Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOOREOV FILM
Povratak na članak

Finski učenici ne pišu zadaće, a uživaju čak i u matematici

Nastava traje tri sata dnevno, a više slobode daje bolje rezultate

Komentari 19

MA
masterYoda
18:31 01.05.2016.

Čak vas je dvoje trebalo da napišete jedan članak.

VL
TO
tonkica
19:08 01.05.2016.

Meni osobno usporedivanje dva totalno drugacija mentaliteta je suludo. Naime, oni upuceniji u azijski mentalni sklop i njihovu kuturu, odn. nacin zivota znaju da su oni u mnogo cemu drugaciji od nas. Prva razlika je konkurentnost unutar drzave- broj stanovnika po m2, broj fakuteta, tradicija itd. I sto je najsmjesnije oba novinara tijekom prepisivanja ovog teksa nisu se informirali o tome zasto se mladi ubijaju. U azijskim drzavama zbog iznimno velikog pritiska nad studentima, posebno uoci ispita imaju jako puno samoubojstava. Recimo Juzna Koreja u prosjeku ima 50 samoubojstava dnevno (i broj raste), a vecina su mladi (10-18g), razlog je skola- kolicina gradiva, obavezne dodatne nastave, jos i dodatnih obaveza poput glazbene skole koja je tamo gotovo obavezna, zbog iznimno velike konkuretnosti prilikom upisa na fakutet, te straha da nece naci kvalitetan posao jer ne uce dovoljno (dan nema dovoljno sati -.-). Finci pak, trebate dozivjeti skadniavske zemlje da bi ste te ljude razumjeli, poprilicno nekomunikativni, vrlo zatvoreni, cesto izolirani i uvijek je hladno i skoro uvijek je noc. Finska mladez se ne ubija jer im je skola operecenje, to je definitivno, razlozi su sasvim drugaciji. Norvesku i Svedsku sam prezivjela samo zahvaljujuci xanaxu i sanivalu....inace bi se i ja sama tamo propucala.

VL
DU
Deleted user
18:25 01.05.2016.

Autorice su zaboravile navesti da u Finskoj nema ni SDP-a ni HDZ-a

VL
SU
Suomalainen
19:51 01.05.2016.

35000 kuna iliti 4000 eura placa naprosto nije istina. U Finskoj recimo trgovci imaju oko 1300 eura placu, cistacice jos manje, odgajateljice i slicni oko 1600 eura itd. 4000 eura imaju vrlo rijetki. Finska je os svih Skandinavskih zemalja sa najslabijim standardom

VL
XA
xaron
21:33 01.05.2016.

@tonkica.........u pravu si ali ima tu jos mnogo toga šta ovaj članak ne pominje. Po VL finsko obrazovanje je u problemu jer 1: pada na PISA listi i. 2 : Finska ekonomija je u padu. Pa da li je to bas tako. Na PISA listi vode Sangaj, Singapur, Hong Kong... Koji su Gradovi a ne države kao Finska ,te ovo poredjenje Gradova sa Državama besmisleno, jer da se boduje Kina kao država, bila bi 50-ta na listi. 2: Pad Finske ekonomije je vezan za pad samo jedne jedine firme - Nokia. Nokia je pionir u mobilnog telefoniji i postavila je osnovne standarde u toj oblasti. Bila je dugo vodeća u toj oblasti dok se nije pojavio iPhone koji je pregazio to tržište . Zajedno sa Nokiom otišli su Motorola, Erikson, Blackberry ( prvi u internetu preko telefona) . Apple je pobijedio Nokiu iako je imao jako nisko obrazovan tim - S.Jobs nije imao nikakav fakultet, te se nemoze reci da je pad Finske ekonomije uzrokovan lošim obrazovanjem. Ovdje se radi o problemima malih nacija i malih ekonomija a ne o obrazovanju.

VL
LA
Laura Anny
19:03 01.05.2016.

Na jednom roditeljskom sastanku od sazaljenja stala sam u odbranu razrednice kad finski roditelji traze od nje da prizna nesto sto nije bilo niti ce biti.

VL
Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
19:37 01.05.2016.

Ne možemo provesti reformu obrazovanja s nula kuna. To jednostavno nikome nikad nije uspjelo. Potplaćeni učitelji, derutne škole...nema šanse. Evo djeca u Francuskoj 45 minuta ručaju kao u najboljem hotelu. Kod nas u 10-15 minuta moraju utrpat pecivo i jogurt u usta. I još ako dodamo jabuku, to ćemo nazvati zdravom prehranom. Jesmo smješni...stvarno smo smiješni...E da, kako je ravnateljica iz Finske rekla kod njih su sve škole jednake. Kod nas u Zagrebu imamo lijepih škola, a u Hrvatskoj ima škola koje liče na štale. To je realnost. Ali ovaj dokumentarac nije samo o stanju u školstvu već i šire. Mi smo ljenčine jer eto želimo pola sata pauze i to Bože sačuvaj plaćene dok u Italiji imaju dva sata pauze...

VL
4M
4mazge
18:49 01.05.2016.

Da dođu svemirci i poklone nam sustav koji je najbolji u svemiru, kod nas bi se uvijek našao netko iz vla.sti koji bi to opstruirao jer nije dobio proviziju! Nema provizije nema ni prođe! Hrvatska je ipak balkanska baruština,nažalost!....a vrijede samo plemenski zakoni!....ako imaš novaca jedno si pleme....ako ga nemaš odma si drugo pleme, nema veze koja si političke opcije pripadnik ili simpatizer, vjere, profesije ili bilo čega suvisloga!.....adio ti ga je!

VL
SU
suncesmokvemaslina
19:17 01.05.2016.

"Finska nije imala rat nikada" , reče milanović.

VL
IA
Ivo_Andric
20:30 01.05.2016.

Ovome svi trebamo teziti. Manimo se politike

VL
JO
joso87
08:05 02.05.2016.

Milim vas da prestanete s praksom automatskog pokretanja videa prilikom učitavanja stranice, jer mi večernji.hr na taj način proguta megabajte na videozapise koje uopće nisam želio pogledati. Vjerujem da nisam jedini s tim problemom, a ako ništa ne učinite po tom pitanju, morat ću izbjegavati vecernji.hr

VL
DU
Deleted user
16:59 02.05.2016.

i jos napisite da su finci u vrhu svjetskog alkoholizma ,, da su veci alkoholicari i od samih rusa, samo se to nikad ne pise nego stalno o "pijanim rusima".

VL
Avatar dioptrija
dioptrija
00:01 02.05.2016.

kako deca da mrze matematiku kada neznaju za pitagorinu teoremu A šta tek reči sa cos x ili sin x. njihova deca kad završe osnovnu školu znaju koliko 6% od 45€ ako je hendiju puna baterija hendiju puna baterija

VL
GV
golub Vaso
02:14 02.05.2016.

koliko su placeni finski profesori???

VL
Avatar nekakav
nekakav
07:45 02.05.2016.

ajd onda uspoređujte saudijsku arabiju, kuvajt, sa nama! pa da vidimo kako se država ponaša i odnosi prema svojim građanima. kuvajtska vlada plaća račune za struju, vodu, benzin, svojim građanima. neka naše vlade nama plaćaju naše račune. aha, mi nemamomamo nafte i plina... šteta. ne kužim zašto nam uvijek na nos bacate primjere koji s nama nemaju ništa zajedničkog? što je to točno balkansko, što je to loše u 'balkanskom' načinu rada, razmišljanja? kad su na balkanu jeli sa žlicom i vilicom, ti finci, germani, sasi, su jelu ovcu s vunom, rukama. kad su se na balkanu gradile zgrade od kamenih blokova, ti vaši finci i germani su živjeli u zemunicama. najveći izumi u povijesti ratovanja stigli su sa istoka, ako hoćete, i s balkana. filozofija življenja je različita u skandinavskim zemljama od našeg sustava. i to se ne uspoređuje! razlika u plaćama? super, ajmo uvesti poreze i davanja kao u finskoj, pa ćemo i mi kroz 25 godina imati plaće slične njima. kupiš jedan auto sebi, drugi državi. cijena goriva? i to se treba izjednačiti. cijena struje, plina, kuća? svakako. vi gledate njihove plaće i preslikavate što bi s tim novcem mogli kod nas napraviti! to mogu samo ljudi kao naši. finci jako punu plešu, tango, npr. kad ste vi zadnji put zaplesali? u finskoj ima skoro 19 silovanja godišnje na 100.000 stanovnika. kod nas puno manje, 3. da, razvijenost je to. eto, u švedskoj je to 66. u indiji, koja glasi kao vrlo opasna za žene, ispod 1 silovanja na 100.000 stan. ne kuži raja zašto se u indiji zbog silovanja digne tolka galama i padaju glave, doslovno. naš narod misli da je to zbog toga što su silovanja tolko česta. a baš je suprotno. radije se čudite kako toga (protesta javnosti) u švedskoj. odite vi samo u finsku. imajte 35.000 plaću. al je tamo trošite. i za 5 godina dođite doma. ako si ne uzmete život gore.

VL
ZZ
zzz
19:10 01.05.2016.

Daleko smo mi od Finaca. Njima je mentalni sklop drukčiji pa si mogu priuštiti da učenici ne pišu zadaće.

VL
DU
Deleted user
18:22 01.05.2016.

pa ni u engleskoj ne pisu zadace, stovise nemaju ni lektiru niti trebaju jednu jedinu knjigu u zivotu procitati ako ne zele. to jedino u toj drzavi imaju kurikulum iz doba franje josipa I marije terezije.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.