Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vikend odmor uz Muru

FOTO Ova slovenska općina simpatičnog naziva nudi jedinstvene bioterme, a uzgajaju i vlastitu pasminu konja

Foto: Nikola Zoko
1/11
11.04.2024.
u 16:36

Ljutomer je godinama domaćin i prestižnog, svjetskog filmskog festivala Grossmann kojeg je 2017. posjetio i legendarni glumac Christopher Lee

Ukoliko planirate za vikend otputovati na neku novu destinaciju, jedno od odredišta može biti Općina Ljutomer u sjeveroistočnom dijelu Slovenije. Općina simpatičnog imena nalazi se u regiji naziva Prlekija, a od Zagreba je udaljena 130 kilometara. Ljutomer maleno, simpatično mjesto koje će vas oduševiti izgledom, arhitekturom, starinskim kuća,a i običajima, no poznat je po termalnim izvorima, vinskoj cesti, jedinstvenoj Pleškoj gibanici, zvuku tamburice s četiri žice, te aktivnostima na zajedničkoj nam rijeci Muri. Tu možete u ljetnim mjesecima doživjeti i kasačke utrke koje privlače zaljubljenike u ovaj sport iz čitavog svijeta. No, zvijezda ove destinacije svakako su Bioterme otvorene u današnjem obliku 2004 godine.

Smještene su u prekrasnu prirodnu kulisu nekadašnjeg Krajinskog parka, u kojima je termomineralna voda iz dva bunara s dubinom od 2.273 m i 1.537 m. Voda je čista, miješana, visokokvalitetna, hipertermalna, topla i bogata natrijem, kalijem i hidrogenkarbonatom. Na izvoru ima između 42 i 51 stupnja pa se termalnom vodom zagrijavaju i objekti termi. Osim toga Bioterme crpe energiju iz zagađujućih izvora, proizvodeći vlastitu električnu energiju iz solarnih sustava, a u potpunoj harmoniji s prirodom nude smještaj u hotelu cijele godine te odličan kompleks sa 22 kuće i 11 glamping šatora koje su posebno zanimljive u toplijem dijelu godine za manje i veće obitelji, pa možete birati po svom ukusu, vrstu smještaja. U termomineralnoj vodi Bioterma možete se kupati u otvorenom i zatvorenom kompleksu bazena, a volite li dodir prirode i dok plivate, za vas je onda prirodni biološki bazen koji se nalazi u sklopu Glamping naselja. Ovaj je bazen poseban po tome što se voda filtrira biljkama umjesto kemikalijama.

Zanimljiv je i centar Ljutomira gdje se može posjetiti kušaonicu vina ili restoran s domaćom hranom Stari hrast koji se nalazi uz stoljetni hrast koji raste u blizini. Gradske ulice dovesti će vas i do prekrasnog zelenog parka s prozorom u zeleni Ljutomer s kojeg puca pogled na štale u kojima živi autohtona pasmina konja – Ljutomerski kasač. Uzgoj ovog konja (koji je blistav, poslušan i posebno elegantan) datira od 15. stoljeća, a popularnost od 19. stoljeća. Naime, 1874. se od poljoprivrednog konja pretvorio u zvijezdu kasačkih utrka. Ovom prekrasnom konju, ali i trkama posvećen je i muzej, a svakog ljeta se na ovom mjestu održavaju Kasačke utrke koje privlače brojne turiste iz cijelog svijeta.

Kad smo kod ljeta i turista, Ljutomer posjećuju brojni turisti koji možda i ne znaju izgovoriti naziv grada, ali znaju da je po mnogočemu poseban. Ljutomer je godinama domaćin i prestižnog, svjetskog filmskog festivala Grossmann kojeg je 2017. posjetio i legendarni glumac Christopher Lee. U okolici Ljutomira brojni su muzeji i zanimljiva mjesta koje se mogu razgledati.

1/11

Primjerice, tu je lončarija Žuman, gdje na lončarskom kolu možete pokušati napraviti svoju glinenu posudu. Ručno rađene posude možete kupiti i kao suvenir ponijeti kući. Zdravi suvenir vas čeka u jedinstvenom Pčelarskom muzeju Tigeli smještenom u selu u Krapju. U središnjem dijelu muzeja nalazi se najstariji pčelinjak u Sloveniji rađen po sistemu "Naiser". Ukoliko želite, pijuckajući sok od cvjetnog meda moći ćete izraditi i svijeću od pčelinjeg voska. Muzeji su u ovom kraju po mnogočemu zanimljivi pa dok prolazite kroz selo Pristava možete doći i u Vinogradniški in kmečki muzej obitelji Pavličić. Na sredini imanja nalazi se travnjak u obliku srca. Kroz muzej će vas voditi domaćin - vitalni Srećko Pavličić pričajući priču o svom obiteljskom stablu.

Posebno će vas nasmijati priča o životu njegove tete Marije (zvane Mici) u čijoj se zbirci može pronaći puno toga - od lijepe odjeće do korisnih predmeta koji su se koristili početkom 20.stoljeća. Na kraju razgleda okrijepit ćete se na Prleški način - komadom kruha s nareskom i čašom jedinstvenog likera Zoltanova krv. Svi spomenuti muzeji su otvoreni svaki dan, a kako bi doživljaj bio potpun najavite se domaćinima. Dio dana možete provesti uz rijeku Muru, na skeli Tinekov brod vlasnika Jožefa Pozderca čijoj skelom možete doći od sela Mota do Gornje Bistre na hrvatskoj strani.

POVEZANI ČLANCI:

Tinekov brod jedan je od posljednjih pristaništa na rijeci Muri i jedini je privatni most preko ove rijeke. Kad pređete na izletište tu vas može dočekati tostirani kruh s namazom od češnjaka, palenta, riba s kuhanim krumpirom i preljevom od ulja te ostala jela. Svakako vrijedi posjetiti i Jeruzalemsko vinsko gorje i Vinoteku Jeruzalem sa svim vinskim etiketama ovog kraja, te čuti mnoge priče o ovom rajskom mjestu i povezanosti slovenskog i palestinskog Jeruzalema

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije