Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK U BEČU

Fischer poručio Josipoviću: Hrvatska 2012. može ući u EU

josipović
Foto: AFP
1/6
15.03.2010.
u 15:09

Austrijski predsjednik Heinz Fischer naglasio je da će njegova zemlja kao i dosad davati punu potporu europskom putu Hrvatske od koje se očekuje da ispuni preostale obveze.

BEČ – Austrija smatra da Hrvatska ima dobre izglede ove godine završiti pregovore s Europskom unijom i 2012. godine postati njezinom članicom – rekao je u zajedničkoj izjavi za novinare nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u Beču austrijski predsjednik Heinz Fischer. Naglasio je da će Austrija kao i dosad davati punu potporu europskom putu Hrvatske od koje se očekuje da ispuni preostale obveze.

Hrvatski je predsjednik rekao da je Hrvatska "predana europskim vrijednostima i ulasku u Europsku uniju", dodavši da je naša zemlja spremna ispuniti sve potrebne uvjete i reforme, posebno u pravosuđu i administraciji, ne samo zbog EU, kako je rekao, nego prije svega zbog svojih građana i partnera kako bi uživala ugled pravne europske države.

Predsjednik Josipović, koji je na poziv austrijskog kolege doputovao u jednodnevni službeni posjet, poslijepodne će se susresti s austrijskim saveznim kancelarom Wernerom Faymannom i predsjednicom parlamenta Barbarom Prammer.

Austrija je treća predsjednikova vanjskopolitička destinacija, a druga bilateralna, nakon Bruxellesa i Slovenije, otkako je preuzeo dužnost.

Nakon dolaska u Beč i svečanog dočeka uz najviše vojne počasti ispred bečkog Hofburga, dva su predsjednika najprije razgovarala u četiri oka, a zatim u sklopu izaslanstva dviju država.

Osim o daljnjem razvitku bilateralnih odnosa, dvojica predsjednika razgovarala su i o multilateralnim pitanjima. Tema razgovora bio je i proces uključivanja Hrvatske u Europsku uniju, jačanje gospodarskih veza te aktualno stanje u regiji.

– Austrijska je pozicija jasna, mi podržavamo taj pristup, to je dobro i za Hrvatsku i za regiju i za EU – rekao je Fischer. Josipović je na tome zahvalio austrijskom predsjedniku te su obojica zaključila da su odnosi dviju država prijateljski i stabilni.

Osvrnuvši se na stanje u regiji, dvojica su predsjednika istaknula da podržavaju europsku integraciju Srbije. Hrvatski je predsjednik istaknuo da je regionalna suradnja jedan od hrvatskih prioriteta i da je ona "zalog za mir i stabilnost u regiji". Dodao je kako je uvjeren da će Slovenija ukinuti sve blokade hrvatskih pregovora s EU, jer za blokadu nema razloga.

Josipović: Izvrsna suradnja na slučaju Hypo Alpe Adria banke
Govoreći o gospodarskoj suradnji Austrije i Hrvatske austrijski predsjednik Fischer ocijenio je Hrvatsku stabilnom zemljom, ističući da će austrijske tvrtke koje posluju u našoj zemlji i dalje nastaviti suradnju u punom opsegu.

On je izrazio zadovoljstvo austrijsko-hrvatskom gospodarskom suradnjom.

– Naši bilateralni odnosi, pa tako i gospodarski su izvrsni – poručio je Fischer.

U kontekstu suradnje dviju država, dva su predsjednika razmijenila mišljenja o slučaju Hypo Alpe Adria banke.

– Taj je osjetljivi slučaj dobar primjer suradnje – rekao je Fischer. Predsjednik Josipović, odgovarajući na novinarski upit, istaknuo je kako je hrvatska država zainteresirana da se taj slučaj ispita, posebice eventualna umiješanost hrvatskih državljana u ovu aferu te da se sve riješi u skladu sa zakonom.

Predsjednik Josipović najavio je da će Hrvatska podržati kandidaturu Austrije u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

 

Komentara 44

FA
faxfax
16:45 16.03.2010.

Ma koja eu? Kome to treba? Dajmo si sami srediti situaciju u dvoristu pa da budemo prvi koji ce uvaliti korpu eu nisu dostojni da nas imaju kao clanova to nam je ispod nivoa

UK
Ugo Kajvez
11:15 17.03.2010.

Gosp. predsjednik, bolje bi Vama bilo da trošite vreme (i novac poreznih obveznika) na one zemlje izvan europe kojima RH još uvijek može prodati nešto od ovog sitnog preostalog što proivodimo ..... a ne imati posla s onima koji nas pljačkaju ....

AB
abaso
15:38 15.03.2010.

Razbukta li se grčki sindrom, do 2012.g. EU više neće ni biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije