Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazi iz Zagreba

Foley: Nema naznaka da će itko blokirati ulazak Hrvatske u EU

James Foley (1)
Robert Anic/PIXSELL
13.07.2012.
u 19:31

Iako odnose Zagreba i Washingtona opisuje kao izrazito dobre i partnerske, naglašava da zbog loše investicijske klime nije uspio u tome da u Hrvatsku dovede američke investitore.

Napredak koji je ostvarila Hrvatska u posljednjih dvadeset godina može biti model za sve zemlje u regiji koje kreću istim putem, kazao je James Foley, veleposlanik Sjedinjenih Država u Hrvatskoj, koji ovih dana završava svoj mandat. Naglasio je da je u Hrvatsku prije tri godine došao s naputkom državne tajnice Hillary Clinton da učini sve kako bi Hrvatska što prije postala članica EU. Naglasio je da je ovo za njega i njegove suradnike bilo intenzivno razdoblje, ali da u Washington odlazi zadovoljan zato što su mnogi ciljevi ostvareni. Veleposlanik Foley također se nada da više neće biti nikakvih blokada na putu Hrvatske u punopravno članstvo i da će proces ratifikacije teći bez ikakvih problema.

Loš ugled poslovnih ljudi

– Mislim da Slovenija i Hrvatska mogu riješiti međusobne probleme i da oni ne bi trebali biti uzrok za bilo kakvo blokiranje. Sjedinjene Države ne prihvaćaju takvu vrstu blokada pa se nadamo da će sve zemlje članice EU na vrijeme i bez problema ratificirati hrvatski ugovor o pristupanju – kazao je Foley i naglasio da proces monitoringa ide dobro, da hrvatska Vlada ispunjava sve zahtjeve koje u tom pogledu Bruxelles pred nju stavlja te da ni od jedne zemlje članice EU Washington nije dobio nikakve naznake da bi moglo biti problema s ratifikacijom.

Iako odnose Zagreba i Washingtona opisuje kao izrazito dobre i partnerske, naglašava da zbog loše investicijske klime nije uspio u tome da u Hrvatsku dovede američke investitore.

– Kada sam došao u Hrvatsku, postao sam svjestan teškoća s kojima se susreću ulagači. Žao mi je što ulagači odlaze u druge zemlje regije i svijeta zato što Hrvatska zaista ima jako dobre potencijale. Potrebna je duboka promjena i reforme, ponajprije zato što se radi o povijesno uvjetovanom problemu koji je teško razbiti – naglašava Foley i dodaje da u našoj zemlji poslovni ljudi imaju loš ugled, i to u prvom redu zbog naslijeđa socijalizma, privatizacije, ali i zbog korupcije.

Edukacija o korupciji

Nada se da će se to promijeniti zato što je to jedan od glavnih preduvjeta da se krene naprijed. Pun je hvale za način na koji se Hrvatska bori protiv korupcije i najavljuje da će se u Zagrebu otvoriti regionalni edukacijski centar za borbu protiv korupcije u kojem će hrvatski stručnjaci imati najvažniju ulogu.

Na pitanje o mogućnosti da Hrvatska nabavi američke borbene zrakoplove, Foley je odgovorio da ta mogućnost i dalje ostaje otvorena, ali da će o tome odlučiti Hrvatska.

– U trenutku gospodarske krize zabrinuti smo zbog troškova koje bi Hrvatska zbog ovakve kupnje mogla imati, no dobra stvar je to da je ona članica NATO-a i da će NATO priskočiti upomoć ako bude potrebno. Borbeni zrakoplovi potrebni su svakoj vojsci, no zbog njih ne treba stvarati nove financijske probleme. Zbog izrazito duge obale i granice na moru mislim da bi se Hrvatska trebala koncentrirati na razvoja mornarice i na helikoptere – naglasio je američki veleposlanik.

Komentara 5

DA
danielbhr
21:22 13.07.2012.

kako to da je gsp zakljucio da je poslovna klima losa u Hrvatskoj ma to nije istina ...sam sam osjetio to na svojoj kozi ..hoces otvoriti nesto i napraviti dobro onda krenu problemi ..treba ti ovaj poapir, pa onda jos nesto pa onda jos nesto itd ..tako da na kraju ulozis lovu u svu tu papirologiju i onda skuzis da nisi nista ni poceo a velikog dijela love vise nema ...pa tko pametan dolazi i ulaze u Hrvatsku ..ova vlada je obecala promjeniti tu klimu pa da vidimo...

MO
mobuco
21:28 13.07.2012.

Dao bog da neko blokira narednih dvadesetak godina....

Avatar HRB
HRB
22:17 13.07.2012.

Nema naznaka..hm...a Slovencima sline cure zbog šanse da ucjenom ratifikacije Hrvatska nekako zaboravi maznutu lovu Ljubljnske banke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije