Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA MANJINSKA KNJIŽEVNOST

FOTO U Beču predstavljena nova knjiga Sanje Vulić 'Neotuđeni u tuđini'

knjiga
Foto: Snježana Herek
1/4
07.04.2024.
u 10:46

“U fokus knjige sam stavila manje poznate hrvatske pisce iz zemalja u kojima živi hrvatska manjinska zajednica i njihova književna djela, koji su mi se činili zanimljivim, a o kojima se u Hrvatskoj općenito malo zna. Za neke teme imala sam potrebu napraviti sinteze”, rekla je prof. Vulić.

"Neotuđeni u tuđini. Iz književnosti Hrvata u manjinskim zajednicama", naziv je nove knjige prof.dr. sc. Sanje Vulić, redovite profesorice na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, koji je izdavač knjige. Predstavljena je u četvrtak navečer u prostorijama Folklornog ansambla "Šokadija" u Beču. Organizatori promocije bili su FA Šokadija, Beč na čelu s predsjednikom Mariom Šimičićem  i Hrvatski svjetski kongres u Austriji koji vodi Igor Lacković. Oba čelnika uvodno su pozdravilI gošću iz Zagreba, koja je i prošle godine u njihovom angažmanu predstavila svoje dvije knjige "Blago rasutih: Jezik Hrvata u dijaspori" dio I. i II. Novu knjigu prof. Sanje Vulić "Neotuđeni u tuđini" predstavila je hrvatska pjesnikinja u Beču Maja Epp, a o knjizi je govorila i sama autorica knjige. "U fokus knjige sam stavila manje poznate hrvatske pisce iz zemalja u kojima živi hrvatska manjinska zajednica i njihova književna djela, koji su mi se činili zanimljivim, a o kojima se u Hrvatskoj općenito malo zna. Za neke teme imala sam potrebu napraviti sinteze", rekla je prof. Vulić.

"Polovica knjige bavi se piscima iz Mađarske i to to u razdoblju od kraja 19. stoljeća kada počinje suvremeniji tip književnosti do 2010. godine. Namjerno ne do današnjih dana, jer živimo u doba ubrzanih promjena, istaknula je autorica knjige “Neotuđeni u tuđini". Napomenula je kako su u knjizi najzastupljeniji autori iz Vojvodine, vojvođanskog dijela Bačke i istočnoga Srijema, odnosno Republike Srbije. Tu su i pisci iz Gradišća u Austriji, kao i iz Boke Kotorske”.

Prof. Vulić je rekla kako je zadnju tematsku cjelinu u knjizi posvetila književnoj kritici u manjinskoj književnosti. "To mi je bilo važno, jer se ta kritika znatno razlikuje od književne kritiku u matičnoj domovini i hrvatskoj dijaspori", rekla je prof. Vulić. "Knjiga je podijeljena u 14 tematskih cjelina. Između ostaloga dotiče se i tabu tema u manjinskoj književnosti", rekla je pjesnikinja Maja Epp, koja je vodila razgovor s autoricom knjige i čitala ulomke iz knjige i pjesme manjinskih pisaca.

Jedna od tih tabu tema vezana je uz Hrvate u Santovu, u mađarskom dijelu Bačke, gdje je dio hrvatskog naroda u tom selu na prevaru preveden na pravoslavlje. Druga je tema Domovinski rat u manjinskoj književnosti. Kako je Epp napomenula ovoj osjetljivoj temi autorica je posvetila posebno poglavlje u kojem se može pročitati i o progonu pisaca koji su pisali o izrazito hrvatskim temama. 

VEZANI ČLANCI:

Među autorima koji se dotiču tematske cjeline Domovinski rat,  Epp je spomenula Vladimira Bošnjaka, Josipa Gujaša Đuretina, Mišu Jelića, Grgu Andrina ….. Zasebna tematska cjelina u knjizi je posvećena zbirci "Srijemske elegije" Josipa Andrića. Tu je i pjesnička zbirka “Osme” Lazara Merkovića. Bečani su imali priliku čuti i o prozi Vladimira Bošnjaka, pjesništvu Mirka Kopunovića i brojnih drugih pisaca čija su djela vrijedna pozornosti čitateljstva. Među njima su i gradišćanski Hrvati u Austriji, akademik Nikola Benčić, čiji je esej također pročitan ma promociji, Ana Šoretić, Petar Tyran, Joško Weidinger, Vladimir Vuković i pučki pjesnik Anton Leopold. "Gradišće je za mene, posebno na svoj način", ustvrdila je prof. Vulić.

U knjizi su, između ostalih spomenuta i tri hrvatska pisca rođena prije raspada Austro-Ugarske Monarhije s područja današnjeg mađarskog dijela Bačke: Ivan Petreš, Mišo Jelić i Antun Karagić. Na kraju je autorica predstavila malo poznatu pjesnikinju iz Boke kotorske Desanku Matijević, a jedan od njezinih uradaka pročitala je pjesnikinja Epp. I to ne samo od Desanke nego i brojnih drugih pisaca predstavljenih Bečanima, što je publika popratila burnim pljeskom.

Ono što je također bilo sjajno primljeno od publike je da je promocija knjige bila i glazbeno usklađena s tematskim cjelinama, za što se je znalački pobrinuo omiljeni kantautor i vođa sastava "Dubrovački kavaljeri" iz Beča Josip Čenić. "Cilj pisanja ove knjige mi je bio da se kako u matičnoj domovini tako i u hrvatskoj dijaspori potakne veće zanimanje za hrvatsku manjinsku književnost i njene autore, koji su to više nego zaslužili", rekla je nakon promocije za Večernji list prof. dr. sc. Sanja Vulić. Prof. Vulić je najavila ju svibnju u Budimpešti promociju tri njene knjige: "Blago rasutih: Jezik Hrvata u dijaspori" dio I. i II., te "Neotuđeni u tuđini. Iz književnosti Hrvata u manjinskim zajednicama". Katarina Dorkin-Križ zadužena za kulturu i obrazovanje u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču nam je rekla kako je promocija knjige prof. Vulić bila "izuzetno kvalitetna i inspirirajuća".

"Autorica knjige nam je s  puno ljubavi i emocija  znalački i analitički predstavila pisce i pjesnike o kojima se baš nema prilike čuti i nešto pročitati", dodala je. "Ovo je posebna knjiga koja, kada se počne čitati uvlači se čitatelju, pod kožu. Gotovo posvuda kod predstavljenih pisaca osjeća se čežnja hrvatskih manjinskih pripadnika za domovinom. Jednako kao i kod nas iseljenih Hrvata, koji nismo manjinci", rekla nam je pjesnikinja Maja Epp.

"Publika je bila oduševljena s puno novih spoznaja večeras", rekao nam je predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) u Austriji Igor Lacković. Lacković je prof. Vulić poklonio knjigu književnika Marija Jereba i prvi broj časopisa "Hrvati izvan granice", koje je ove godine izdao HSK.

"Organizacijom ovakovih večeri pokušavamo ukazati na značaj njegovanja i očuvanja hrvatskog jezika, kulture i identiteta u tuđini. Jer, mnogi su Hrvati već izgubili jezični priključak i njihova djeca sve manje govore hrvatski. To je težak posao, ali ne smijemo posustati", rekao je za Večernji list predsjednik FA "Šokadija" Beč Mario Šimičić. U svakom slučaju, hrvatska manjinska poezija i proza predstavljena u Beču, oduševila je Bečane.

VIDEO Butković Milanoviću posvetio novi status: 'Dobro jutro Zorane, oprosti što ti pišem ovako rano...'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije