Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Frankopan tražio pomilovanje
Povratak na članak

Ekskluzivno iz povijesti: Ovo pismo baca novo svjetlo na najpoznatije pogubljenje u hrvatskoj povijesti

Fran Krsto Frankopan nije imao ni 30 godina kad je pogubljen, a iako vojnik, on je prije svega bio pjesnik, pa je razumljiv njegov potez.

Komentari 21

MA
macks
18:26 19.02.2017.

Novinar ocito brka povjest! Nije turski napad slomio Leopold,nago poljski kralj Jan Sovjeski!

VL
DE
debelisef
18:45 19.02.2017.

Daj radije Mesicevu i Racanovu dokumentaciju, jer ta je narodu interesantnija ! ne treba iti 350 godina v rikverc...

VL
DU
Deleted user
20:54 19.02.2017.

Na licu je mjesta i jedna gospođa, podrijetlom iz Virovitice. Bila je civilni službenik u nacističkoj upravi, no ne i nacist, 45-50 joj je godina, pa je zbog svega toga nitko ne dira. Ona pregledava bačenu dokumentaciju i među razbacanim papirima pronalazi i ovaj – pismo Frana Krste Frankopana.... neuvjerljivo..i povrsno..

VL
Avatar Lovre42
Lovre42
19:58 19.02.2017.

Je li i ovaj "kolekcionar" sa Filozovskog?

VL
DU
Deleted user
18:30 19.02.2017.

Hasburgovci mole na koljenima njemačkog pruskog cara za pomoć a on već računa dijeliti europu bez beča. Ali onda poljaci poslaše konjicu 2 dana i dvije noći i bez odmora ulaze u okršaj i ubiše sultana. Ali to su isto bili neki drugi poljaci a ne ovaj današnji jad koji bi jahao po svom vlastitom narodu.

VL
IV
ivanasertic4
19:30 19.02.2017.

hm. sumnjiv mi je ovaj. 1999 kupiti frankopanovo pismo za mali novac? i to od filatelista (dakle čovjeka koji se razumije u vrijednosti ipak nekih dokumenata). možda mu ga je frkal! :D

VL
NI
Nini istrijan
20:32 19.02.2017.

Proglasiti Zrinskog i Frankopana za mucenike je ipak malo pretjerano. Postoji jedan logican razvoj dogadjaja u slucajevima kada se plemici pobune protiv kralja ili cara kojem su dali zakletvu na vjernost i pogazili je. Treba znati da je urota bilala vise znak ocaja nego realno politicke situacije i da su urotnici bili bez sanse usprkos tome da su pokusali svim mogucim sredstvima prvo da dignu pobunu u Hrvatskoj i Madjarskoj a na kraju su se nudili i svojim bivsim protivnicima turcima i francuzima i molili za pomoc. Problem je bio u tome da je Leopold imao mnogo vazijeg posla nego da se bavinm rjesavanjem za njega provincijalnog problema kada je borba za sucesiju u Spanjolskoj njemu davala svjetsko carstvo.Naravno Zrinski i Frankopani su imali pravo da se osjecaju izdanima jer su prvo posjedovali trecinu teritorija Hrvatske plus ogromne posjede u Madjarskoj i Trasilvaniji.Tyrskim osvajanjem izgubili su 70% njihovih posjeda.Iako su turci ustvari dozivjeli tezak poraz kod St,Gotharda 1664god, bilo je za ocekivati da se te izgubljene teritorije povrate.No,Leopold je smatrao da mu je to sekindaran problem,na brzinu je sklopio s turcima mir i ostavio im sve osvojene teritorije. Vazno je reci da mi ovu pobunu uvijek prikazujemo kao neku borbu za samostanolst ali na zalost to su vise zelje nego sto je to bila neka stvarnost na terenu. Tu nema nikakvih domoljubnih osjecaja jer nacionalan osjecaj jos tada bio daleko.Ovdje se cisto radilo o vlasteli koja se bori za svoje interese i izvlaci deblji kraj.Zato sve price o mucenistvu ili o borcima sa samostalnu drzavu su plod zelja da se jedan povjesni dogadjaj predstavi onako kako mi zelimo da cujemo a ne onako kako je to stvarno bilo.Mi u Hrvatskoj imamo isti problem kao i srbi sa svojom povjescu jer nikako da pocnemo pisati o svojoj povjesti bez pristranosti , objektivno postivajuci realne cinjenice vremena i prostora.

VL
DU
Deleted user
09:03 20.02.2017.

Ne uljeva mi ovaj članak povjerenje.

VL
JU
juma
20:16 19.02.2017.

Pismo je isuvise dobro ocuvano ako uzmemo u obzir kako je staro skoro 350 godina i lose uvjete u kojima je bilo pohranjeno. Buduci je u njemu hrvatski mucenik i heroj prikazan kao kukavica, koja moli oprost i buduci se pismo pojavilo 1945, a do tada nitko nije cuo za njega, ocigledno je kako se radi o podmetnutom falsifikatu Udbe, sve u cilju slabljenja nacionalne svijesti hrvatskog naroda i bilo kakve ideje o neovisnoj drzavi.

VL
Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
21:42 19.02.2017.

Poznato je da su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan planirali pomoći tursko osvajanje Hrvatske kako bi sačuvali svoje posjede. Komunikaciju s Turcima presrele su austrijske tajne službe i to je bio kraj te ideje. Po čemu su postali hrvatski nacionalni junaci, teško je danas kazati. Da se njihova ideja ostvarila Turska bi bila do Beča. Najmanje do Beča. Oni bi sačuvali svoje ogromne posjede i postali Hadžifrankopani i Hadžizrinski i to bi nam u alternativnoj povijesti izgledalo sasvim normalno.

VL
Avatar vitez
vitez
20:54 19.02.2017.

Kavazoviću, srami se! Lešinaru!

VL
DU
Deleted user
09:36 20.02.2017.

Na cijelu farsu oko Zrinskog i Frankopana, može se samo reći: dobro da pobuna nije uspjela. Da bi sačuvali svoje posjede, htjeli su postati turski vazali i predati Hrvatsku u turske ruke. Alo, što je u tome pozitivnog? Vjerujem daa je postajalo i pismo Zrinskog za pomilovanje, to je bilo uobičajeno među plemstvom, ali se zagubilo

VL
Avatar blackula9
blackula9
19:43 19.02.2017.

Vašvarski mir. Zvuči slično ali novinaru isto.

VL
AB
Abdalonim
22:07 20.02.2017.

Ne znam cemu senzacionalizam. Racki je objavio sva ta pisma cjelovito na izvornom jeziku i s kratkim hrvatskim sazecima, Sisic ih korektno opisao, a svaki ozbiljniji povjesnicar zna za njih i te cinjenice. Uzmite Rackog i vidjet cete i Petrovu losu stranu, pa napravite i od toga senzaciju. Kome se ne da gnjaviti latinskim, dovoljno je da cita Sisiceve Posljednje zrinske i frankopane pa da vidi kako se u ovom clankune otkriva nista novo osim mozda pohlepe jednog kolekcionara, sto bas i nije prezanimljiva stvar.

VL
DU
Deleted user
20:54 19.02.2017.

''No, tadašnji ministar kulture Božo Biškupić rekao je kako država ne može toliko platiti. Dr. Ćosić nazvao me i rekao kako od svega ništa, pa je najbolje da odmah dođem po pismo jer mu se sigurnost ne može garantirati – govori nam vlasnik vrijednog povijesnog dokumenta''. To je jedino u što od ovoga napisanoga vjerujem i msg.Đuro Kokša bi puno duže živio sa dijabetesom da je kojim slučajem imao ''manju kolekciju'' i da je nije pokazao Boži i ljubiteljima umjetnina iz bolnice Dubrava.

VL
BA
bazana
08:17 20.02.2017.

Potpuno promašena analiza.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.