Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve priznao

Fiolić: Sanaderu sam dao 20 mil. kuna keša i skrivao mu Bukovce

sanader (1)
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/6
Autor
Ivanka Toma
15.06.2012.
u 18:50

Otkrivanjem vrijednih slika otkriveno je i to da se Sanader pripremao za bijeg i da odlazak preko granice nije bio slučajan, nego planiran

Najpoznatiji hrvatski mesar Stjepan Fiolić prokazao je svog prijatelja i političkog kompanjona Ivu Sanadera. USKOK-u je priznao da je oko 20 milijuna kuna izvučenih na račun prodaje zgrade u Planinskoj ulici predao u gotovini na ruke Ivi Sanaderu. Usto je priznao da je skrio najvrednije slike iz Sanaderove zbirke umjetnina – one Vlahe Bukovca koje su procijenjene na oko 230.000 eura.

Skrivanje prije bijega

Slike Bukovca Sanader je skrio kod Fiolića prije nego što je pobjegao u Austriju. Prvo Fiolićevo priznanje dodatno potvrđuje model Sanaderova vladanja, odnosno da je u svim prilikama koje bi mu se pružile (od kredita Hypo banke za Ministarstvo vanjskih poslova iz devedesetih, preko 10 milijuna eura mita u slučaju Ina-MOL do isplata Mladena Barišića u aferi Fimi media) nalagao mutne poslove i isisavanje novca iz državnih tvrtki i ministarstava, i to za punjenje vlastita džepa. Otkrivanje vrijednih slika koje nisu pronađene pretragom Sanaderovih nekretnina pak govori da je bivši premijer bio svjestan kako se protiv njega vode istrage, kao i da odlazak preko granice i kupnja avionske karte za SAD nije bila slučajnost, nego planirani bijeg.

Kako doznajemo, Fiolić je početkom tjedna dao naznaku da bi želio nadopuniti iskaz. Nakon što je potvrdio taj naum, tužitelji USKOK-a pozvali su ga na dodatno saslušanje. Ispitivanje o novim okolnostima koje je Fiolić odlučio ispričati trajalo je čak dva dana. Započelo je u srijedu i nastavilo se do četvrtka. Naši izvori govore da je Fiolić odlučio ispričati baš sve pojedinosti o odnosu sa Sanaderom. Bivši HDZ-ov saborski zastupnik, koji se isticao izdašnim donacijama stranci, navodno je dao vrlo detaljan iskaz u kojemu se ističu sve pojedinosti Sanaderova traženja, a onda i predaje novca koji je izvučen iz slučaja Planinska. Iako je progovorio, Fiolić time (barem zasad) nije promijenio svoj pravni status, nego je i dalje okrivljenik, ali je zato dao dovoljno podataka da se može očekivati kako će vrlo skoro protiv Sanadera biti podignuta još jedna optužnica.

Slučaj Planinska aktualan je već dulje vrijeme, a konkretni postupak započeo je prije nekoliko mjeseci, kada je USKOK zaokružio istragu te optužio mesara Fiolića da je zajedno sa Sanaderom, bivšim ministrom Petrom Čobankovićem i sudskim vještakom Matom Bitangom sudjelovao u zloporabi kojom je država oštećena za više od 25 milijuna kuna. Radilo se o tome da je zgrada u Planinskoj ulici u Zagrebu, koja je bila u suvlasništvu Mesnica Fiolić, prodana Čobankovićevu ministarstvu po cijeni kudikamo većoj od tržišne. Posao je realiziran na temelju lažnog elaborata o vrijednosti nekretnine koji je izradio Bitanga, a zloporabu, odnosno Fiolića kao pravog prodavatelja pokušalo se prikriti uključivanjem Hypo leasinga preko kojeg je formalno sve išlo.

Pokleknuo i Čobanković

Čobanković, koji je u cijeloj operaciji imao ulogu provoditelja nauma, prvi je odlučio sve priznati. On je odmah surađivao s USKOK-om i u poduljem svjedočenju ispričao pojedinosti u vezi s manipulacijama nekretninom. Navodno se čak i nagodio. Ni dana nije bio u pritvoru, niti mu je pretražen dom. Fiolić se, međutim, odlučio za drukčiju taktiku. Bivši HDZ-ov zastupnik tvrdio je da je novac od preplaćivanja Planinske ostao kod njega. Navodno je čak rekao kako je Sanader znao da je cijena nekretnine preuveličana, ali da od toga nije ubrao nikakvu korist. Mesar je završio u pritvoru, pretražena mu je kuća, vozilo, sve nekretnine koje ima, uključujući mesnice i klaonice, a usto mu je blokirana imovina. Navodno je poručivao i kako će sam vratiti svu štetu nastalu iz Planinske. No, čini se da ipak nije izdržao dugo u ulozi jedinog krivca. Suočen s činjenicom da mu realno prijeti 10 godina zatvora, Fiolić je odlučio ispričati gdje je konačno završio novac, odnosno prokazati Sanadera. Dodatnu vjerodostojnost njegovu iskazu daju i slike Vlahe Bukovca koje je otkrio istražiteljima. Doznajemo da nema nikakve dvojbe da je riječ upravo o Sanaderovim slikama jer postoje podaci o njima, a uostalom, kao dio njegove zbirke te su slike svojedobno bile dio Bukovčeve izložbe.

Komentara 210

DU
Deleted user
19:18 15.06.2012.

Dokazati, i streljati. Javljam se dobrovoljno. Trosak streljiva poslati obitelji.

IC
icko
20:43 15.06.2012.

hdz titanik ; pa svak vec zna da ste (hdz) Šta meni prebacuješ jasam protiv i Hdz i sdp tosu 2 sestrinske stranke alohaaaa..

OB
-obrisani-
16:06 16.06.2012.

16.06.2012. u 16:02h bzajec je napisao/la: Sramota za državu, da okorjeli kriminalac, još uvijek na slobodi, traži moguće "svjedoke" za svoju obranu. Svakodnevna nova otkrića njegovog kriminalnog "rada", nisu dovoljna, da tu spodobu smjeste u Remetinec. Još mu dozvoljavaju da vozi u Split, iz kojega je dovezao svjedoke (tasta i punicu), koji su do tada svjedočili protiv njega. Sramota. ++++ Pa tast i punica su bili svjedoci optužbe, kaj ti nije jasno ! I da ipak pričekaš barem prvostupanjsku presudu, kada ti već ne smeta onaj pravi kriminal i prava pljačka i izdaja ove države, što se ne procesuira?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije