Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Fimi Media

Fimi media: Mihanović progovorio pa mu degradirali ženu

mihanovic
Arhiva VL
04.10.2010.
u 15:00

U e-mailu upućenom potpredsjedniku Vlade Ivanu Šukeru Damir Mihanović traži sastanak i poziva se na Vladin antikorupcijski program prema kojem osobe koje prokažu korupciju moraju biti zaštićene.

Damir Mihanović, USKOK-ov svjedok o aferi Fimi media i sastanku u Vladi 2007. godine, ne samo da je nakon tog svjedočenja smijenjen iz uprave Croatije osiguranja, a potom i dobio otkaz u toj tvrtki nego zbog njegova prokazivanja najveće korupcijske afere u Hrvatskoj problema ima i njegova obitelj.

Plaću nisu dirali


Njegovu suprugu Ivanu koja se nakon 12-mjesečnog rodiljskog dopusta 6. rujna vratila na posao u jedno javno poduzeće (podaci poznati redakciji, op.a.) taj isti dan, tvrdi Mihanović, dočekala je odluka o ukidanju njezina radnog mjesta poslovne tajnice društva. Ivana je potom degradirana na mjesto referentice u pravnoj službi. Mihanović, koji je USKOK-u prijavio potpredsjednika Vlade Ivana Šukera jer tvrdi da ga je ovaj pritiskao da šuti o nepravilnostima u Croatiji osiguranju nakon što je o njima u e-mailu upozorio premijerku Kosor, tvrdi kako je to nastavak Šukerovih pritisaka na njega i njegovu obitelj. Objašnjava kako je uprava toga javnog poduzeća bila korektna prema njegovoj supruzi te, iako su je marginalizirali, plaću joj nisu dirali, ali, tvrdi, morali su raditi prema političkom naputku.

>>Komentar Milana Ivkošića: Progon obitelji Mihanović kao iz doba Staljina

>>Šuker: Svi koji me poznaju znaju da se ne unosim u lice

– Ne želim vjerovati da potpredsjednik Vlade stoji iza toga, ali sve se bojim da je tako. Previše je indicija da bi sve bila samo slučajnost – tvrdi Mihanović. On je, naime, 25. siječnja svjedočio u USKOK-u o sastanku u Vladi na kojem su bivši premijer Sanader i uhićeni bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić pozvali direktore javnih poduzeća i uputili ih neka posluju s Fimi medijom, a 22. veljače smijenjen je s mjesta člana uprave. K tome u zapisniku sa sjednice NO-a, na kojoj je Mihanović smijenjen, stoji Šukerova opaska o tome kako su Mihanovićevi medijski istupi naštetili ugledu društva. Jedini Mihanovićev medijski istup tada, tvrdi taj zviždač, bio je onaj o svjedočenju o aferi Fimi media.

Mihanović je u USKOK-u ponovno svjedočio 30. lipnja, a 15. srpnja je u Croatiji osiguranju dobio otkaz. Mihanović od Skupštine Croatije osiguranja nije dobio ni razrješnicu što mu otežava ponovno zapošljavanje u nekoj tvrtki. O svim svojim problemima, od smjene, otkaza, supruginoj degradaciji... Mihanović je nedavno u opsežnom e-mailu obavijestio potpredsjednika Vlade Šukera koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Croatije osiguranja. U tom e-mailu Mihanović traži sastanak sa Šukerom, ali se i poziva na Vladin antikorupcijski program za trgovačka društva u državnom vlasništvu prema kojem osobe koje prokažu korupciju moraju biti zaštićene! Mihanović u e-mailu navodi kako je moguće da su svi spomenuti događaji splet nekih okolnosti, ali da na sve njih gleda s mnogo straha i sumnje da su povezani s njegovim svjedočenjem u aferi Fimi medija.

Dodatni dokaz tome, piše Mihanović, jesu i prijetnje upućene njemu i njegovoj obitelji, koje je prijavio policiji. Osim supruge, još je jedna članica uže Mihanovićeve obitelji imala problema. Toj je ženi, kako nam je sama kazala, kolega s posla, inače prijatelj uhićenog Mladena Barišića, poručio kako počinje višegodišnja odmazda Damiru Mihanoviću i kako se iz nje neće izvući. Iako Vlada, a posebice premijerka Jadranka Kosor, poziva da se prokaže kriminal u državnoj upravi i javnim poduzećima, teško je povjerovati da će se netko opet odlučiti progovoriti o političkoj korupciji i kriminalu kada se zna kako je prošao Damir Mihanović. Službenim kanalima, pa tako i iz Croatije osiguranja nastoji se uvjeriti javnost kako je Mihanović sam zaslužio otkaz iz te tvrtke.

Nagrađen kao menadžer

Tako je iz CO-a poslan demanti u kojem piše kako Mihanovićeva smjena nema veze s njegovim medijskim istupima nego je smijenjen zbog nepravilnosti u poslovanju tvrtke. No, ta ista uprava, u kojoj je sjedio Mihanović, 2009. dobila je nagradu od Euromoneyja, ugledne međunarodne financijske institucije, za najbolje upravljanu tvrtku, a dobit CO-a te je godine iznosila 140 milijuna kuna što je 40 posto više od plana NO-a. U CO-u tvrde kako su Mihanoviću ponudili otpremninu, ali kako nije postignut dogovor oko njezina iznosa, a Mihanović tvrdi da mu je otpremnina u iznosu od šest plaća, koje su iznosile 17.000 kuna, ponuđena pet tjedana nakon otkaza.

Komentara 86

CM
cm84
00:02 05.10.2010.

e zbog ovoga se izlazi na ulice.iako toga verovatno nece bit. :(

UN
Universo
15:06 04.10.2010.

Mihanović je maknut s svoje pozicije jer je loše radio ovaj posao a sad se pokušava opravdati ovakvim glupostima

KU
kukuriku
15:49 04.10.2010.

..baren su mogli metiti neku drugu fotku,...di nima otekli-karijes-granolom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije