Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svečana inauguracija

Francois Hollande položio prisegu kao novi francuski predsjednik

inauguracija,francois hollande (1)
Reuters/PIXSELL
15.05.2012.
u 11:21

U svom govoru nakon inauguracije Hollande je naglasio kako je svjestan izazova s kojima je Francuska suočena, uključujući dužničku krizu i slab ekonomski rast

François Hollande svečano je položio prisegu kao novi francuski predsjednik, i to kao prvi socijalist koji će nakon 17 godina zauzeti Elizejsku palaču. Svečanost polaganja prisege održana je u Elizejskoj palači. Njegov prethodnik Nicolas Sarkozy u dvorištu palače čestitao je svome nasljedniku i uveo ga u palaču gdje su mu predane lozinke za aktiviranje francuskog nuklearnog oružja.

Novi francuski predsjednik nije želio da se od inauguracije radi prevelika pompa te je na inauguraciju pozvao samo 30-ak gostiju. Polaganju prisege svjedočilo je i 350 službenih gostiju, a na inauguraciji nisu bila čak ni Hollandeova djeca, kao ni djeca njegove partnerice Valerie Trierweiler.

U svom govoru nakon inauguracije Hollande je naglasio kako je svjestan izazova s kojima je Francuska suočena, uključujući dužničku krizu i slab ekonomski rast, javlja BBC.

– Mi smo velika nacija. Tijekom povijesti Francuska je prevladala sve izazove koji su se našli pred njom. I svaki put Francuzi su prevladali sve poteškoće i ostali vjerni sebi. Moj je cilj ponovno dovesti Francusku u to stanje i pokazati Europi kako se to radi, pridonijeti svjetskom miru i očuvanju planeta – poručio je Hollande.

Hollande će nešto poslije imenovati premijera, a mediji pretpostavljaju kako će to biti njegov bliski suradnik i saveznik, šef kluba Socijalističke stranke u francuskom parlamentu, Jean-Marc Ayrault.

Danas popodne novi francuski predsjednik uputit će se u Berlin na sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Kako je i najavio, Hollande će inzistirati na kompromisu i pokušati ublažiti mjere štednje na kojima Njemačka ustraje kao na jedinom načinu izlaska iz ekonomske krize. Novi predsjednik svjestan je činjenice da se s njemačkom kancelarkom, koja je tijekom predsjedničke kampanje otvoreno poduprla Sarkozyja, ne slaže baš u svemu, ali uvjeren je kako će nakon što jedno drugome objasne svoje stavove naći zajednički jezik.

Komentara 12

TO
Toni50
12:50 15.05.2012.

Stvarno ima naivaca koji ne kuže zahebanciju pa brzo sa minusima ocijenjuju koda meili nekoga ovdje puno briga za Francuze i njihovu politiku !

Avatar wratnik
wratnik
12:53 15.05.2012.

u svakom slucaju se pravac vjetra promenijo.

TO
Toni50
12:10 15.05.2012.

Nakon Grka sada Holanđanin je naguriran za šefa Francuzima ... I to je pametan narod povjerovao bi netko. Sada kad dođe pred Merkelicu šta mu preostaje nego da bude poslušnik Euslavije i da tako dalje vlada kao Sarko do sada ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije