Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija

Fred Matić: Zašto dio branitelja okreće leđa i predsjedniku

jović plitvice (1)
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
02.04.2013.
u 16:34

Branitelji: 
Ako se vlasti ne mogu pokloniti žrtvama, ni reakcije ih ne trebaju čuditi

Izostanak najviših predstavnika vlasti i bojkot branitelja ove su nedjelje neslavno obilježili plitvičku komemoraciju za Josipa Jovića.

Dan kasnije reakcije državnog vrha nemoguće je dobiti, odazvao se tek ministar branitelja Predrag Matić. Postupak branitelja koji su okrenuli leđa predsjednikovu izaslaniku smatra nepoštovanjem institucije predsjednika Republike.

– Prema svakom protokolu izaslaniku treba iskazati jednako poštovanje kao onome koga predstavlja. Okretanjem leđa predsjednikovu izaslaniku okrenuli su leđa i predsjedniku. Uvjeren sam da oni koji su Tataloviću okrenuli leđa ne predstavljaju cijelu braniteljsku populaciju, nego samo jedan mali dio – kaže ministar Matić pa dodaje da ove godine prvi put nije osobno nazočio komemoraciji na Plitvicama, ali je zato ondje bila njegova zamjenica Vesna Nađ.

Potom se osvrnuo i na govor ministra Ostojića na rubu suza.

– Za razliku od nekih, Ranko je govorio iz srca i bez pripreme. U njegovu govoru nije bilo politike jer politici ondje uistinu nije bilo mjesta, samo za skrušenost i poštovanje prema Josipu Joviću i njegovoj obitelji, kao i svim sudionicima akcije “Plitvice” – kaže ministar.

Jedan od sudionika skupa, Željko Dilber, predsjednik Odbora za branitelje HDZ-a, tvrdi da je reakcija branitelja, nakon spoznaje da će državni vrh izostati, bila spontana.

– Ako je bio spriječen, predsjednik je u svom timu imao na raspolaganju visoke časnike, svjedoke događaja iz onog vremena, ali nije ih poslao. Bojkot branitelja dogodio se i zbog aktualnog trenutka kad su, zbog uvođenja ćirilice u Vukovar i izjava o građanskom ratu, tenzije ionako visoke. Većina sudionika imala je otprije poluinformaciju da će državni vrh doći, zato je razočaranje bilo tim veće – kazao je Željko Dilber dodajući da mu je iskreno žao zbog ministra Ostojića.

Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije, također je izrazio žaljenje zbog incidenta.

– Ispričavamo se ministru Ostojiću, izaslaniku Tataloviću i Mariji Jović, no krvavi Uskrs za nas branitelje prva je postaja križnog puta u Domovinskom ratu uz Bljesak, Oluju i Vukovar. Posljednjih godinu dana isticali smo simboliku dolaska na ove datume, a ako vlasti ne mogu četiri puta godišnje doći i pokloniti se žrtvama te djelima pokazati svoj odnos prema Domovinskom ratu, onda reakcija branitelja ne treba čuditi – kazao je Josip Klemm.

>>Branitelji se povukli sa skupa na Plitvicama: Gdje je predsjednik?!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije