Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET FRANCUSKOG ŠEFA DIPLOMACIJE

Francuska pozdravila 'povratak' Poljske u Europu: 'Pokreće se i suradnja Pariza, Berlina i Varšave'

Handover ceremony at the French Foreign Ministry in Paris
Foto: POOL/REUTERS
1/3
16.01.2024.
u 02:00

Oba ministra ponovno su potvrdila i svoju potporu Ukrajini. „Ukrajinci imaju pravo biti umorni, ali mi nemamo“, odlučan je Sikorski

Francuski ministar vanjskih i europskih poslova Stéphane Séjourné pozdravio je, tijekom posjeta Varšavi u ponedjeljak, poljski „povratak u Europu“ te ponovno pokretanje tripartitne suradnje, zajedno s Njemačkom, u glavnim europskim pitanjima. „Poljska se vratila u Europu, a time i nada da će brzo napredovati u europskim reformama koje su bitne za naše sugrađane”, izjavio je novi francuski ministar vanjskih i europskih poslova Stéphane Séjourné.

U Poljskoj je od izborne pobjede u listopadu na vlasti proeuropska koalicija koju predvodi bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. „Vajmarski trokut“, koji čine Pariz, Berlin i Varšava, „vraća se u život i smatram da je to dobro”, istaknuo je francuski šef diplomacije tijekom zajedničkog obraćanja novinarima sa svojim poljskim kolegom Radoslawom Sikorskim.

Sikorski je naglasio da je ova tripartitna suradnja „vrlo važna platforma“ za „budućnost našeg kontinenta“. Francuski ministar istaknuo je važnost suradnje u pitanjima obrane, zaštite vladavine prava, energetske tranzicije, nuklearne suradnje i pitanja migracija.

Oba ministra ponovno su potvrdila i svoju potporu Ukrajini. „Ukrajinci imaju pravo biti umorni, ali mi nemamo“, odlučan je Sikorski. Poljska je jedno od glavnih vojnih i političkih uporišta Kijeva koji se bori protiv ruske invazije.

POVEZANI ČLANCI:

Sikorski je tako pozdravio francusku vojnu nazočnost na istočnom krilu NATO-a, posebno 250 francuskih instruktora koji obučavaju ukrajinske vojnike u Poljskoj. Na svojem prvom inozemnom putovanju, Séjourné je također posjetio Kijev i Berlin.

>> VIDEO Još 4 zemlje nisu priznale Hrvatsku. Znate li koje?

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:56 17.01.2024.

U veljači 2024. dolazi predsjednik Francuske Macron u bilateralni posjet Ukrajini s dvije hitne teme razgovora, francuske isporuke oružja Ukrajini uključivši Storm Shadow rakete (SCALP francuski naziv MATRA raketa) i blateralni sporazum o garancijama Ukrajini francuske podrške, financijske i vojne pomoći (najmodernije Caesar haubice i municija). Francuska se pridružila Njemačkoj u sličnim nastojanima kako bi se unatoč vetu Mađarske i njezine populističke politike u Europi i podrške Rusiji, našao pojedinačni put većine članica EU podrške Ukrajini. Očekuje se uskoro slična politička, vojna i financijska podrška Kanade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije