta zahvaljivala na potpori, spominjala jedinstvo stranke, a pohvalila se i kako je prije dolaska na Sabor od poljskog kolege Donalda Tuska primila nacrt pristupnog ugovora. Završetak pregovora s EU, odavanje počasti Franji Tuđmanu, te isticanje pozitivnih gospodarskih primjera bili su neki od glavnih motiva HDZ-ova skupa, a i dugog govora predsjednice HDZ-a

 

Branko Bačić kazao je kako troškovi održavanja Sabora iznose 1.146.000 kuna.

Kronologija događanja i izjava na 14. Saboru HDZ-a:

13.39 Nakon gotovo jednostanog govora Jadranki Kosor  brzo su krenuli čestitati najviši dužnosnici stranke.

13.38 Neka Bog čuva HDZ i neka čuva Hrvatsku - tim riječima Kosor je završila 55-minutni govor u Areni te citirala Franju Tuđmana:

- Sve za Hrvatsku, a Hrvatsku nizašto!

13:38 Trudit ćemo se da borba protiv korupcije dođe do svih stranaka. Naša stranka platila je najveću cijenu, ali nećemo posustati dok ta borba ne dođe i do vrata SDP-a, HNS-a, IDS-a, i dok ne vidimo što su oni proteklih godina radili i što je iz onih priča koje kruže gradom i Hrvatskom istina i što nije - kazala je Kosor dodavši da bi neki rado uništili HDZ "jer su se usudili reći da nitko nije iznad zakona, i jer će svi odgovarati za zločine, pa i komunističke zločine".

Oporbe se dotakla i kod spominjanja Zakona o sprečavanju sukoba interesa za koji nisu kao i vladajući podigli ruke u Saboru.

- Čega se boje oni koji nisu digli ruku. Da vidimo njihove račune, imovinu i nek ih se natjera da dokažu kako su to stekli - poručila je Kosor.

Dotakla se i potpisivanja pristupnog ugovora.

- Svi pričaju tko će ga potpisati. Ja kažem to je sada manje važno, bitno je da je Vlada obavila posao - zaključila je Kosor.

Govorila je i o budućnosti, a pravo na neki način dala konture svog predizbornog programa. Spomenula je dug umirovljenicima i obeća da će biti vraćen, ali i dala naslutiti da će biti rezanja plaća u državnim i javnim poduzećima te da će biti i otkaza, ali ne, kako je rekla, masovnog.

13.28 Do kraja 2013. godine za pola ćemo smanjiti deficit. Fiskalne reforme pohvalila je i njemačka kancelarka Angela Merkel - najavila je Kosor.

13.21 Ne vjerujte onima koji kažu ništa se ne radi, program se ne provodi. Oni lažu! Program gospodarskog oporavka se provodi jer ostvaren je rast - istaknula je Kosor.

13.15 Obećala sam da će Hrvatska završiti pregovore do kraja lipnja 2011. i završili smo pregovore. Jer sam ja predsjednica Hrvatske demokratske zajednice, a HDZ ispunjava svoja obećanja - ponosno je naglasila Kosor.

13.01 Svi u dvorani skandiraju "Pobjeda!" nakon što je J. Kosor kazala da će HDZ pobijediti na izborima 4. prosinca 2011.

13.00 ‪Tomislav Karamarko kaže da je zadovoljan skupom, jer se pokazalo jedinstvo, te je rekao kako ne može cijela stranka biti optužena zbog pojedinaca.‬ ‪Ja sam stari HDZ-ovac i dugo sam bio kritičan prema stranci, ali sada kada je izvrgnuta bjesomoćnim napadima odlučio sam se vratiti‬.

>>Karamarko: Doći ću do odgovornih za curenje informacija

12:47 Stranka koja je završila pregovore, zaslužuje još jednom povjerenje građana. I ja sam sigurna da će to tako biti. Jer pobjednički duh koji danas iskazujemo je ono što nam naši suparnici i neprijatelji ne mogu i neće oprostiti - istaknula je predsjednica HDZ-a u energičnom govoru.

12:46 Hvala vam što ste i u teškim vremenima uz HDZ. A HDZ nekako u svojoj povijest uvijek prolazi kroz teška vremena. Uvijek našu stranku napadaju za svih strana. Na ovom Saboru pokažimo snagu, zajedništvo i jedinstvo. Pokažimo put do pobjede HDZ-a na izborima - kazala je J. Kosor i ponovno izazavala ovacije i veliki pljesak..

12.45 Hvala na jedinstvu koje manifestiramo i na ovom veličanstvenom skupu. Dolazim vam punog srca. Poljski premijer Tusk donio mi je nacrt. Posao je završen. Hrvatska postaje članica EU. Hrvatska se vraća kući!

12.40 Radno predsjedništvo Sabora preuzeo je Šeks., koji je u nadahnutom govoru više minuta ishvaljivao Jadranku Kosor, a na njegove pohvale zapljeskala je i sama Kosor.

12.37 Prikazan je anketni film "Zašto ću glasovati za HDZ".

12.22 Dinko Klasan, vlasnik tvrtke Troha-Dil iz Bjelovara također je predstavio svoja poduzetnička iskustva delegatima HDZ-a.

12.17 Stjepan Pavlak iz Garešnice također je dobio priliku predstaviti svoj gospodarski uspjeh. Nedavno je Premijerka Kosor sudjelovala na otvaranju njegovog obnovljenog hotela Garić.

12.09 Vođenje sabora preuzeo je Petar Čobanković nakon čega se okupljenima obratio Tomislav Bagarić, voditelj jedne slavonske braniteljske zadruge koji je predstavio njeno djelovanje. Čobanković nije propustio istaknuti kako je taj projekt pokrenula premijerka Kosor dok je još bila ministrica.

12.04 Prikazan je film o HDZ-u u dvogodišnjem razdoblju između dvaju posljednjih sabora stranke. Dodajmo i da je u dvorani nešto više od 9000 precizno odabranih izaslanika što zbog velikog kapaciteta ostavlja dojam poluprazne dvorane.

11.52 Antonio Lopez Isturiz, glavni tajnik Europske pučke stranke, održao je govor kojeg su izaslanici prekidali pljeskom i uzvicima "HDZ, HDZ". 

- Bruxelles neće biti za Hrvatsku ono što joj je bio Beograd za vrijeme Jugoslavije. Ovdje sam da pomognem da prva osoba koja će sjediti za europskim stolom bude Jadranka Kosor. Isto kao što je HDZ donio slobodu tako će biti i prva stranka koja će predstaviti Hrvatsku u europskoj obitelji - poručio je Antonio Lope Isturiz koji se nije libio još jednom "vratiti" šefu oporbe Zoranu Milanoviću što ga je svojedobno nazvao "malim mišom". Pa je poručio Kukuriku koaliciji koja, kaže, tvrdi da će dobiti izbore da su imali 50 godina da uvedu Hrvatsku u Europu.

- A učinili su potpuno suprotno - zaključio je Lopez i zaradio ovacije, posebno od premijerke koja je prva skočila na noge.

11.45 Predsjednik HSS-a Josip Friščić podsjetio je na četverogodišnju suradnju i partnerstvo s HDZ-om. Stvaramo ozračje da se trošiti može samo ono što smo stvorili te da svakim danom potičemo to stvaranje, dodao je Friščić i kazao:

- Našu buduću suradnju vidim tako da zajedno gradimo europsku Hrvatsku na zadovoljstvo građana i naših susjeda.

11.39 Izaslanike je s pozornice pozdravio i Vlado Džojić, glavni tajnik HDZ-a BiH.

11.35 Nakon što je Darko Milinović proveo verificiranje dnevno reda priliku da održi svoj govor dobio je Božo Ljubić iz HDZ-a 1990. iz BiH. Ljubić se požalio na položaj Hrvata u BiH koje se i danas, kaže, pri formiranju Vlade BIH pokušava isključiti iz vlasti. Poželio je HDZ-ovcima sreću na izborima i zaradio gromoglasan pljesak.

11.33 Darko Milinović objavio je dnevni red 14. izvještajnog Sabora HDZ-a, koji je usvojen jednako kao i poslovnik.

11.27 Ponosni smo s našim liderom, ovom ženom, s kojom smo spremni pobijediti na sljedećim parlamentarnim izborima, kazao je Bačić.

11.26 Još traju pozdravi glavnog tajnika HDZ-a. Pozdravio je i predstavnike medija.

11.21 Bačić: "Molim vas da minutom šutnje odamo počast utemeljitelju HDZ-u Franji Tuđmanu i svima onima koji su dali svoje živote u obrani domovine".

11.10 Nakon glazbenog uvoda pod bljeskalicama fotoreportera se u svečanoj povorci sa svojim ministrima i istaknutim HDZ-ovcima predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor uputila prema pozornici, svako malo srdačno se pozdravljajući sa članovima HDZ-a. Istovremeno na grandioznoj pozornici odjekivali su taktovi Colonijinog hita "Svijet voli pobjednike" te je sve podsječalo na početak nekog sportskog susreta. Atmosfera je ponijela i predsjednicu stranke koja je prije nego je sjela na svoje mjestu u prvom redu neko vrijeme cupkala i pljeskala.

Novim sloganom "Čuvajmo Hrvatsku" ispisanom na velikoj bini na kojoj se isticala i bista prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u zagrebačkoj Areni počeo je 14. Sabor HDZ-a. Okupljanje izaslanika stranke koji su autobusima stizali iz cijele Hrvatske i inozemstva počelo je jutros oko 9 sati.

Od koalicijskih partnera kao gosti ipak su došli predsjednik HSS-a Josip Friščić te Vesna Škare Ožbolt (DC).

HDZ neće do u detalje otkriti izborni program u zagrebačkoj Areni u kojoj se okupilo više tisuća izaslanika stranke. 

Ključne riječi

Komentara 2206

LI
liburnik
14:47 17.09.2011.

Dobro , sto je to sa ADZ predizbornim programom?

OB
-obrisani-
14:50 17.09.2011.

. . ....pi......čk......a.. ..??.....Rambo...sto je to.......... .

OB
-obrisani-
15:20 17.09.2011.

kamocemo je mesicev sin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije