Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neki odmah priznali

Prodaja ispita: Među uhićenima sin i suprug Bajićeve zamjenice

uhićenje na medicini (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/14
Autori: Ivana Jakelić, Ivanka Toma, Marijana Zrinjski/VLM, Sonja Hoffman
10.10.2012.
u 15:40

Mladićev otac Lončar, inače liječnik, sinu je dao novac za kupnju ispita, a majka Višnja Lončar, inače Bajićeva zamjenica, navodno nije znala za nezakonito ponašanje sina i supruga

– Božo, mali ti je idiot. Nikada neće završiti ovaj fakultet. Bolje ti je da ga ispišeš – jedna je od rečenica koju su istražitelji tijekom višemjesečnog tajnog praćenja i prisluškivanja uhvatili na "mjerama" kojima je, kako se danas ispostavilo, bio obuhvaćen dio profesora, liječnika, studenata i asistenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu. A rezultati tih mjera danas su doveli do policijsko-uskočke akcije koja je rezultirala uhićenjem 12 osoba, među kojima je i "mali" s početka teksta, Hrvoje Lončar, student prve godine medicine i sin Višnje Lončar, zamjenice glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Mladić, kako se neslužbeno doznaje, nije uspio položiti ispit iz anatomije premda je dobio pitanja. Stoga je odlučio ići linijom manjeg otpora te ispit – kupiti.

S cijelom pričom bio je upoznat i njegovo otac Božo Lončar, liječnik u KB Dubravi, koji mu je odlučio dati novac. Stvar se za obojicu zakomplicirala kada je Marko Svalina, nedavno uhićeni djelatnik policijskog USKOK-a, osumnjičen da je podatke iz tajnih istraga dilao trećim osobama, pa i pojedincima iz kriminalnog miljea, upozorio jednog od članova obitelji Lončar da su upali u tajne mjere. Informacija je potom došla do Višnje Lončar koja je sve prijavila Bajiću. A rezultat je toga uhićenje njezina sina i muža, koji su večeras s ostalim osumnjičenicima dovedeni u sjedište USKOK-a pod sumnjom da su počinili niz teških koruptivnih djela – primanje i davanje mita, zlouporabu položaja, poticanje na zlouporabu položaja. Među onima koji su večeras privedeni u USKOK, gdje su neki priznali djela, dok su se drugi branili šutnjom, bio je i dr. Zlatko Kelović, sada osumnjičen za zlouporabu položaja, dva slučaja mita te protuzakonito posredovanje. Kako se sumnja, upravo je Kelović, koji među svojim kolegama slovi kao najstroži ispitivač na anatomiji, Hrvoju Lončaru trebao "srediti" prolazak na ispitu iz anatomije.

U dva slučaja za koje se dr. Kelović sumnjiči cijene su bile 500 eura i 5000 kuna, no novac, kako doznajemo, nije išao njemu, već nekoj trećoj osobi, koja za sada nije uhićena jer su mjere tajnog praćenja i prisluškivanja "pukle". Osim studenata, liječnika i profesora anatomije, među uhićenima je i djelatnica referade, a svi bi osumnjičeni sutra trebali biti dovedeni sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda. Tada će se znati za koga od njih USKOK traži određivanje istražnog zatvora i po kojim osnovama.

Inače akcija, koja se može smatrati svojevrsnim nastavcima akcija Indeks, pokrenutih u jesen 2008. kada su meta bili zagrebačka Ekonomija i Promet te kupovina i prodaja ispita na njima, počela je danas rano ujutro, kada je policija upala na Medicinu. Pretražili su urede pojedinih profesora te izuzeli dokumente i kompjutore, a među onima čiji je ured bio pretražen i ured je profesora dr. Ivana Vintera. Bez objašnjenja, kaže prof. Vinter, policija mu je zaplijenila kompjutor te sve memorijske stickove.

– Rečeno mi je da ću sve dobiti natrag za mjesec dana, što znači da ću do tada kao profesor biti onemogućen za rad – rekao je Vinter. Dodao je da mu policija nije htjela reći razlog pretrage njegovih prostorija pa pretpostavlja da je to zato što je šef. Nitko mu, kaže, nije rekao ni je li osumnjičen. Među profesorima na anatomiji priča se kako je, ako je i bilo korupcije i prodavanja ispita, za sve “kriv” dekanski kolegij koji je dopustio da se u dekanskom roku polaže više od jednog ispita. – To ostavlja prostor za prljavštinu – komentirao je jedan profesor. Uz to među profesorima se čuje i priča da se sve zakotrljalo nakon anonimne prijave USKOK-u, kojom je upozoreno  na korupciju na Medicini, što je inače priča koja se s vremena na vrijeme pojavljuje u akademskoj zajednici.

Događanja na Medicini komentirao je i ministar Željko Jovanović koji je kazao da je sve to na žalost znak da korupcija na fakultetima nije iskorijenjena. Jedan od pokušaja da se ona iskorijeni bila je i prva akcija Indeks, tijekom koje je bilo uhićeno više od 100 osoba. Uhićenja do tada eminentnih profesora izazvala su buru u akademskoj zajednici, a cijela afera podijeljena je u pet sudskih postupka, koji su se odnosili na kupnju i prodaju ispita na Pravnom i Ekonomskom fakultetu. Svi spomenuti sudski procesi okončani su što nepravomoćno, što pravomoćno, i to mahom osuđujućim presudama.

>>Uvjetne kazne za kupoprodaju ispita na Prometnom fakultetu

Komentara 304

SC
scary
16:00 10.10.2012.

ma nemoguće.

OB
-obrisani-
16:01 10.10.2012.

A što je s Pravom I FF-om?

OB
-obrisani-
22:12 10.10.2012.

lib----prodao i zaradio x2

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije