Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Fina i RBA surađuju na području internetskog bankarstva i usluga B2G

rba i fina
Arhiva VL
14.12.2009.
u 13:28

Osnovna je namjena PKI-ja zaštićena komunikacija nesigurnim kanalima pa tehnologija PKI omogućuje tajnost elektroničkih transakcija, provjeru identiteta, integritet informacija.

Predsjednik uprave Financijske agencije (Fine) Mato Regvar i predsjednik uprave Raiffeisenbank Austria d.d Zagreb (RBA) Zdenko Adrović danas su elektronički potpisali ugovor o suradnji kojom će poslovnim subjektima (pravnim osobama i obrtnicima) koji su klijenti RBA početi izdavanje novih, jedinstvenih USB-uređaja za pristup internetskom bankarstvu tj. RBA iDIREKT-u s Fininim certifikatima, koji ujedno omogućuje pristup novom asortimanu usluga i umrežavanje različitih područja poslovanja.

Ovaj se projekt temelji na tome što su za upotrebu internetskih usluga, kao što su internetsko bankarstvo i usluge B2G, potrebni certifikati koje izdaje Fina kao kvalificirani davatelj usluge certificiranja. Certifikati su bazirani na tehnologiji PKI (public key infrastructure) tj. infrastrukturi javnog ključa i jamče autentičnost, cjelovitost, izvornost i neporecivost te zamjenjuju  u cijelosti vlastoručni potpis, odnosno vlastoručni potpis i otisak pečata. Osnovna je namjena PKI-ja zaštićena komunikacija nesigurnim kanalima pa tehnologija PKI omogućuje tajnost elektroničkih transakcija, provjeru identiteta, integritet informacija, sigurnije procese razmjene podataka, pristup javnosti državnim i drugim raznim e-servisima, prihvat različitih elektronički ispunjenih dokumenata, sigurnu komunikaciju sa zaposlenicima na udaljenim lokacijama, razmjenu tajnih podataka i smanjenje operativnih troškova uvođenjem elektroničkoga poslovnog procesa. Do danas je Fina izdala oko 20 000 certifikata.

Suradnja s RBA za Financijsku je agenciju nastavak uspješnih suradnji s poslovnim bankama na području pružanja usluga certificiranja i usluga B2G. Posljednja je bila prije dvije godine kada je Fina u suradnji sa Zagrebačkom bankom plasirala na tržište zajedničku co-branding karticu.

Potpisnici Regvar i Adrović vjeruju kako će ova suradnja biti primjer i drugim vrhunskim hrvatskim tvrtkama i institucijama te ih potaknuti na daljnje razvijanje različitih servisa i usluga u segmentu e-poslovanja i daljnje povećanje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije