Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snažna detonacija

VIDEO Eksplozija u Zagrebu: Da je bio putnički vlak odletio bi u zrak!

eksplozija (1)
Igor Kralj/Pixsell
09.01.2013.
u 07:00

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić kazao je da je očevid pokazao da je došlo do eksplozije eksplozivnog sredstva, no nije potvrdio o kakvoj se napravi radi.

Jaka eksplozija na željezničkoj pruzi pedesetak metara zapadno od željezničke postaje Podsused u 3.50 sati ujutro podigla je na noge cijelu četvrt i uzbunila metropolu. Načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić kazao je za HRT-ov Dnevnik da je očevid pokazao da je došlo do eksplozije eksplozivnog sredstva, no nije potvrdio o kakvoj se napravi radi. Istaknuo je da je prerano govoriti o terorističkom činu jer je za teroristički čin potreban motiv. 

Kao da je potres ili rat

Eksplozija je odjeknula kada je teretni vlak koji prometuje na relaciji Zagreb – Varaždin kojim je upravljao 39-godišnji strojovođa B. H. naletio na zasad nepoznatu napravu. Detonacija je odjeknula tako jako da su popucala stakla na lokomotivi, ali i na nekoliko najbližih kuća, a neki od prozora potpuno su izbačeni iz okvira. Dio pruge također je djelomično razoren. Vlak ipak zbog težine koja je veća od 100 tona nije iskočio iz tračnica, nego se zaustavio pedesetak metara od mjesta eksplozije.

U eksploziji na pruzi pokraj Podsuseda nitko nije ozlijeđen, oštećeno je nekoliko prozora na kućama, a popucala su i stakla na lokomotivi. Strojovođa pak nije bio primijetio ništa na pruzi, kažu nam oni koji su razgovarali s njim.

– Kad je eksplozija grunula, vidio je ogromnu svjetlost i osjetio veliku detonaciju. Nakon toga počeo je kočiti i vlak je stao nakon što je preletio preko oštećenja na tračnici dužine 30-ak centimetara – prepričali su nam upućeni iz HŽ-a. Na lokomotivi teškoj 104 tone popucala su stakla, a u eksploziji je znatno oštećen i njen donji dio. Strojovođa je od nemilog događaja doživio veliki šok i odmah je otišao na bolovanje. Naši sugovornici iz HŽ-a kažu da onaj tko je postavio eksploziv na pruzi nije mogao znati koji će vlak točno naletjeti na njega jer dnevno tom prugom prometuje više od 200 vlakova. No ističu da je sreća u cijeloj priči ta što na eksploziv nije naišao putnički vlak koji je znatno lakši od teretnog i teži od 30 do 40 tona. U tom bi slučaju posljedice bile daleko veće. To nam je potvrdio i jedan od policajaca koji je osiguravao teren oko mjesta eksplozije kazavši da bi od takve eksplozije vlak gotovo sigurno izletio iz tračnica.

U kućama koje su stradale u eksploziji razasute su krhotine stakla, po hodnicima i sobama popadale su slike, negdje su prozori potpuno iskočili iz okvira. Naselje je skoro cijeli dan bilo u opsadnom stanju. Šokirani stanari u nevjerici su promatrali stotine policajaca i pirotehničke ekipe koje su tamo obavljale očevid. Eksplozija u gluho doba noći podsjetila ih je na ratno stanje.

 – Policija je već nekoliko puta bila unutra, nešto su gledali, mjerili, rekli su nam da sve ostavimo kako jest i ništa ne mičemo. Krhotine stakla nalaze se doslovno po cijeloj kući. Mislim da je ovime netko želio poslati poruku, ne znam točno kome i zašto, možda ćemo uskoro doznati – ogorčena je susjeda M. I.

Policajci sa psima

Eksploziju su među prvima dobro čuli i osjetili i policijski službenici koji su u službenom vozilu stajali pokraj semafora na Podsusedskoj aleji koja se nalazi tik uz prugu. Odmah su obaviještene sve nadležne službe, a na teren su prvi izašli pirotehničari s policijskim psima. Od tada i traje opsadno stanje u Podsusedu, više desetaka policajaca osigurava cijelo područje, forenzičari pretražuju teren...

>> "Rodbina nas pita je li to terorizam u Zagrebu"

Promet bio zaustavljen

Zbog zatvaranja i preusmjeravanja prometa u tom je dijelu grada došlo do prometnih gužvi. Iz HŽ-a su izvijestili da je u 16.57 sati normaliziran promet na oba kolosijeka na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Zaprešić. Oko 16 sati pušten je i cestovni promet Alejom Bologne u svim smjerovima.

>>Imate li informacije, fotografije ili videosnimke o ovom događaju, pošaljite ih na dojavi@vecernji.net

>> Izbjegli katastrofu: U zadnji tren spriječili eksploziju plina

Komentara 140

GO
godfather2
09:25 09.01.2013.

Terorizam je u pitanju.

SJ
Sve je uzalud
11:09 09.01.2013.

Nažalost ipak ima nezadovoljnih u Hrvatskoj.Nije ovo način za artikulaciju nezadovoljstva.

GO
godfather2
09:23 09.01.2013.

Mislim da bi sada u HŽ-u trebalo pod hitno zaposliti 10.000,20.000 tisuća stranačkih kumova i rodbine da osmatraju prugu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije