Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA USTAVNA PROMJENA

Francuska postaje prva zemlja u svijetu koja u ustav uvodi pravo na pobačaj

FILE PHOTO: French President Macron hosts Ukraine summit in Paris
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS
03.03.2024.
u 18:04

Francuska se priprema za povijesni korak koji bi je mogao postaviti kao prvu zemlju na svijetu s pravom na pobačaj u ustavu

Francuska se priprema postati prva zemlja na svijetu koja će pravo na pobačaj unijeti u svoj ustav, najavljuje u nedjelju BBC. U ponedjeljak će se zastupnici donjeg i gornjeg doma parlamenta sastati na posebnoj sjednici u Versaillesu, a predsjedat će predsjednik Emmanuel Macron.

Ako tropetinskom većinom izglasaju taj vladin prijedlog, kao što je i očekivano, tada će se u ustav iz 1958. unijeti "zajamčena sloboda" ženama da obave pobačaj. Bit će to 25. amandman na francuski temeljni zakon i prvi od 2008.

Potaknuti ukidanjem federalne zaštite prava na pobačaj u SAD-u prije dvije godine, pristaše prava na pobačaj snažno podupiru reviziju ustava, koju vide kao jamstvo da neće doći do slične situacije u Francuskoj. Ankete pokazuju da oko 85 posto francuske javnosti podržava reformu.

FOTO/VIDEO Papu je nazivao 'imbecilom' i vrijeđao, a sada ga s osmjehom zagrlio

FILE PHOTO: French President Macron hosts Ukraine summit in Paris
1/14

POVEZANI ČLANCI:

U Francuskoj je pravo na pobačaj uneseno u zakon iz 1975.

VIDEO Prosvjed protiv molitelja u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 5

A2
a220
21:23 03.03.2024.

Macron se spanđao sa učiteljicom kada je imao 15 godina a ona 39. Ne bi me čudilo da mu je žena i stovremeno i majka. To su takvi tipovi. Okultni Egipat. Seth Horus i Isis

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
08:40 05.03.2024.

Koji autogol Francuza. Uz obrazloženje da to uvode zbog ljudskih prava (u ovom slučaju ustavom jamče pravo žena na ubojstvo), a istovremeno zanemaruju i negiraju prvo, osnovno, najveće i najjače ljudsko pravo - pravo na život.

Avatar Kajman
Kajman
23:24 03.03.2024.

Da li itko od vas koji zastupate pobačaj opće zna kako abortus izgleda? Prvo osvjestite se da nema niti je ikada bilo ikoga na zemlji koji nije prošao stadij razvoja nad kojim se čini taj zločin. Tebi se obraćam. I ti si jednom bila fetus, srce ti je kucalo, imala si male nogice i ručice i vjerojatno si još nerazvijen palčić stavljala u usta osjećajući kako se nalaziš na najsigurnijem mjestu na svijetu ispod majčinog srca. Sada si ti majka. Jednog dana možda ćeš i ti u sebi nositi pametnu i lijepu djevojčica međutim ti imaš druge planove, ambicije i ne razmišljaš o toj djevojčici već o sebi, o tome kako bi se i dalje provodila i ispunjavala svoje snove. Onda jednog dana odeš u kliniku gdje neki bešćutni ljudi kroz malo tijelo u srce tvoje djevojčice ubodu iglu s otrovom. Tvoja djevojčica osjeća strašnu bol. To rade kako bi tvoju malu curicu ubili da ne pružaš otpor kad joj klještima budu čupali glavu i udove. Tako raskasapljenu izvući će iz tvoje utrobe i bacili u kantu za smeće. Ti ćeš ponovno moći tulumariti i veseliti se životu, ali tvoja curica ne jer ti misliš da je tvoje pravo na život, sreću i ljubav veće od njenog prava na to. Ona je sada samo otpad u kanti za smeće. I sada mi koji se tome protivimo i želimo zaštititi tvoje dijete smo zaostali primitivci koji društvo vučemo u srednji vijek, a vi koji kasapite to nejako dijete ste što, napredni, progresivni i humani. Fakat ako imate ono imalo ljudskosti i savjesti razmislite o tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije