Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.09.2016. u 13:14

Most sada zaziva brisanje duga blokiranima. Nadamo se da HDZ neće pristati

Došla maca na vratanca! Tako bi mogao reći svaki analitičar i odgovorni ekonomist koji je upozoravao Borisa Lalovca i Vladu Zorana Milanovića da ne donose zakon o konverziji kredita u švicarskim francima preko koljena jer će ga građani skupo platiti. Banke su digle tužbe, znaju da imaju snažne argumente, ali će se, naravno, pokušati nagoditi s državom jer im ona može zapapriti odu li predaleko i počnu potraživati baš svaku od osam milijardi kuna.

To je vrijednost spora koji je prouzročio Lalovčev zakon, a za njega bi se moglo sagraditi 266 škola i vrtića ili tri pelješka mosta. Populizam je došao na naplatu, ali, nažalost, ne onome tko je cijeli problem proizveo. Danas se bivši ministar Lalovac iz ugodne saborske fotelje pravda činjenicom da je i HDZ glasovao za zakon u Saboru iako zna da je njegova opcija imala dovoljno ruku da provede predizborno obećanje u djelo bez obzira na stav HDZ-a. Poziva on sada lagodno da se bankama priprijeti porezom na aktivu, ali ne preuzima krivicu već je vrući krumpir prebacio kolegi Zdravku Mariću koji pokušava napraviti teško moguće, spasiti državni proračun i spriječiti prelijevanje minusa u poslovanju banaka na krajnjeg korisnika – građanina. Dvostruki atak na građane od jednog zakona. I HDZ snosi dio odgovornosti jer nije imao hrabrosti oduprijeti se populističkom naletu i u strahu da ne izgubi poene kod birača pristao je podržati rješenje u kojem su se od visokog tečaja švicarskog franka spašavali baš svi – od iznajmljivača apartmana, vlasnika novih automobila do onih kojima je zaista bila potrebna pomoć – građana koji su tim povoljnijim kreditom pokušali riješiti svoje stambeno pitanje.

Most u svom ekonomskom proglasu sada pak zaziva da se natjera banke da blokiranima otpišu 60 posto duga. Možemo se samo nadati da na taj populizam HDZ neće pristati jer će se ponovno njihov ministar financija morati boriti kao lav da iz rasta BDP-a pokrije neodgovornošću stvorene troškove.     

>> Stigla prva tužba banke protiv Hrvatske zbog konverzije kredita u 'švicarcima'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije