Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza

Francuski rafali već lete nad Libijom

libija (1)
Reuters/Pixsell
Autor
Stojan de Prato
19.03.2011.
u 16:12

NATO ne želi da se na vojno djelovanje u Libiji gleda kao na NATO-vu, već na UN-ovu operaciju, u suradnji s Arapskom ligom.

Sjevernoatlantsko vijeće na razini veleposlanika ponovno se u subotu sastalo u Bruxellesu da “dovrši planiranje” NATO-va sudjelovanja u operaciji zaštite libijskoga pučanstva od napada Gadafiju odanih snaga, kako je to rezolucijom 1973 Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo od UN-ovih država članica.

Od izvora koji sudjeluje na sastanku saznajemo da “ima još nekoliko koraka” koje treba isplanirati prije no što se NATO djelatno uključi. “Izvršno naređenje” očekuje se “prije kraja vikenda”.

No, to ne znači da pojedine države članice ne mogu i samostalno odgovoriti na poziv VS UN-a, a da se NATO kao organizacija uključi kasnije. NATO, dapače, ne želi da se na vojno djelovanje u Libiji gleda kao na NATO-vu, već na UN-ovu operaciju, u suradnji s Arapskom ligom.

Stoga se očekuje da prve udare izvedu francuski i britanski zrakoplovi. Dok ovo javljam, francuski “rafali” već lete nad Libijom i “prikupljaju obavijesti o ciljevima”. Ubrzo bi im se pridružili kanadski i američki, pa zrakoplovi ostalih saveznika koji za to izraze spremnost. Njemačka i Turska svoje zrakoplove neće poslati, ali će vjerojatno pružati logističku potporu. Osim s nosača zrakoplova u Sredozemlju, saveznički bi zrakoplovi polijetali iz Aviana, sa Sicilije, a vjerojatno i s Cipra i sa Krete.

Očekuje se da bi se u djelovanja u Libiji uključili i zrakoplovi zemalja članica Arapske lige, iako se ne izričito navodi kojih. Vjerojatno bi bila riječ o egipatskim i saudijskim letjelicama, a moguće i katarskima i emiratskima. Zatreba li za zaštitu libijskoga pučanstva i kopnena intervencija, izveli bi je vojnici iz arapskih zemalja, najvjerojatnije egipatski.

Saveznici ne očekuju ozbiljniji otpor libijskoga zrakoplovstva, koje čine zastarjeli suhoji 22, migovi 21, 23 i 25, te jugoslavenski jastrebi. Oko 200 dalekometnih protuzrakoplovnih raketnih lansera također je staro 40-ak godina. Veću opasnost predstavlja oko 500 protuzrakoplovnih topova, te prijenosne protuzrakoplovne rakete kratkoga dometa.

Komentara 6

OB
-obrisani-
16:45 19.03.2011.

pazi sliku zla vestica fokusira patuljka ko zmija zabu

JB
jb
17:06 19.03.2011.

Eh ti \"tamniandjeo\" Ti nisi cak \"vestica\"(pisano-ciganski) vec pravi Crni Vrag , cim ti ljude tako mrzis. Zasto je ta zena \"Vestica\" a on Patuljak ? Ti si istrcao iz ludnice..........

OB
-obrisani-
17:22 19.03.2011.

jb pa vidi joj facu,a uz to ni pušit ne zna pa se jadni mužek mora snalaziti po ovalnim kabineima,a patuljak glumi napoleona dečko ja sam nasprem njih pojam humanosti,bivši kolonizatori i robovlasnici bi opet vladali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije