Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaveo i plavušu

U stanu u Kozarčevoj Nimcu je društvo pravila i bivša bankarica

Šime Nimac (1)
Foto: Makarska-danas.com
1/4
18.10.2012.
u 16:15

Riječ je o Splićanki u tridesetim godinama, atraktivnoj plavuši, direktorici u sektoru privatnog bankarstva u Splitskoj banci

Fra Šimu Nimca, bivšeg župnika u Baškoj Vodi, splitska policija je nakon kriminalističkog istraživanja kazneno prijavila zbog zloporabe položaja i ovlasti i u četvrtak poslijepodne privela ga na ispitivanje dežurnom Županijskom državnom odvjetniku u Splitu.

“Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 34-godišnjak, kao zakonski zastupnik i odgovorna osoba župe na području Splitsko-dalmatinske županije, 5. travnja 2012. s odgovornim osobama tvrtke zaključio ugovor o kupoprodaji crkvenog zemljišta bez odobrenja crkvenih vlasti te je novac od prodaje zadržao. Tako je za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 9,000.000 kuna”, piše u priopćenju splitske policijske uprave.

Bogataši i modne marke

Fratar kojega su crkvene vlasti nazvale pohlepnim, jer je prodao zemljište bez odobrenja crkve, a potom podigao novac s računa župe, priveden je u srijedu uvečer u Zagrebu, nakon čega je odmah prevezen u splitsku policiju, gdje je proveo noć. Otkriven je zahvaljujući mobitelu, a prema neslužbenim informacijama, kada je na vrata stana u zagrebačkoj Kozarčevoj ulici, u kojoj živi i bivši premijer Ivo Sanader, pokucala policija u društvu fra Šime bila je jedna žena. Međutim, ona ih nije zanimala.

Riječ je o Splićanki u tridesetim godinama, atraktivnoj plavuši, direktorici u sektoru privatnog bankarstva u Splitskoj banci. To znači da radi samo s velikim privatnim klijentima među kojima je vjerojatno krema splitskog društva. Oblači se skupo i moderno, baš kao i nekonvencionalni fratar, koji se bolje osjeća u modnim markama nego u mantiji. Bankarica je u brakorazvodnoj parnici. Razvodi se od muža policajca s kojim je ostala živjeti njihova kći. Doznajemo kako je upravi Splitske banke nedavno predala zahtjev za sporazumni prekid radnog odnosa. Navodno jahta “Lucky me” uopće nije uknjižena na fra Nimca, nego upravo na nju. Što se tiče računa na kojega je tvrtka Sunčani Bast d.o.o. uplatila novac za zemljište, a poslije ga fra Nimac u tri navrata podigao, navodno je otvoren upravo u banci u kojoj radi fra Šimina družica.

Za parcelu 1,3 milijuna €

Međutim, prije uhićenja fra Šime je govorio da nije ukrao novac. Tvrdio je da ga je sklonio kako ne bi bi bio potrošen nenamjenski, nego za renoviranje mjesne crkve u Baškoj Vodi. Župljani su mu vjerovali i početkom tjedna uvjeravali su nas da njihov fra Šime ne bježi. Tvrdili su kako će vratiti novac i objasniti zašto ga je uzeo. Sada to objašnjava Državnom odvjetništvu. Druga struja u mjestu, koja je također navodno prijavila fratra, smatra kako je razotkrivanjem fra Nimca otkrivena i namjera mešetarenjem zemljištem koje je prodao. Riječ je o poljoprivrednoj zoni. Parcela od oko 40.000 kvadrata koja je prodana za 1,3 milijuna eura – bude li prenamijenjena – vrijedit će nekoliko puta više. U svakom slučaju, takav je scenarij nemoguć bez blagoslova općinskih vlasti, koje odlučuju o prostornim planovima.

Općinski načelnik Jerko Roščić tvrdi da prenamjene neće biti idućih 10 godina, no plan može promijeniti i Županija, a navodno je prenamjena sporne parcele uz more, između Baške Vode i Baškog Polja, već pripremljena. Najveći teret u ovome bi slučaju mogao biti na tvrtki Sunčani Bast čiji je vlasnik Mario Mikulić. Izvori Večernjeg lista bliski obitelji Mikulić kazali su da je napravljen pravovaljan kupoprodajni ugovor i kako obitelj vjeruje da će sve riješiti na jedan razuman i prihvatljiv način za sve. Obitelj Mikulić nezadovoljna je samim praćenjem tog događaja jer se, kažu, previše senzacionalizma unijelo u medijima, a najgore je što žele u to uvući i samu obitelj. Mikulić je, tvrde, s fra Šimom potpisao pravovaljan kupoprodajni ugovor i ništa nije bilo sporno dok fra Šime nije pobjegao s novcima.

>> Fra Nimca u Zagrebu odao mobitel, uhićen pa prebačen u Split

>> Crkva potvrdila: Nimac nam je uzeo gotovo 10 milijuna kuna

Ključne riječi

Komentara 69

LI
ličkavučina
16:39 18.10.2012.

A kako je crkva došla do tih 9 miliona vrijedne imovine? Hoće li to netko propitat? MUP recimo.

Avatar pupoljak
pupoljak
16:42 18.10.2012.

" Fra Šime Nimac kazneno prijavljen za zlouporabu položaja i ovlasti". Ma koji je on položaj imao u RH, a još bolje, koje ovlasti? Kakvu je on štetu nanio RH?

EN
ENTUZIJASTA
16:33 18.10.2012.

Da je krao od sirotinje,bila bi to 3 "Očenaša" i 2 "ZdravoMarije"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije