Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogodovala tajkunu?

Francuska policija pretražila pariški stan šefice MMF-a

Christine Lagarde
Press Association/PIXSELL
20.03.2013.
u 15:48

Francuska policija pretražila je pariški stan šefice MMF-a Christine Lagarde u sklopu istrage o njezinoj ulozi u dodjeljivanju odštete biznismenu Bernardu Tapie 2008. godine.

Francuska policija pretražila je pariški stan šefice MMF-a Christine Lagarde u sklopu istrage o njezinoj ulozi u dodjeljivanju odštete biznismenu Bernardu Tapie 2008. godine, piše BBC.

Kao ministrica financija, ona je predala njegov dugogodišnji spor sa bankom Credit Lyonnais arbitraži, koja mu je dodijelila odštetu od 400 milijuna eura.

Tapie je bio pristaša bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Kritičari kažu da je zlouporabila svoje ovlasti, dok Lagarde tvrdi da nije učinila ništa protuzakonito.

Pretraga će pomoći u otkrivanju istine

- Ova pretraga će pomoći u otkrivanju istine, što će doprinijeti do oslobađanja moje klijentice od sumnje u kriminal - kazao je odvjetnik Christine Lagarde, Yves Repiquet.

Istražitelji sumnjaju da je biznismenu obećan dogovor u zamjenu za potporu Sarkozyju na izborima 2007. godine. U javnosti se spekulira kako bi Lagarde još uvijek mogla biti stavljena pod formalnu istragu u ovom slučaju. Izvor spora se dogodio još prije 20 godina. Tapie, koji je dugo bio aktivan u francuskim gospodarskim, sportskim i političkom krugovima, tužio je Credit Lyonnais zbog njihova djelovanja u prodaji Adidasa 1993. godine. Biznismen je bio većinski vlasnik svjetski poznatom proizvođaču sportske opreme i odjeće.

Odobrila isplatu odštete

Nakon godina provedenih na sudu, Lagarde je slučaj dala arbitraži 2007. godine te je potom odobrila isplatu odštete. Kritičari kažu da privatna arbitraža nije smjela rješavati slučaj sve dok se radilo o državnom novcu u banci, koju je dijelom bila u vlasništvu Francuske.

Vjeruje se da je na taj način Tapie dobio mnogo više novca nego što bi dobio da je slučaj ostao na sudu. U siječnju je Lagarde kazala da je to bilo \"najbolje rješenje u to vrijeme\". Lagarde je na mjestu šefa MMF-a zamijenila osramoćenog prethodnika Domiquea Strauss-Kahna koji je 2011. godine uhićen u New Yorku nakon što ga je sobarica hotela optužila za silovanje.

>>Zaokret MMF-a od 180 stupnjeva: \'Grcima još 2 godine za reforme\'

>>Kritizira Grke što ne plaćaju porez, a sama ne daje ni lipe u proračun

Komentara 7

TO
Toni50
17:09 20.03.2013.

Hrabra i poštena Francuska policija pretražila pariški stan šefice MMF-a i našla slona !

CI
cicibela
17:15 20.03.2013.

Kad svjettskim parazitima ponestane mutne lovine, onda idu u otvorenu pljačku građanskih depozita u bankama kao sada na Cipru. Ova spodoba je najprije predložila ciparskom premijeru pljačku građana u iznosu od 30%-40%, pa se onda njegovim cjenjkanjem spustila na 10%.. Njemački der Spiegel jučer jasno upozorava da ni jedna štednja u Europi više nije sigurna. Izgleda, da se u pozadini valja neki tsunami koji će ove globalističke kriminalce izbaciti iz sedla.

K1
k1milica
16:58 20.03.2013.

nije li ured mmf u istom hodniku kao i našeg guBernera.. u zgradi hnb.....pa stvarno smo ili nemoćni ili glupi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije