Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski kralj igračaka ide na operaciju prostate u SAD

Fižulića će na Klinici Mayo operirati robot od 1,5 mil. dolara

Goranko Fižulić
Davor Višnjić/Pixsell
09.11.2009.
u 21:08

Pošto mu je potkraj rujna dijagnosticirana ta najčešća maligna bolest u muškaraca, u petak će biti podvrgnut operaciji “Robotic Prostatecomy”.

Zbog operacije raka prostate Goranko Fižulić, predsjednik uprave Magme, sljedeći tjedan sprema se u svjetski poznatu Kliniku Mayo.

Robot kao SF

Pošto mu je potkraj rujna dijagnosticirana ta najčešća maligna bolest u muškaraca, u petak će biti podvrgnut operaciji “Robotic Prostatecomy”, nakon koje će dan ili dva ostati u bolnici te “prekid redovita radnog ritma nije izgledan”, poručuju iz Magme Zagrebačkoj burzi.

Operacija “robotom” za naše je uvjete poput znanstvene fantastike, a u SAD-u je posve istisnula laparoskopiju kad je o raku prostate riječ. Urolog upravlja robotom a da pritom može biti udaljen i kilometrima od operacijske dvorane.

Fini instrumenti uvode se ubodima u tijelo (slično kao u laparoskopije) te se oni pričvršćuju za “robotske ruke”, a liječnik operira odnosno pokreće robotske ruke i trodimenzionalnu kameru iznimno velikog povećanja.

– Primjerice, operaciju vodim s povećalima koja uvećavaju unutrašnjost ljudskog organizma dva i pol do tri puta, a robot ima povećanje od čak dvanaest puta – objašnjava dr. Damir Štajcar, specijalist urolog u varaždinskoj bolnici.

Tisuće dolara

U SAD se više nego dvije trećine operacija raka prostate obavljaju robotom, aparatom koji stoji oko milijun i pol dolara, a njegovi potrošni materijali tisuće dolara. U RH većina operacija raka prostate operira se otvorenim pristupom koji se prema svjetskim statistikama po rezultatima pokazao odmah poslije robotskih operacija. Ovaj zloćudni tumor napada više od stotinu od 100.000 muškaraca u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
21:50 09.11.2009.

Hraaac pljuc!

RA
rackizel
07:39 10.11.2009.

Citat:Hrvatski kralj igračaka ide na operaciju prostate u SAD Kraj citata. Boji se otiči na operaciju u Rijeku. Mogao bi poslije opracije pišati čučeći. Imaju iskustva s odstranjivanjem ljudskih udova. Zar je njegovo pišalo bitnije od pišala nekog obično građanina?? Novine i tako pišu da seks smanjuje rizik od raka prostate. Tko mu je kriv što je zapostavio seks na štetu zdravlja.

DO
doktorica
08:22 10.11.2009.

To mu sigurno ne plaća HZZO

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije