Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dunav na 12 metara

Fotografije katastrofe: U Passauu najgora poplava u 500 godina

poplave Passau (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
04.06.2013.
u 17:19

Kanali, odnosno ulice, su puni vojnika u gumenim čamcima koji evakuiraju ljude iz njihovih domova. Dobra vijest je da se vodostaj počeo smanjivati.

Ulice bavarskog grada Passaua su se pretvorile u kanale uslijed najgorih poplava u posljednjih 500 godina u tom gradu, piše Spiegel.

Kanali, odnosno ulice, su puni vojnika u gumenim čamcima koji evakuiraju ljude iz njihovih domova. Dobra vijest je da se vodostaj počeo smanjivati. Puni opseg razaranja vodene bujice tek će se vidjeti kada se ona potpuno povuče u svoja korita. - Najgore tek dolazi - kazao je zapovjednik Thorsten Klapp koji je sa kontingentom od 150 njemačkih vojnika poslan u pomoć ljudima.

"To me straši"

Passau se često ponosi činjenicom da je "grad na tri rijeke", Dunavu, Innu i Ilzu. U kuće se zavukla voda, a struja je isključena, ali usprkos tome neki ljudi su još uvijek u njima. Vojnici su iz stana izvukli 70-godišnjaka za kojeg su se zabrinuli rođaci te su zvali spasioce. - Telefonska linija mi je prekinuta, a nemam mobitel - rekao je umirovljenik te dodao kako ga "to straši".

Razina vode u Passauu je počela padati. Sinoć je Dunav narastao na rekordnih 12,8 metara, što je najviši vodostaj od kada postoje mjerenja. Očekuje se da će danas popodne pasti na oko malo više od 10 metara. I u drugim dijelovima Bavarske se voda povlači. U regiji Sachsen je situacija još uvijek kritična. Starim gradom Grimma može se prolaziti samo u čamcima, a u okolici Leipziga je evakuirano oko 6000 ljudi. Vlasti upozoravaju i na vodostaj rijeke Elbe koji je još uvijek u porastu.

"Smirivanje situacije još dugo nije na vidiku"

Nakon najjače poplave ovog desetljeća na zapadu Austrije, stanovništvo uz rijeku Dunav na istočnom dijelu zemlje strahuje da bi i ono moglo idućih dana doći na udar katastrofalnog vodenog vala. Istočni dio autoputa u Beču (A4) je zatvoren za promet, javio je u utorak austrijski radio i televizija ORF, napomenuvši kako su sve oči stručnjaka i javnosti trenutačno uprte prema Donjoj Austriji, gdje vodostaj Dunava raste iz sata u sat.

- Smirivanje situacije još dugo nije na vidiku - rekao je hidrograf pokrajine Gornje Austrije, gdje je u utorak vodostaj Dunava također bio u porastu. Nova zaštita od poplava predviđena je za obranu od vodenog vala visokog do 11,15 metara. - Bit će to borba za svaki centimetar - dodao je. U gornjoaustrijskom Mühlviertlu stanovnici brojnih mjesta na krovovima kuća čekaju na svoje spasitelje koji ih helikopterima prebacuju na sigurno. Djelatnici Služba za spašavanje ljute se na brojne znatiželjnike koji su pohrlili na Dunav i svojom prisutnošću dodatno otežavaju situaciju.

U Fondu za katastrofe 374 milijuna eura

Situacija u poplavljenim zapadnoaustrijskim pokrajinama, Voralberg, Tirol i Salzburg se smiruje i raščišćavanje terena i poplavljenih objekata je u tijeku kako bi se moglo početi s utvrđivanjem šteta prouzročenih poplavom, javlja ORF. Isti izvor navodi da je austrijska ministrica financija Maria Fekter u utorak najavila mogućnost povećanja novčanih sredstava u Državnom fonda za katastrofe.

- Prethodno treba utvrditi visinu nastalih šteta - rekao je potkancelar i ministar europskih i međunarodnih poslova Michael Spindelegger. Savezni kancelar Werner Faymann poručio je poplavljenim Austrijancima da će im sva potrebna sredstva biti stavljena na raspolaganje. Austrijske vlasti su u Fond za katastrofe u 2013. godini dotirale 374 milijuna eura.

>>Razina vode u Pragu opada, RH ne prijeti izvanredno stanje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije