Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kredit u švicarcima

Obračun rata po 5,8 možda, kamate za 10 godina nikako

Franak
VL/PIXSELL
08.08.2011.
u 14:56

Bankari ne pristaju na zahtjev da se razlika od 5,8 kuina do stvarnog tečaja plati bez kamata i to tek za deset godina

Bankari su se u ponedjeljak opet sastali kako bi ustvrdili da je prijedlog Vlade o smanjenju rate u kolovozu za korisnike kredita u švicarskim francima neprovediv. Kako doznajemo, bankari su razgovarali o ublaženom modelu koji Vlada nudi pa bi tako mogle prihvatiti niže kamate i tečaj od 5,8 kuna za franak po kojem bi se obračunavale rate, ali ne prihvaćaju da korisnici kredita ostatak duga vrate tek nakon deset godina i da on bude beskamatan. Plaćanja kamata eventualno bi mogli biti oslobođeni teži socijalni slučajevi. Također smatraju da klijenti moraju odlučiti žele li otplaćivati po tom modelu, ili žele konverziju kredita iz CHF u euro.

Novi sastanak

Riječ je o prijedlogu koji nije konačan, o njemu se samo raspravljalo, a od Vlade bankari očekuju poziv na novi sastanak sljedeći tjedan. Navodno je Vlada u pomoć za rješenje problema pozvala svog savjetnika Borislava Škegru. Vlada bi sada u stvari trebala drukčije definirati svoj prijedlog mjera. Iz Vlade doznajemo kako su, prema njima, banke te koje moraju definirati prijedloge. Oni samo zapažaju da tečaj raste, da je mnogo građana pod upitnom egzistencijom te da i bankama postaje sve teža naplata kredita. Tvrde da su oni svoj prijedlog dali i da on ne zadire u dužničko-vjerovničke odnose. A banke se i dalje ne protive, kao drugoj soluciji, uvođenju poreza na banke, ali da se točno zna gdje će prikupljeni novac biti usmjeren.

Franak prema 7 kuna

Franak je opet ojačao prema kuni, danas je 6,85 kuna i opasno se približava razini od sedam kuna, kakva su i bila predviđanja nakon pada američkog rejtinga i upitnog rješavanja krize u Europi.

Švicarska Vlada izvanredno je zasjedala kako bi našla načina za obuzdavanje rasta tečaja, a tamošnji ekonomisti i izvoznici traže uspostavu privremenog zaštitnog tečaj franka prema euru. 

Ključne riječi

Komentara 25

DU
Deleted user
17:03 08.08.2011.

Prije par godina litra dizela je toliko koštala a sada će i franak na deset kuna.

FE
Felicijen
16:00 08.08.2011.

Ma nema veze što raste. Jaca je sve dogovorila. Možemo biti i dalje relaksirani....

ED
eddinger1
16:01 08.08.2011.

Realni tečaj je 500 kn za jedan franak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije