Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobri susjedi: Susrest će se i gospodarstvenici

Forum izglađuje i poslovni odnos sa Slovenijom

kosor i pahor
Petar Glebov / 24 sata
04.10.2009.
u 23:04

Slovenski premijer Pahor u izjavama za medije znakovito naznačuje 20. listopada kao dan novog susreta s premijerkom Jadrankom Kosor. Tada bi se prema slovenskim izvorima trebao naime u Zagrebu održati hrvatsko-slovenski poslovni forum.

Sporazum o arbitraži za rješenje hrvatsko-slovenskoga graničnog spora blizu je dovršenja te bi uskoro mogao biti parafiran. Sadržaj dokumenta bit će prije parafiranja svakako predočen hrvatskoj javnosti, rečeno nam je u Ministarstvu vanjskih poslova. Na tome inzistira i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković iako se i sada u završnici dogovora drži okvira tihe diplomacije.

Ne zna se organizator
Tako hrvatska strana još ne izlazi s mogućim datumom parafiranja toga dokumenta. Slovenski premijer Pahor u izjavama za medije znakovito naznačuje 20. listopada kao dan novog susreta s premijerkom Jadrankom Kosor.

Tada bi se prema slovenskim izvorima trebao naime u Zagrebu održati hrvatsko-slovenski poslovni forum. Na hrvatskoj strani i oko datuma održavanja tog foruma još ima nejasnoća. U MVP-u tvrde da nisu upoznati s detaljima, već da će o tome više znati u Hrvatskoj gospodarskoj komori. No u HGK odgovaraju kako još nemaju jasne informacije o tome da će oni biti organizator skupa te da je sve još “u fazi dogovora”.

Nije isključeno ni da vladajući ovaj put ne žele preizraženo komorsko pokroviteljstvo s obzirom na to da je šef HGK Nadan Vidošević jedan od predsjedničkih kandidata i da mu se često predbacuje kako se Komorom koristi za predizbornu promidžbu. Ideja o održavanju poslovnog foruma znak je želje politike da se “oduži” gospodarstvu kojem je blokada pregovora nanijela izravne štete. Iako su komore iz obiju država u vrijeme najnapetijih odnosa između Hrvatske i Slovenije osuđivale trgovački bojkot, to nije moglo spriječiti kupce da svoj stav o postupcima politike ne izraze i u odnosu prema slovenskim proizvodima.

Pozitivno ozračje
Uoči ovogodišnje turističke sezone veliko je bilo pitanje kako će se blokada pregovora odraziti na hrvatski turizam i dolazak Slovenaca. Sada se poslovnim forumom očito traži prilika da se gospodarstvu obiju država pošalje poruka da politika opet stvara pozitivno ozračje za poslovnu suradnju.

– Smatramo da bi bilo dobro organizirati skup. U interesu je gospodarstva obiju država da se odnosi izglade – kaže Dunja Konjevod, potpredsjednica HGK za međunarodne odnose.

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar pinko_palinko
pinko_palinko
23:44 04.10.2009.

meni se SLO tolko gade da ne bi kavu popio s njima a ne izgladjivao poslovne odnose

MO
Mocker
03:12 05.10.2009.

...hehe, a ti \'boardaj\' do mile volje, izgleda da imas \'imaginery\' prijatelja, s imenom Reka...al\' si me nasmijao.

FA
Fantomlat
06:38 05.10.2009.

Slovenci misle da će im sad Hrvati popraviti lošu gospodarsku situaciju i popraviti lošu izvoznu bilancu.Malo morgen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije