Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA U LIBIJI

Zapad uništava libijsku obranu, Gadafi traži hitnu sjednicu UN-a

libija (1)
Reuters/PIXSELL
Autori: Ivan Halar, dli/VLM
19.03.2011.
u 09:26

110 američkih i britanskih raketa Tomahawk gotovo je sasvim uništilo libijsku protuzračnu obranu i druge vojne ciljeve u akciji kodnog imena Odissey Dawn. Libijska vlada je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

2.10 Britanska je vlada objavila da su i njihovi ratni zrakoplovi u borbenim akcijama u Libiji. Uzlijetali su s britanskog tla i potom se opet vraćali u svoju bazu u Marhamu, što je najveći radijus kretanja britanskih aviona u bombaškim misijama još od Falklandskog rata 1982. U akciji su bila barem tri Tornada GR4.

2.00
Libijska TV javlja da je 48 poginulih, a 150 ranjenih zračnim napadima zapadnih snaga. Tvrde da je među poginulima najviše djece, žena i starijih osoba, te da su raketama pogođene škole i bolnice, te vojni ciljevi.

1.45
Gadafijeve snage ponovno su napale grad Benghazi, javlja AL Jazeera

1.30
Širom Tripolija odjekuju eksplozije

1.00
Libija je suspendirala borbu protiv ilegalnog usljevanja u Europu

0.10
Libijska vlada zahtijeva hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, javlja AFP

23.50 SAD tvrdi da je libijska protuzračna obrana većinom sasvim onesposobljena u zračnim napadima

23.45 Turski ministar vanjkih poslova najavio je da će i Turska pomoći u održavanju zone zabrana letenja nad Libijom.

23.30 Koaliciji će se pridružiti i Španjolska sa zračnom i mornaričkom podrškom, najavio je španjolski premijer Zapatero. Španjolska šalje četiri lovca F-18 i Boeingov 707 tanker za gorivo. Dva dodatna zrakoplova F-18 će biti u pričuvi. Španjolci također šalju i fregatu F-100, jednu podmornicu te špijunski zrakoplov, piše El Pais. Španjolski zrakoplovi bi trebali početi patrolirati libijskim zračnim prostorom od nedjelje.

23.20 Neimenovani francuski dužnosnik rekao je za AFP da su se Ujedinjeni arapski emirati obvezali ponuditi 24 zrakoplova za akciju u Libiji, a Katar između četiri i šest.

22.55 Gadafi je u kratkom obraćanju narodu također rekao: "Ova agresija samo jača libijske ljude i učvršćuje njihovu volju". Dodao je da će otvoriti skladišta oružja da obrani Libiju, njeno jedinstvo, suverenost i moć, javlja BBC

22.50 U svom obraćanju pukovnik Gadafi je pozvao Libijce da se naoružaju za revoluciju, javlja BBC

22.45  Al Jazeera javlja da libijski državni mediji prenose kako su u tijeku zračni napadi u Zuwari, Tripoliju, Misuratu, Sirtu i Benghaziju

22.30 Al Jazeera je priopćila da je četvero njihovih novinara zadržano od strane libijskih vlasti na zapadu zemlje

22.20 Libijska državna televizija je izvijestila da će Gaddafi ubrzo održati govor o "križarskim neprijateljima"

22.00 Libijska državna TV je izvijestila da je srušen jedan francuski avion. Francusko ministarstvo obrane je to demantiralo.

21.55
Predsjednik libijskog parlamenta: "Umjesto da nam šalju mirovne promatrače oni nama šalju projektile"

21.50
Predsjednik libijskog parlamenta na libijskoj državnoj televiziji: "Neke zapadne zemlje raketiraju više lokacija u Tripoliju. Ti su napadi prouzrokovali ozbiljne prijetnje civilima te materijalne štete. Ta barbarska agresija došla je dok mi provodimo prekid vatre i nema za nju nikakve isprike. Naši liječnici čine sve što mogu da spase čim više civila moguće. Pogođeni su i vojni i civilni ciljevi"

21.43
Pentagon je objavio kako je zasad SAD zapovjednik koalicijskih snaga, ali da će predati tu kontrolu koaliciji sljedećih dana

21.32
Preko stotinu projektila Tomahawk ispaljeno je s američkih i britanskih brodova i podmornica. Većinom prema ciljevima u zapadnoj Libiji. Amerikanci su ušli u akciju ispaljivanjem projektila, a Pentagon tvrdi da još nisu u akciju poslali i svoje zrakoplove.

21.25
U nizu napada koalicijskih snaga koji se odvijaju večeras su američke, britanske, francuske, talijanske i kanadske snage. Napadaju niz meta uz libijsku obalu, posebno libijsku protuzračnu obranu.

21.10 
Američki predsjednik Barack Obama: "Pokrenuli smo djelomiču vojnu akciju u Libiji, vrlo svjesni rizika za američke snage. Radimo u suradnji sa širokom kolacijom u nastojanju da provedemo UN-ovu rezoluciju u Libiji. Amerika neće slati svoje kopnene trupe u Libiju."

21.00
Reuters: SAD ima vodeću ulogu u vojnim operacijama koalicije. Američke snage i avioni također sudjeluju u akciji.

20.55
Reuters javlja da su neki od primarnih ciljeva koalicije libijska protuzračna obrana, pogotovo oko Tripolija i Misrate. Koalicija raspolaže s oko 25 ratnih brodova i podmornica u Mediteranu. Neki od njih su vrlo blizu libijske obale.

20.50
Britanski premijer David Cameron je izjavio da se V. Britanija večeras uključila u borbenu akciju međunarodne koalicije u Libiji, kaže da je to u interesu zemlje.

20.40
Amerikanci su počeli ispaljivati prve projektile na libijske vojne ciljeve.

20.10
Američka mornarica priprema tri podmornice u Mediteranu za operacije u Libiji

20.00 Francusko ministarstvo obrane potvrdilo je da su njihovi borbeni zrakoplovi uništili nekoliko tenkova i drugih oklopnih vozila u Libiji

19.20
Rusija je poručila kako žali zbog odluke zapadnih čelnika o vojnoj akciji u Libiji, prenosi Reuters.

18.55 Francuski vojni zrakoplovi uništili su četiri libijska tenka jugozapadno od Benghazija.

18.30
Prva meta je uništena, rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva obrane. Radilo se o tenku Gadafijevih snaga. Francuzi su poslali 20 zrakoplova u područje oko Benghazija. Još se dogovara zapovjedno mjesto koalicijskih snaga, a Fancuska bi u nedjelju trebala prema Libiji poslati i nosač zrakoplova Charles de Gaulle

18.00
Francusko ministarstvo obrane objavilo je da je jedan njihov vojni zrakoplov otvorio prvu paljbu u Libiji u 17.45 po srednjoeuropskom vremenu. Meta je bila jedno libijsko vojno vozilo.

17.55 Francusko ministarstvo obrane objavilo da je poslalo 20 vojnih zrakoplova u Libiju, javlja njemački Spiegel.

17.43  Hillary Clinton iz Pariza: Gadafi nastavlja prkositi cijelom cvijetu. Njegovi se napadi na civile nastavljaju. Imamo svaki razlog vjerovati da će Gadafi počiniti strašne zločine ako ga pustimo nekontroliranog. Zato će SAD podržati međunarodnu intervenciju, ali neće slati svoje trupe u Libiju. U američkom je interesu da zajedno s europskim kolegama sklopi partnerstvo s arapskim zemljama u vezi libijskog slučaja. Ovo nam ne treba i ne poduzimamo nikakvu samostalnu akciju, ali podržavamo međunarodnu koaliciju.

17.25
Reuters javlja da francuske snage zasad imaju pet zrakoplova tipa "mirage" i "rafale" u Libiji

17.10 "
Naša odlučnost je jasna, narod Libije treba zaštiti. Naša koalicija je spremna brzo djelovati" - te dvije rečenice jedini su komentar američkog predsjednika Baracka Obame o Libiji. Izrekao ih je u Brazilu u sklopu šireg govora većinom posvećenog gospodarskoj suradnji SAD-a i Brazila.

17.00
Američki dužnosnici tvrde da SAD neće sudjelovati u prvom valu međunarodne intervencije u Libiji. No, SAD planira izvoditi misije sa svojih nosača u regiji.

16.40
Talijanski predsjednik Berlusconi predloži je da baza NATO- u Napulju bude zapovjedno mjesto intervencije međunarodne zajednice u Libiji

16.30
Zajednički zaključak pariškog summita u vezi Libije: "Situacija je neprihvatljiva.  Libijski režim je pojačao nasilje u nastojanju da nametne svoju volju opoziciji u zemlji. Zahtijevamo trenutni prekid nasilja protiv civila i povlačenje režimskih snaga iz područja koja su zauzeli silom. "

16.10
Al-Arabyja javlja da su sada i talijanski zrakoplovi u patroli nad Libijom.

16.00
Britanski premijer David Cameron: "Presudno je da smjesta reagiramo kako bismo spriječili civilne žrtve. Gadafi nas je na to prisilio, lagao je međunarodnoj zajednici. Obećao je prekinuti vojne operacije, a onda to prekršio. "
Nešto ranije neki su zrakoplovi tipa Tornado britanskog RAF-a poletjeli iz baze u Škotskoj.

15.50 Sarkozy: Dužnost nam je pomoći arapskom narodu i suprostaviti se ubilačkom ludilu u Libiji

>>Francuski rafali već lete nad Libijom

15.48 Sarkozy:  Od ovog trenutka francuski zrakoplovi sprečavaju napad na civile u Benghaziju. Naši zrakoplovi suprostavit će se svakoj agresiji Gadafijevih snaga.
 Ako se ne poštuje trenutno prekid vatre naše će zemlje odmah  reagirati, a to uključuje i vojnu intervenciju. To su podržali svi sudionici ovog sastanka koji je upravo završio. Gadafi je potpuno zanemario to upozorenje. Još ima nade za Gadafija, ali ako odmah posluša odluke međunarodne zajednice.

15.40 Bivši ministar unutarnjih poslova opovrgnuo je tvrdnje libijske države televizije da se vratio u Vladu. "To su stare snimke, evo ja sam još uvijek ovdje u Benghaziju i organiziram operacije, izjavio je za Al Jazeeru Fatah Yunes.

15.28
Očekuje da bi francuski predjednik Nicolas Sarkozy uskoro mogao objaviti početak vojne intervencije međunarodnih snaga u Libiji

15.13
Francuska televizijska postaja BFM-TV izvještava kako francuski vojni zrakoplovi lete iznad Libije.

15.00 Libijska televizija javlja da su pobunjenici priznali kako su pogreškom srušili svoj zrakoplov.

14.40 Kanada je objavila da podržava vojnu intervenciju u Libiji i da već ima zrakoplove u regiji. "Trebala bi nam dva dana za pripremu misije", izjavio je glasnogovornik kanadske vlade, javlja Reuters.

14.30
Opozijcijski radio iz Al-Bayde prenosi poruku Revolucionarnog vijeća kako njihovi zrakoplovi bombardiraju Gadafijevu vojsku.

14.10  Očekuje se da bi sastanak u Parizu mogao potrajati do 15.30 sati. Sudjeluju predstavnici 18 zemalja, uključujući i arapske države UAE, Jordan i Katar.

13.42 Glasnogovornik pobunjenika je izjavio da su revolucionarne snage preuzele nadzor nad četiri tenka vladinih snaga u Benghaziju i da su izbacili Gadafijeve snage iz grada. Suprotno tome, libijska državna televizija tvrdi da se nacionalna zelena zastava (simbol provladinih snaga) vijori na većini četvrti u Benghaziju.

13.30 Reuters javlja da bi vojna operacija međunarodnih snaga mogla početi čim završi sastanak u Parizu.

13.03 Iz baze u škotskom Lossiemouthu poletjela su dva borbena zrakoplova Britanskog zrakoplovstva. Opremljeni su za duže letenje, a još nije poznato kuda idu.

13.00 Počeo je sastanak u Parizu. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, američka državna tajnica Hillary Clinton te partneri iz Europske unije, Arapske lige i Afričke unije raspravljaju o vojnoj akciji u Libiji.

12.47 Libijski ministar za naftu Shukri Ghanem pozvao je strane kompanije da vrate svoje stručnjake i radnike, te da nastave proizvodnju. Kaže da će im vlada garantirati sve njihove ugovorne dogovore i obaveze.

12.40
Amr Moussa, glavni tajnik Arapske lige: Ne želimo nikakve napade protiv civila niti bilo koga u Libiji. Ako je primirje na snazi onda je to početak rješavanja problema.
Arapska liga također je sudionik razgovora u Parizu, na kojem bi međunarodna zajednica trebala odlučiti o eventualnoj vojnoj intervenciji u Libiji.

12.30
Odbjegli ministar unutarnjih poslova Abdel Fatah Yunes je čini se ponovno lojalan Gadafiju. Libijska državna televizija objavila je svježe snimke na kojima Fatah Yunes sa smješkom grli Gadafija.

12.05
Novinar britanskog Guardiana javlja da su mu protivnici Gadafijevog režima potvrdili da je srušeni avion njihov. Njegove informacije možete pratiti na njegovom Twitter profilu.

11.31
Iako se prvotno mislilo da srušeni avion pripada Gadafijevim snagama, BBC-jevi reporteri iz Benghazija sada javljaju da je vjerojatno riječ o zrakoplovu pobunjenika.

10.29
Tenkovi Gadafijevih snaga ušli su unutar pobunjeničkih uporišta u Bengaziju unatoč tvrdnjama libijske vlade o prekidu vatre.

9.59 Libijska službena novinska agencija Jana izvješćuje da su jutros libijske snage stacionirane zapadno od Bengaziju došle pod udar "bande terorista al-Qaide''.  Također citira izvore ministarstva obrane prma kojima libijske snage razmatraju o primirju.

- Ove terorističke bande helikopterom su bombardirale oružane snage kršeći tako odredbu o zoni zabrane leta Vijeća sigurnosti i prisiljavajući oružane snage da reagiraju u samoobrani - rekao je izvor iz ministarstva.

 8.45 Reuters citira glasnogovornika libijske vlade koji kaže da vladine snage uopće nisu u napadu na Benghazi.

8.40 Al Jazeera tvrdi da Gadafijevi bombarderi gađaju i ulice u Benghaziju, tvrde da je raketiran i hotel u kojem su smješteni novinari. BBC-jev reporter Ian Pannel svjedoči kako na grad padaju rakete i da se čini da Gadafijeve snage doista ignoriraju primirje.

8.30 Novinari BBC-a i CNN-a su javili kako su vidjeli rušenje jednog vojnog aviona iznad Benghazija, uporišta pobunjeničkih snaga. Nema potvrde o čijem se avionu radi. Sinoć je pak libijska vlada tvrdila da već danima poštuju dogovor o zabrani letenja.

8.15 Iz Benghazija stižu izvješća da ih Gadafijeve snage sve više pritišću. Čuju se uzastopne eksplozije. AFP javlja da je zamijećen i jedan vojni avion u niskom letu nad gradom, a nakon toga su se čule eksplozije

Nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a izglasovalo vojnu intervenciju u Libiji rezolucijom je na libijskom području uvedena i zona zabrane leta te su dopuštena sva potrebna sredstva za obranu civila. Iako se isprva mislilo da će rezolucija donijeti primirje te da će Gadafi poštivati "prekid vatre" snage odane libijskom diktatoru nastavile su svoje djelovanje.

- Pozivamo europske promatrače iz Malte, Kine, Turska i Njemačke da dođu čim prije u Libiju i uvjere se u stvarni prekid vatre. Molimo da nam se jave iz tih zemalja čim prije - kazao je Khaled Kaalim, zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova u izravnom obraćanju medijima u Tripoliju te dodao:

- Svi koji su dosad ubijeni u vojnim operacijama su ili članovi naše vojske i osiguranja ili pak naoružani pobunjenici. Mi nismo napadali civile i nismo skrivili nijednu civilnu žrtvu. Primirje za nas znači da nema ni velikih ni malih vojnih operacija. Naše naoružane postrojbe su nadomak Benghazija, ali nemamo namjere ulaziti u grad. Cijeli libijski zračni prostor je zatvoren posljednjih nekoliko dana. Od proglašenja primirja naše zrakoplovstvo nije bilo aktivno. Ako pobunjenici nas napadnu, prirodno je da ćemo uzvratiti.

U Parizu će se danas sastati vođe Velike Britanije, SAD-a, Francuske i arapskih država te će raspravljati o pokretanju vojne akcije u Libiji na temelju donesene rezolucije UN-a. Akcija bi mogla početi nekoliko sati nakon sastanka.

>>Gadafi nastavlja ofenzivu - Iznad Benghazija srušen vojni avion

>>Europskom zastupniku gadi se ponašanje EU u vezi s Libijom

Komentara 1642

OB
-obrisani-
12:02 19.03.2011.

ozirisu jesi stvarno glup ili samo provociras moralne nakaze klinton levinski i miki maus bler

OB
-obrisani-
12:46 19.03.2011.

Što želiš napisati, Poirot: da ste vi Srbi u stvari željeli da Kosovo postane samostalna država?

NU
Nusha
10:41 19.03.2011.

Palac gore za Gadafija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije