Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj planinska

Fiolić ostaje bez kuća i mesnica, Čobanković bez vinograda u Iloku

'24.04.2012., Odra,  Kuca i klaonica Stjepan Fiolica u Odri Photo: ZZeljko Hladika/24sata/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL'
1/7
Autor
Ivanka Toma
07.09.2012.
u 10:00

Vrijednost Fiolićevih mesnica procjenjuje se na više od 20 milijuna kuna i već su blokirane

Najpoznatiji hrvatski mesar Stjepan Fiolić neće, kao što je svjedočila njegova supruga, zbog Ive Sanadera ostati samo bez cjelokupne obiteljske ušteđevine nego će državi namiriti i najveći dio štete nastale u aferi Planinska.

>> Sanader: Fiolić laže, nikad nisam ništa dogovarao o Planinskoj!

I Čobanković potkovan

Iako je prema optužnici Sanader izvukao najviše novca iz udvostručavanja vrijednosti zgrade u zagrebačkoj Planinskoj ulici – čak 17,3 milijuna kuna (dok su Fiolićeva poduzeća dobila po 2,09 milijuna kuna, koliko je otišlo na račun Mesnica Fiolić, te 5,7 milijuna kuna koje je uzeo Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske), štetu državi u najvećoj će mjeri ipak podmiriti Fiolić.

Po zahtjevu USKOK-a Županijski sud u Zagrebu već je blokirao imovinu Mesnica Fiolić koja je procijenjena na više od 20 milijuna kuna, a traži se blokada i ostalih materijalnih dobara, kako Fiolićevih tako i ostalih optuženih. Sanader će u ovom slučaju proći najbolje jer je njemu sva imovina ionako već blokirana zbog oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi opisane u prethodne četiri optužnice, pa u slučaju Planinska država, što se Sanadera tiče, praktično više i nema od čega namirivati štetu.

No, zato će se iznos od 37,9 milijuna kuna namirivati od svih optuženih. Osim Sanadera, na listi optuženih su Stjepan Fiolić, bivši ministar Petar Čobanković, vlasnik Inženjerijskog biroa koji je aranžirao lažno vještačenje Mladen Mlinarević te Fiolićeve tvrtke Mesnice Fiolić i Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske. Za Čobankovića, koji je imovinski dobro potkovan, također je realno da zbog pogodovanja Sanaderu ostane bez znatnog dijela imetka. Premda sva imovina formalno ne glasi na njega, to ga nužno ne spašava od blokade. Sud još uvijek radi na USKOK-ovim zahtjevima za zamrzavanje imovine optuženika kako bi se državi osigurala odšteta.

Uzima se onome tko ima

U slučaju Planinska posrijedi je činjenica da je šteta koja je nastala državi kupnjom nekretnine čija je procjena bila dvostruko veća od stvarne vrijednosti daleko veća od koristi koju su od toga stekli akteri nezakonitog posla. Stvar je u tome što je u cijeloj operaciji posredovao Hypo leasing preko kojega je Čobankovićevo ministarstvo kupilo zgradu, pa se u štetu za državu ubrajaju i troškovi njihovog posredovanja, kao i kamate koje država mora plaćati.

Upravo stoga USKOK u ovome slučaju nije, kao u većini ostalih, podnio zahtjev za oduzimanje imovinske koristi koju je počinitelj ostvario kaznenim djelom, već je podnio imovinskopravni zahtjev radi naknade štete. Bitno je reći da imovinskopravni zahtjev ima prednost pred zahtjevom za oduzimanje imovinske koristi, a po njemu solidarno za nadoknadu štete odgovaraju svi osuđenici.

Pritom se država obeštećuje kod onog osuđenika koji ima sredstava i kod kojeg se može odmah namiriti. Njima pak ostaje da se kasnije međusobno sami razračunaju. Ako se ne mogu sami dogovoriti i ravnopravno i pravedno podijeliti teret plaćanja odštete državi, mogu to tražiti u imovinskoj parnici.

U konkretnom slučaju to bi značilo da Fiolić, ako optužnica za Planinsku dođe do pravomoćne sudske presude, kasnije može tužiti Sanadera i tražiti da mu vrati novac koji mu je država uzela kako bi se obeštetila. No, do tada je Fiolić ipak najveći gubitnik.

Burna reakcija supruge

Osim što će ostati bez onoga što je dobio iz nelegalne prodaje zgrade u Planinskoj, još će odgovarati i za Sanaderov profit, odnosno novac koji je, kako je priznao USKOK-u, Sanaderu donio 18. svibnja 2009. u kartonskoj kutiji s logotipom svoje mesnice. Unutra je bilo 10 milijuna kuna i milijun eura.

Kako je vijest o nedavnoj blokadi Mesnica Fiolić primila njegova supruga može se samo zamisliti s obzirom na svjedočenje o tome kako se pobunila kada je njen suprug s kutijom za meso punom novca otišao k Sanaderu.

>> Optužen za slučaj Planinska: Čobankoviću ukinut imunitet

>> Za aferu Planinska optuženi Sanader, Čobanković, Fiolić...

Komentara 243

DO
doktorica
10:02 07.09.2012.

vinograd ne vrijedi 38 milijuna za koliko je Čobanković oštetio državni proračun!

HO
Hortator
10:04 07.09.2012.

nevjerojatno šta si ljudi naprave ...... nevjerojatno .......tolike novce imati toliko godina stvarati i onda ovako zboh čiste pohlepe završiti........strašno

OB
-obrisani-
11:00 07.09.2012.

HDZ-ovci, je li vas bar malo sram?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije