Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori uspješni

Barroso za petak najavio odluku o zaključenju pregovora

Jose Manuel Barroso
AFP
Autor
Stojan de Prato
07.06.2011.
u 10:58

Iako je EK tvrdio da će mu za nacrt zajedničkih polazišta trebati najmanje tjedan dana od Brammertzova izvještaja, Barroso je odlučio ne gubiti više vrijeme

Povjerenički kolegij Europske komisije, koji se u utorak poslije podne sastao na rubu plenarne sjednice Europskoga parlamenta u Strasbourgu, "politički je podupro" nacrte zajedničkih polazišta (DCP) za zatvaranje preostalih četiriju poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima, koje mu je predstavio europski povjerenik za proširenje i europsku susjedsku politiku Štefan Füle, potvrdio je Večernjem listu EK-ov izvor. Sva će četiri DCP-a, koji uključuju i prijedlog da Hrvatska punopravnom članicom EU postane 1. srpnja 2013., EK u četvrtak predstaviti Odboru stalnih predstavnika (COREPER) Vijeća EU, a EK-ov se predsjednik Jose Manuel Durao Barroso nada da bi ih COREPER već na završetku iste sjednice, u petak, mogao prihvatiti.

– Europska komisija sa svoje strane upravo zaključuje pristupne pregovore s Hrvatskom. Nalazimo se u odlučnome trenutku dugoga hrvatskoga puta i vjerujem da će u petak biti vrlo dobrih vijesti. Hrvatska vlada naporno je radila da ispuni sve uvjete i uskoro će moći dosegnuti svoje nagrade. Bit će to dobra vijest za narod Hrvatske, za EU i za druge narode u području – izjavio je Barroso po završetku sastanka.

Očit je Barrosov i Füleov cilj zatvoriti i posljednja poglavlja na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji (IGC) 21. ovoga mjeseca u Luxembourgu, a zaključenje pregovora potvrdilo bi tri dana potom Europsko vijeće u Bruxellesu. Prethodna je najava, naime, glasila da će EK-u trebati "najmanje tjedan dana" od izvještaja glavnoga haaškoga tužitelja Sergea Brammertza u ponedjeljak Vijeću Sigurnosti UN-a da dovrši formalni postupak prihvaćanja DCP-a za poglavlje 23, Pravosuđe i temeljna prava.

– I mi možemo biti brzi kada je to potrebno – objasnio je EK-ov izvor.

Prihvati li COREPER zaista već u petak predložene DCP-e, bit će to posve neuobičajena brzina jer rasprava o tome u Vijeću EU obično traje do tri tjedna. Značilo bi to da su ih EK i COREPER "u pozadini" već raspravili te da se samo čekalo da glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u ponedjeljak pročita svoj izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a – a dio koji se odnosi na Hrvatsku bio je od ranije poznat – pa da se DCP-e i formalno prihvati.

Da se preostala četiri poglavlja zatvore 21. ovoga mjeseca, dostajalo bi da COREPER DCP-e prihvati i na sljedećoj sjednici, 16. i 17. ovoga mjeseca, pa čak i da to umjesto veleposlanika učine ministri vanjskih poslova na Vijeću EU za opće poslove 20. i 21. lipnja, također u Luxembourgu, prije samog početka IGC-a.

Nizozemci su svoj pristanak na zatvaranje pregovora o poglavlju 23. uvjetovali strogim motrenjem do ulaska u članstvo kako Hrvatska provodi prihvaćeno zakonodavstvo. Pravila toga motrenja ugradila bi se u poglavlje 35, Ostali poslovi. To što je Barroso uvjeren da će "dobrih vijesti" biti već u petak znak je da su i ta pravila već dogovorena. Navodno se u njima ne spominju kazne za prekršaje kakve su se ranije najavljivale – odgoda ulaska u EU do godinu dana i uskraćivanje novca iz europskih fondova – ali postoje neke blaže mjere koje bi zemlje članice prihvaćale kvalificiranom većinom.

Komentara 744

OB
-obrisani-
13:47 07.06.2011.

perozagreb Pa koliko dijece ima na Zlarinu?

RE
@rea
16:55 07.06.2011.

Pejstolog opet pejsta lancune.

RE
@rea
12:36 07.06.2011.

Jozo Barozo, volimo te ! ;o))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije